Uszkodzone partycje FAT na dysku

Mam problem. Wszedłem w posiadanie komputera COMPAQ z dyskiem 20,1GB na którym jest zainstalowany program WINDOWS MILENIUM. Jednak kazda próba uruchomienia go kończy się niepowodzeniem – w tym i z dyskietki startowej WIN–98.Pojawia się komunikat, źe uszkodzone są partycje FAT lub FAT–35 i konieczna jest ich naprawa poprzez specjalny program naprawczy(dyskietka).Moźe ktaś posiada taką dyskietkę. Kupię, bądź zaproponuje w zamian inne ciekawe programy. A moźe jest inny sposób aby sformatować ten dysk i przygotować go pod nagranie programu operacyjnego? Proszę pomóźcie !!!

Odpowiedzi: 8

kamaa:
spróboj moźe uruchomić system Me
wystartuj z dyskietki startowej a nstępnie napraw rejest lub przywróc jego poprzednie ustawienie:

scsnreg /restore =>> poprzednie ustawienia
scanreg /fix =>> naprawi rejestr

Po primo zła składnia polecenia, po drugie primo polecenie scanreg przwraca rejestr – uszkodznej tabl.partycji nie naprawi, po trzecie primo autor posta z naprawą tabl.partycji sobie nie poradzi:
Maciej Gurczyński:
Poniewaź jestem komputerowym laikiem.....,
Seeker
Dodano
29.07.2005 22:44:37
spróboj moźe uruchomić system Me
wystartuj z dyskietki startowej a nstępnie napraw rejest lub przywróc jego poprzednie ustawienie:

scanreg /restore =>> poprzednie ustawienia
scanreg /fix =>> naprawi rejestr
kamaa
Dodano
29.07.2005 17:57:59
Nie.
NTSF jest po prostu bezpieczniejszy.
MarcinX
Dodano
26.07.2005 19:37:43
czy moźna stracić na wydajności systemu poprzez uźywanie systemu plików fat32 a nie NTFS??
edd1e
Dodano
26.07.2005 19:16:05
Serdeczne dzięki
:lol:
Maciej Gurczyński
Dodano
26.07.2005 17:07:19
Serdeczne dzięki
:lol:
Maciej Gurczyński
Dodano
26.07.2005 17:07:19
Daj spokoj z tym handlem wymiennym :lol:
1. Zmien w Biosie kolejnosc bootowania: Boot from CD–rom, zapisz ustawienia, plytke z XP do napedu i restart
2. Dojdziesz do ekranu na ktorym zobaczysz wszystkie partycje na dysku – zakladam, ze niczego nie potrzebujesz – usun wszystkie partycje.
3. Utworz nowa C: – 5 moze 8GB, pozostale utworzysz juz pod XP.
4. Formatuj partycje uzywajac NTFS. Nie uzywaj opcji szybkiego formatowania! Stary dysk, moze zawierac bledy (bad sectors)
5. Zainstaluj system na nowej partycji.
6. Po zakonczonej instalacji uruchom ponownie i w Biosie przywroc boot na HDD0 – tak jak bylo przed krokiem 1. :lol: Teoretycznie wszystko :lol:

Sprawdz w wyszukiwarce na forum czy czasem temat nie byl juz opisywany, roznie to bywa :wink:
trzepaq
Dodano
26.07.2005 14:55:33
Serdecznie dziękuję za radę. Naturalnie chcę zainstalować XP. Poniewaź jestem komputerowym laikiem, gdybyś chciał jeszcze mi pomóc, to opisz proszę krok po kroku czynności jakie muszę wykonać tak jak dla analfabety. Moźe juź nie przez Centrum, ale bezpośrednio mój adres : bumbul–gurczynski@wp.pl Ja ze swojej strony mogę Ci przesłać spis programów, jaki9e mogę zaoferować w zamian za pomoc. Moźe coś Ci się przyda
Jeszcze raz dziękuję
Maciej Gurczyński
Dodano
26.07.2005 14:25:42
Maciej Gurczyński
Dodano:
26.07.2005 12:44:57
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1