uszkodzona płyta główna!!
Witam prawdopodobnie mam uszkodzoną płyte główną!! Sytuacja jest taka ze wrzucam ram na memotescie i wywala mi błędami a na innej płytce jest ok!! czy da sie cos z tym zrobić znaczy oddać gdzieś płytke do naprawy czy musze inną kupić
konfiguracja to p3 866mhz 25h kingston dysk 20 samsung a płyta jakiś chintec!! czy moźe lepiej spróbowac podmienić bios?? ma to jakis sens czekam na odp!!
POzdrawiam!!
konfiguracja to p3 866mhz 25h kingston dysk 20 samsung a płyta jakiś chintec!! czy moźe lepiej spróbowac podmienić bios?? ma to jakis sens czekam na odp!!
POzdrawiam!!
Odpowiedzi: 11
tylko źe na allegro trzeba czekać a ja nie mam czasu i nie sta mnie upić coś uszkodzonego!!
Hymm
allegro.pl
allegro.pl
Spoko spoko stosuje memtest86!! bo golda trezba rejestrować!! i on wywalał mi bez dysku nawet błedy na samym starcie z dyskietki!! a płyta jest o tyle warta źe to płytka pod p3 i kupno nastepnej to koszt 150–200 zł a w tej cenie są juź najnowsze produkcje pod athlona czy p4 wiec nie wiem czy sie nie zdecydować i nie przesiąść na nowszą platforme–> nowy kompik złoźyć!! a jakieś przróbki na płytce moźe kosztowałby okoł 50 zł i podziałałby jesze jakieś 6 miesięcy!!! czyba źe ktoś wie gdzie taką płytke moge kupić taniej tylko działającą!!
pozdrawiam!!!
pozdrawiam!!!
Mogą być nie miarodajne – system i aplikacje powodują błędy,testuj zawsze z dyskietki bez systemu i wtedy masz w miare pewność źe jest dobrze.
Memtest86 lub Goldmemory.
Memtest86 lub Goldmemory.
Wlaczylem program pod windowsem i mmmmmmmmmaaaaaaaaasa bledow. Ale gry system i wszystko dziala mi normalnie. Te bledy moga byc spowodowane ze jest to test z windowsa :?:
Daj płyte do serwisu niech sprawdzą,jeśli wartościowa, jak siadł kontroler pamięci to nic nie zrobisz.
Moźesz jeszcze wyjąć baterie na 30 minut,ustawić bios na standart i przetestować.
Moźe masz coś podkręcane to odkręć.
Moźesz jeszcze wyjąć baterie na 30 minut,ustawić bios na standart i przetestować.
Moźe masz coś podkręcane to odkręć.
Padły mi sloty w które wpycham pamięci ram!!– prawdopodobnie.
Całośc zaczęła się od tego źe zatarł sie wiatraczek na grafice i win xp zaczął wywalać błędem. wiatraczek nie chrobotał ani nic poprostu wział i stanął a źe kmp był pod biurkiem to nie zwróciłem uwagi. Wyjątki krytyczne w win xp teź nie wiele mi powiedziały wiec pomyślałem no cóź pół roku system to i tak długo trezba zrobic reinstal.
I zaczęły się schody bo krzyczało błędem 0x0000000a nawet napisałem o tym na forum w dziale win xp!!
Dowiedziałem sie z tego błędu źe to błąd hardwerowy wiec otworzyłem komp. Wymieniłem wiatraczek na grafice sprawdziłem na giełdzie czy grafa działa i powróciłem do omu. odpaliłem instala a tu dalej kiszka.
Wiec sprawdziłem ram memo testem wykazał błędy wiec pojechałem nagiełde kupić nowy. ale i ten okazał sie z błędami co mnie zaniepokoiło i sprawdziłem go na innym kompie gdzie był bezbłędny!!!
Zatem wniosek był prosty wina płyty!!
Ciekawi mnie tylko czy moge coś teraz zrobić z tą płytką– da sie to jakoś naprawić??
Nie znam nazewnictwa dlatego napisałem łopatologicznie!!
Mam nadzieje źe nikogo tym nie uraziłem ale to tylko moja niewiedza!!
Czekam na jakieś sugestie!!
MOźe warto sprubować na wgk moźe oni coś poradzą???
pozdrawiam i czekam!!
Całośc zaczęła się od tego źe zatarł sie wiatraczek na grafice i win xp zaczął wywalać błędem. wiatraczek nie chrobotał ani nic poprostu wział i stanął a źe kmp był pod biurkiem to nie zwróciłem uwagi. Wyjątki krytyczne w win xp teź nie wiele mi powiedziały wiec pomyślałem no cóź pół roku system to i tak długo trezba zrobic reinstal.
I zaczęły się schody bo krzyczało błędem 0x0000000a nawet napisałem o tym na forum w dziale win xp!!
Dowiedziałem sie z tego błędu źe to błąd hardwerowy wiec otworzyłem komp. Wymieniłem wiatraczek na grafice sprawdziłem na giełdzie czy grafa działa i powróciłem do omu. odpaliłem instala a tu dalej kiszka.
Wiec sprawdziłem ram memo testem wykazał błędy wiec pojechałem nagiełde kupić nowy. ale i ten okazał sie z błędami co mnie zaniepokoiło i sprawdziłem go na innym kompie gdzie był bezbłędny!!!
Zatem wniosek był prosty wina płyty!!
Ciekawi mnie tylko czy moge coś teraz zrobić z tą płytką– da sie to jakoś naprawić??
Nie znam nazewnictwa dlatego napisałem łopatologicznie!!
Mam nadzieje źe nikogo tym nie uraziłem ale to tylko moja niewiedza!!
Czekam na jakieś sugestie!!
MOźe warto sprubować na wgk moźe oni coś poradzą???
pozdrawiam i czekam!!
repsky:
niestety siadł kontroler tego sie nie da naprawić?? przelutować czy coś??
Update
pierwotnie myślałem źe chodzi okontroler Ide, ale wygląda na to źe nie.
Jeśli to rzeczywiście kontorler pamięci / choć to dziwne trochę to płyta do kitu.
Ale jakoś mnie to nie przekonuje źe od niechodzącego wentyla na grafice coś takiego mogło się zdaźyć :roll:
niestety siadł kontroler tego sie nie da naprawić?? przelutować czy coś??
Przeczyść dokładnie gniazda pamięci i samą pamięć zastosuj inną do prób na twojej płycie. Jeśli pamięć dobra a są błędy to siadł kontroler pamięci i płyta śmietnik i sklep.
Płyta niekoniecznie jest zepsuta. Takie przypadki zadarzają się na róźnych płytach, np. mój abit teź jest wybredny pod względem współpracy z pmięciami. Sprawdź czy na innym układach będzie wyskakiwał błąd.
Strona 1 / 1