Usunięcie GRUB'a, przywrócenie bootloadera XP
Jak usunąć i przywrócić bootloader Windows XP ?
Próbowałem metodą fixmbr z płyty windowsowej ale instalator nie widzi Stacji Dysków - mam dysk samsunga 80 GB SATA. Próbowałem również coś wykombinować za pomocą Hirens Boot Manager ale jedyne co mi się udało zrobić to sfotmatować partycje linuxowe.
Odpowiedzi: 11
Nie ma znaczenia co jest na dysku, jakie partycje itp. bo odpalasz z CD. Jednak (już to raz pisałem) jak możesz usuwać partycje to usuń wszystkie i załóż na nowo. Problem zniknie. Co do VistaBootPro to sam nie wiem, czemu u mnie poszedł pod XP....
I jeszcze jedno: możesz uruchamiać konsolę odzyskiwania z instalki XP (używałeś fixmbr). Odpal jeszcze raz konsolę i odpal [b]dwa polecenia[/b]: najpierw fixboot, a potem jeszcze raz fixmbr. Powinno zadziałać.
PS. gdzieś czytałem, że można też użyć dyskietki startowej Win98, odpalić z niej kompa i wydać polecenie fdisk /mbr. Nie wiem czy to działa (różnica w systemie plików), ale gdyby cuś ...... Na pewno nie zaszkodzi :lol:
Ucho - nagrałem w takiej postaci w jakiej ściągnąłem czyli obraz ISO. Być może powinienem usunąć najpierw partycję z linuxem czego nie zrobiłem?
Lookne na ten programik zwany Vista Boot Pro.
Edycja po kilku minutach.
Ten program nie działa bo nie mam Visty więc nie mogę go w ogóle uzywać.....
Te super grub disk live nie działa. Nie ładuje się z płyty.
Tu macie screen z instalatora Windy : chomikuj.pl/Pawcio950 - w folderze głównym znajduję się screen.
Tak a propo. Instalacja Windowsa 7 na drugiej partycji usunęła by GRUB'a?
-
[quote=Pavlo666@centrumxp.pl]Te super grub disk live nie działa. Nie ładuje się z płyty.[/quote] A dobrze nagrałeś płytę ? Jest botowalna ? [quote=Pavlo666@centrumxp.pl]Instalacja Windowsa 7 na drugiej partycji usunęła by GRUB'a?[/quote] Powinna bez problemu. Jeżeli masz wejście do Windowsa sprawdź jeszcze ten progs (u mnie ładnie chodził pod XP): http://www.vista.pl/download/1248_vistabootpro_3_3.html
http://en.kioskea.net/faq/sujet-2677-super-grub-disk-live-cd
googlarka się kłania panowie.
Tam są jakieś progsy itp samsunga i inne, znalazłem opcję MBR tools ale mimo operacji za pomocą tego wykonanych nadal mam GRUBa.
-
[quote=Pavlo666@centrumxp.pl]To może łaskawie mi powiesz której opcji mam szukać? [/quote]Nie mam już tej płyty na stanie. Przepraszam, ze w ogóle się odezwałem. Następnym razem będę tylko patrzył jak się potykasz o za wysokie progi.
[quote=Pavlo666@centrumxp.pl]za pomocą Hirens Boot (...)[/quote]zajrzyj do hdd tools i dobrze poszukaj.
Sprawa jasna, nie wykrywa Ci dysku, pytanie dlaczego ? Może być też tak, że nie to, że dysku nie wykrywa tylko obecności instalacji Windy (widziałem takie numery) bo brak kilku plików systemowych. Jeżeli możesz poświęcić dysk to zdejmij wszystkie partycje i załóż je na nowo.
Z całym szacunkiem...
Wkładam płytę CD z instalatorem Windowsa XP i odpalam kompa. I instalator ładuje potrzebne pliki itp, potem wybieram opcję R czy Napraw. Problem w tym że w tym momencie wywala mi komunikat że... nie wykrywa zainstalowanej stacji dysków.
Ja, podobnie jak [b]XanTyp[/b], trochę durnowaty jestem i też nic nie kapuję ](*,) . Odpalasz instalatora z dysku, którego nie ma ? Nie ma, bo nie ma stacji dysków, która by go widziała. Chyba, że chodzi Ci o dysk twardy....
No, nie widzi stacji dysków O.o instalator odpalony z napędu CD. To znaczy... Instalator systemu windows nie wykrył żadnej zainstalowanej stacji dysków... Instalka ubuntu mi bez problemu wyłapuje.
Wytłumacz mi szerzej, co to znaczy, że instalator (notabene odpalony z napędu) nie widzi Stacji Dysków? Jakiej stacji, jak rany...?
Strona 1 / 1