Ustawienia uprawnień/dostępu użytkowników do programów
Witam!
Problem dotyczy XP Pro PL +SP2.
Po utworzeniu typowego konta "Gość" i zalogowaniu się jako ten użytkownik niektóre programy przy próbie uruchomienia wyświetlają komunikat, iż nalezy się zalogować jako administrator żeby z nich korzystać (np. Photoshop), inne natomiast wywalają jakieś dziwne błędy po czym po kilku potwierdzeniach normalnie się włączają (np. Office, komunikatu nie zacytuję bo akurat nie jestem u siebie).
Patrzyłem w help'ie XP, patrzyłem trochę w sieci, zajrzałem do archiwum forum i FAQ, ale nic nie znalazłem (za wyjątkiem sugestii wykorzystania "runas" w podobnym wątku, ale chwilowo też nie mam jak sprawdzić czy to zda egzamin).
Kieruję więc do Was pytanie jak wygląda procedura udostępniania wszystkich/poszczególnych programów innym użytkownikom (zwłaszcza temu domyślnemu "Gościowi"). Dla wprawionych to pewnie dorbiazg, ale ja z tego typu problemem (i ogólnie zagadnieniem "uzytkowników" od strony konfiguracji) stykam się po raz pierwszy, proszę więc o wyrozumiałość.
Z góry dziękuję za pomoc
A.P.P.
Odpowiedzi: 1
a dokladnie to masz dostep do odczytu plikow ale nie do ich zapisu. A wiekszosc programow zapisuje(nadpisuje czyli zastepuje stary plik nowym) jakies dane na dysku. ;P.
Mozesz zmienic uprawnienia do plikow dajac moziwosc zapisu dla Goscia. Aby to zrobic wchodzisz: START -> PANEL STER. -> OPCJE FOLDEROW. mussizz odzaznaczyc UZYWAJ PROSTEGO UDOPSTEPNIANIA PLIKOW. wtedy gdy klikniesz na dowolny folder/plik prawym i wlasniewosci jest zakladka udostepnianie. tam sobie ustawiasz. np w Program files szukasz katalog PhotoShopa i wchodzisz w jego wlasniwosci i dodajesz Goscia, dajesz mu prawa zapisu ;).
tylko nie baw sie za duzo z tym bo jak pomieszasz to mozesz sobie zablokowac dostep ;).
A i rob to wszystko na koncie z uprawnieniami admina ;P
pozdro
prawym i wlasniewosci jest zakladka udostepnianie. - błąd mialo byc Zabezpiecznia, sorka ;)
<P>Dzięki marekc, oczywiście trafiłem tam gdzie trzeba... jednak nie działa.</P> <P>Co gorsza problem dotyczy większości programów "niestandardowych".</P> <P>Nawet ustawienie opcji full, tzn zapisu, modyfikacji i pełnej kontroli nic nie zmieniaja, ani dla pojedynczego pliku programu, ani folderu, ani grupy folderów (np. cały folder Adobe dla PS, bo przecież jakieś tam pliki mogą być współdzielone itd...). Niestety ciągle to samo i inne programy też odmawiają współpracy.</P> <P>W przypadku konta "Gość" nie daje się tylko uaktywnić pola "uprawnienia specjalne" i pewnie tutaj tkwi haczyk, bo takie uprawnienia mają konta administratorów, choć to i tak dziwne, bo niby jak wtedy przyznać dostęp takiemu użytkownikowi (nieadminowi) do czegokolwiek poza IE i paroma windows'owymi zabawkami :(</P> <P>Co do komunikatu wyrzucanego np. przez Word - szuka jakiegoś pliku z instalki (PRO11.MSI) ale nie pozwala go sobie pokazać (pole ścieżki dostępu z listą i tylko jedna pozycja zanotowana chyba przy instalacji, nie da się też wpisać ręcznie ścieżki). Oczywiście klinięcie "Anuluj" pozwala uruchomić Word'a ale są wtedy problemy z zapisywaniem...</P> <P>p... p.. pomocy :(</P> <P> </P>