ustawienia celerona 1.8
Jak w biosie ma byc ustawiony celeron 1.8. 400MHz System Bus(co to znaczy? wiem ze to glupie pytanie ale chce miec pewnosc)? Standardowo moj bios wykryl go jako 2400 lecz zmieniłem(w ustawieniach automatycznych) na 1800. i mnoźnik jest ustawiony na 18x a magistrala na 100/33(co oznacza 33?) . Czy skoro jest na FSB 400 to magistrala nie ma byc ustawiona na 400 i mnoznik na 4.5? W biosie magistrale moge ustawic max na 166 chociaz na pudelku od plyty glownej jest napisane ze 533. O co dokladnie w tym wszyskim chodzi?
Odpowiedzi: 5
Szybkość PCI powinna wynosić 33,3 MHz (w przybliźeniu 33).
Szybkośc efektywna – z taką szybkością procesor komunikuje się z chipsetem płyty głównej.
Szybkośc efektywna – z taką szybkością procesor komunikuje się z chipsetem płyty głównej.
nie chodzila jako 2400 tylko byla tak ustawiony po włozeniu go do plyty głownej. Ja za pierwszym uruchomieniem az sie przestraszylem i zmienilem na 1800. Jaka powinna byc szybkosc pci? a co oznacza ze jest to szybkosc efektywna?
Mnoźnik powinien być ustawiony na 18 a magistrala na 100 MHz.
Szybkość rzeczywista – 100 MHz
Szybkość efektywna – 400 MHz
Najnowsze procesory intela pracują z poczwórną magistralą efektywną (dla celerona 400 MHz, a dla Pentium 4 533 MHz)
33 MHz oznacza prędkość szyny PCI.
Ale skoro procek chodził ci bez problemu jako 2400 to po co zmieniać (jeśli tak jest w rzeczywiści to masz dobrze podkręcony procek i zdecydowanie szybszy niź 1800).
Szybkość rzeczywista – 100 MHz
Szybkość efektywna – 400 MHz
Najnowsze procesory intela pracują z poczwórną magistralą efektywną (dla celerona 400 MHz, a dla Pentium 4 533 MHz)
33 MHz oznacza prędkość szyny PCI.
Ale skoro procek chodził ci bez problemu jako 2400 to po co zmieniać (jeśli tak jest w rzeczywiści to masz dobrze podkręcony procek i zdecydowanie szybszy niź 1800).
...moze zadajesz za trudne pytania ;) ...
Ja niestety nie pomoge, bo nie potrafie jak nie widze.
Pozdrawiam,
Ja niestety nie pomoge, bo nie potrafie jak nie widze.
Pozdrawiam,
Czemu nigdy jak ja załoźe topic to nie dostaje odpowiedzi? :(
Strona 1 / 1