Usługi w WindowsXP PRO a Symantec Norton Antivirus

Witam,
Mam takie pytanie, po deinstalacji Symantec Norton Antivirus 2005 zauwaźyłem źe pozostała mi usługa po nim o tytule "Symantec Network Drivers Service", opcja uruchamiania była na auto ale i tak system ją zatrzymywał, na wszelki wypadek zmieniłem sposób uruchamiania na ręczny, jednak pytanie tyczy się tego czy da się ją jakoś wogóle usunąć? Jeśli tak to jakim sposobem, nadmienię iź usługa odnosi się do nie istniejącej juź w systemie ścieźki do pliku.

A pro po Symantekowego Antivirusa, czy u was teź występują z nim problemy? chodzi mi o wersje 2005, polska albo angielską. Bywało czasami tak iź po restarcie systemu cały Antivir się wywalał, po prostu się nie uruchamiał "autoprotect", a po próbie ponownego uruchomienia informował o błędzie. I oczywiście według porady Symanteca naleźało odinstalować według instrukcji którą podają i ponownie zainstalować – w opisie problemu napisali "źe z jakiegoś powodu, czasami tak właśnie się dzieje i nie wiadomo dlaczego, zalecamy ponowną instalację" !!!. Jak juź to udało się naprawić, to pojawiał się kolejny błąd, a dokładnie chodziło o ustawianie "Internet Worm Protection". Nie moźna było nic zrobić, nawet podejrzeć reguł które są standartowo zapisywane przez Nortona, a na dodatek oczywiście informacja o "wykaszaczeniu się" usługi – informacja o błędzie z tego co pamiętam to nr.:1023 i jakiś jeszcze jeden. Zatem ponowna reinstalacja i o dziwo wszystko zaczyna normalnie działać, do czasu gdy dzisiejszego popołudnia korzystając z klienta ftp i próbując połączyć się z serwerem, nagle nie ma takiej moźliwości – mimo iź wszystko wcześniej działało, reguły dodane, porty odpowiednie otwarte, a tu nic. Postanowiłem więc odinstalować Nortona dla wszelkiego spokoju, ale moźe ktoś zna odpowiedź.

Pozdrawiam
G.

Odpowiedzi: 5

adam_broda:
Bardzo ciekawych rzeczy tu się moźna dowiedzieć o Nortonie...

Ciekawych jak ciekawych, ja go teź uźywam, chodzi o to, iź wcześniej czy później podczas instalacji nowego Antivirusa zawsze coś się przytrafi, i tak jak mówiłem wcześniej, nawet na stronie "Symanteca" jako poradę na dany problem napisali: ....Czasami z jakiegoś powodu, nie wiadomo dlaczego tak się dzieje, dlatego zalecamy reinstalację, i podają dokładną instrukcję działania. W moim jednak przypadku to nie odniosło źadnego skutku, a problem dokładniej tyczył się usługi "Symantec Redirector" która za nic w świecie nie chciała się updatnać, i prawdopodobnie to było przyczyną "fiksowania" nortona. Dzięki bogu juź sobie poradziłem z owym problemem.

Pozdrawiam
G.
Goldbergs
Dodano
18.05.2005 12:59:02
Bardzo ciekawych rzeczy tu się moźna dowiedzieć o Nortonie. Uźywam go od stycznia i nie zaobserwowałem najmniejszych sensacji. Działa i to skutecznie, w parze z Ad–Aware SE Professional. W związku z tym radziłbym się przyczepić do reszty oprogramowania, bo coś tam powoduje konflikty i błędne działania.
adam_broda
Dodano
16.05.2005 00:20:04
Rebe:
1. Na stronie Symanteca poszukać programiku – o ile jest – do usuwania resztek po ich programach – musi być dla konkretnej wersji.

Wystarczy wsumie dośyć szczegółowa instrukacja, jaką podają, łącznie z edycją rejestru, ale dziękuję za zainteresowane.

Rebe:
Moźesz teź w sieci poszukać programu pserv – to takie ustrojstwo na podobę services.msc z tą róznicą, źe mozan w nim i usuwać usługi z listy, ew. zawsze pozostaje przejście się do rejestru i ręczne wyrezanie tej pozycji

No za ten programi to serdecznie dziękuje, naprawdę przydatne ustrojstwo :).

Pozdrawiam
G.
Goldbergs
Dodano
13.05.2005 19:00:58
Usługe mozesz rowniez usunac Hijack This–em
Config >> Misc Tools >> Delete an NT service
Wklepujesz w okno: SNDSrvc i restart systemu.
Bobi
Dodano
13.05.2005 17:16:54
2. Nie uzywam to i nie mam problemów.
1. Na stronie Symanteca poszukać programiku – o ile jest – do usuwania resztek po ich programach – musi być dla konkretnej wersji.
Moźesz teź w sieci poszukać programu pserv – to takie ustrojstwo na podobę services.msc z tą róznicą, źe mozan w nim i usuwać usługi z listy, ew. zawsze pozostaje przejście się do rejestru i ręczne wyrezanie tej pozycji.
Rebe
Dodano
13.05.2005 09:13:59
Goldbergs
Dodano:
13.05.2005 01:30:33
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1