USB w systemie Bios. Problem.
Hej. Jak zwykle zwracam sie do Was z problemem. Problem dla niektórych moźe być gładki, dla mnie jest to niestety nie lada wyczyn. :lol: Więć. Wczoraj dostałam odtwarzacz Creative MuVo TX FM i chciałam zgrać na niego pare mp3 z komputera. Cóź, wszystko byłoby OK, gdyby nie to, źe po 'przyczepieniu' odtwarzacza do portu USB mój komputer nie reaguje! Pisze mi na dodatek, źe CREATIVE MUVO IS NOT CONNECTED. Juz chyba nie musze tłumaczyc tego zdania :x . Na innym forum ktoś podpowiedział mi, źe musze uruchomić porty USB w systemie Bios, bo inaczej nici z przegrywania na odtwarzacz muzy z kompa. Cóź, mam XP więc sprawdziłam w Centrum Pomocy I Obsługi Technicznej, co dokładnie znaczy System Bios. Niby tam cos pisze jak uruchomić w portach USB system Bios... Ale to tak niejasne, ze wymiękam. Zwracam się o pomoc: PROSZE, NIECH KTOŚ MI WYTŁUMACZY JAK W PORTACH USB URUCHOMIC SYSTEM BIOS.... :?:
Odpowiedzi: 3
W róźnych biosach i ich wersjach jest róźnie jeśli chodzi obsługe portów USB.
Weź ksiąźke do płyty głównej i poszukaj opcji USB – zostaw w spokoju ustawienia myszy i klawiatury USB o ile ich nie masz,jak masz to uaktywnij dla nich opcje USB,a wyłącz PS2.
Z reguły w biosie pisze.
USB Controller lub podobnie na enabled czyli włączone
Mogą być dwa wpisy oddzielnie na wersje USB 1.1 i 2.0.
Moźe być opcja włączania 2 portów,4,6 lub All – czyli wszystkich.
Jak wszystko w biosie włączysz to system zainstaluje USB w wersji 1.1, wchodzisz do menadźera urządzeń i będziesz miał opcje kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej i zainstalowane USB w wersji 1.1.
Jak twoja płyta obsługuje USB 2.0 to dodatkowo trzeba dograć sterowniki z płyty CD do płyty głównej lub strona producenta płyty i ściągnąć stery dokładnie do twojego modelu płyty i dograć,restart kompa i sprawdzić w menadzeźe urządzeń czy wszystko gra.
Program do odczytu co komp posiada.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183
Weź ksiąźke do płyty głównej i poszukaj opcji USB – zostaw w spokoju ustawienia myszy i klawiatury USB o ile ich nie masz,jak masz to uaktywnij dla nich opcje USB,a wyłącz PS2.
Z reguły w biosie pisze.
USB Controller lub podobnie na enabled czyli włączone
Mogą być dwa wpisy oddzielnie na wersje USB 1.1 i 2.0.
Moźe być opcja włączania 2 portów,4,6 lub All – czyli wszystkich.
Jak wszystko w biosie włączysz to system zainstaluje USB w wersji 1.1, wchodzisz do menadźera urządzeń i będziesz miał opcje kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej i zainstalowane USB w wersji 1.1.
Jak twoja płyta obsługuje USB 2.0 to dodatkowo trzeba dograć sterowniki z płyty CD do płyty głównej lub strona producenta płyty i ściągnąć stery dokładnie do twojego modelu płyty i dograć,restart kompa i sprawdzić w menadzeźe urządzeń czy wszystko gra.
Program do odczytu co komp posiada.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183
@netspirit
Zanim zaczniesz grzebać w BIOSie sprawdź o jakie USB chodzi 2.0 czy to starsze. Jakiego USB potrzebuje Twój odtwarzacz to natępne pytanie.
No i na koniec jaką masz pł głowną – nazwa lub sam sprawdź w instrukcji jakie masz porty USB na niej
Zanim zaczniesz grzebać w BIOSie sprawdź o jakie USB chodzi 2.0 czy to starsze. Jakiego USB potrzebuje Twój odtwarzacz to natępne pytanie.
No i na koniec jaką masz pł głowną – nazwa lub sam sprawdź w instrukcji jakie masz porty USB na niej
netspirit:
PROSZE, NIECH KTOŚ MI WYTŁUMACZY JAK W PORTACH USB URUCHOMIC SYSTEM BIOS.... :?:
Cyba USB w biosie.
wchodzisz do biosu w 3 zakłądcee masz opcje usb. Ustawiasz ja na enabled. Nazw dokładnie nie pamiętam ale coś koło tego. i zainstaluj usb w systemie.
Strona 1 / 1