USB FlashDrive 512MB – read only!

Zakupilem sobie takie smieszne male cos, a to mowi ze nie jest sformatowane i pyta czy format– ja ze OK – a on na to ze sorry, jestem READ ONLY !
No i co teraz? Mechanicznego przelacznika toto nie ma, sterownikow zadnych tez nie...
Leze i kwicze... znacie rozwiazanie?

Odpowiedzi: 13

Sprawa wyjaśniona.
Otóź cała partia 512MB byla fabrycznie spiprzona i zabezpieczona przed zapisem.
W Media Markt musieli wycofac cala partie badziewnego towaru ;–).
Dziękujęza cała pomoc – mam nadzieję, źe następnym razem pójdzie łatwiej.

A.
Andy_k
Dodano
26.11.2004 00:54:58
Sprawdziłem go nawet na Macintoshu. Wszędzie jest dokładnie to samo.
No cóź, sprzęt ma to do siebie źe czasem nie działa tak jak powinien

Pozdrawiam.

A.
Andy_k
Dodano
19.11.2004 12:24:47
Andy_k:
Niestety... nie pomoglo. Objawy nie ustapily.
Mysle ze to juz koniec walki ze sprzetem. Czas na reklamacje.
Dziekuje wszystkim za porady.

Pozdrawiam
A.

Moźe przed reklamacją, warto by było sprawdzić czy działa na innym kompie
Seeker
Dodano
19.11.2004 11:12:40
Niestety... nie pomoglo. Objawy nie ustapily.
Mysle ze to juz koniec walki ze sprzetem. Czas na reklamacje.
Dziekuje wszystkim za porady.

Pozdrawiam
A.
Andy_k
Dodano
19.11.2004 10:15:19
To go dopisz – oczywście przy zachowaniu duźych liter – mnie isę nie chciało klikać po boźemu.
Z tym, źe to kwestia tylko systemu z SP2 powinna być, bo w nim domyslmnie ustawione jest zabezpieczenie przed zapisem dla tego typu urządzeń.
Rebe
Dodano
18.11.2004 08:03:22
Rebe:
HKLMsystemcurrentcontrolsetcontrolstoragedevicespolicies i w tym kluczu wartość dword writewprotect – ustawić na 0 , bo zapewne jest 1.

Trudno powiedziec jaka jest jego wartosc ...bo takiego klucza nie ma.
Ani takiego ani podobnego...
Andy_k
Dodano
17.11.2004 21:35:37
Rebe:
HKLMsystemcurrentcontrolsetcontrolstoragedevicespolicies i w tym kluczu wartość dword writewprotect – ustawić na 0 , bo zapewne jest 1.

Trudno powiedziec jaka jest jego wartosc ...bo takiego klucza nie ma.
Ani takiego ani podobnego...
Andy_k
Dodano
17.11.2004 21:35:37
Rebe
Dodano
17.11.2004 16:42:32
Obejrz urządzenie na obudowie moźe mieć przełącznik lub coś co zabezpiecza przed przypadkowym skasowaniem danych,przełącz i sformatuj.

Jak nic urządzenie niesprawne.

Zobacz moźe wymaga USB 2.0, a ty masz USB1.1 i nieraz nie chcą urządzenia ruszyć na starszej specyfikacji USB1.1.
JNJN
Dodano
17.11.2004 16:18:09
Seeker:

To go sformatuj , tak w Windowsie, a zabezpieczony przed zapisem napewno nie jest – to moźna zrobić
albo opdowiednim programem programem ( czasem dołaczone odpowiednie oprogramowanie do sprzętu) albo wpisem do rejestru Windowsa

Powiem tak: WIem ze trzeba sformatowac i gdybym wiedzial jak to bym tu nie pisal ;–)
Do sprzetu nie ma zadnego oprogramowania ani w sklepie, ani na stronie producenta.
Rejestr w Windowsie to ja wiem gdzie jest, wiem jak sie do niego dostac i nawiet wiem jak zmieniac wpisy. Nie wiem tylko ktore wpisy i na co zmienic.

Bede wiec wdzieczny za podpowiedz bo naprawde nie znam sie na tym.
Moje dotychczasowe doswiadczenia mowia ze sie wklada i ma dzialac. Tym razem zostalem niemile zaskoczony i dlatego szukam tu pomocy.

Pozdrawiam
A.
Andy_k
Dodano
17.11.2004 13:53:21
Andy_k:
Instrukcję toto chyba jakąś posiada ?

No chyba źartujesz ;–) A po co? System to bez problemu wykrywa i pokazuje jako dysk. Jedyny problem to to, źe ten dysk jest zabezpieczony przed zapisem i niesformatowany. W związku z czym jest całkowicie bezuźyteczny.

To go sformatuj , tak w Windowsie, a zabezpieczony przed zapisem napewno nie jest – to moźna zrobić
albo opdowiednim programem programem ( czasem dołaczone odpowiednie oprogramowanie do sprzętu) albo wpisem do rejestru Windowsa
Seeker
Dodano
17.11.2004 11:51:44

No chyba źartujesz ;–) A po co? System to bez problemu wykrywa i pokazuje jako dysk. Jedyny problem to to, źe ten dysk jest zabezpieczony przed zapisem i niesformatowany. W związku z czym jest całkowicie bezuźyteczny.
Na opakowaniu nie ma źadnych informacji, na stronie producenta teź nie. Driverów do tego źadnych nie ma bo są w systemie.
Po prostu kupa.
Mysle ze przejade sie do MediaMarkt i sprobuje wymienic o ile znajde paragon.... w co szczerze watpie... ;–(
Kopanie po internecie poki co nic nie dalo.
Andy_k
Dodano
17.11.2004 00:28:40
Kiedyś bawiłem się taką zabawką i działało to bez driverów na zasadzie przeciągania i kopiowania ,było widziane w systemie jako przenośny dysk.
Masz do tego jakiś manual ?
MarcinX
Dodano
16.11.2004 23:40:44
Andy_k
Dodano:
16.11.2004 23:30:46
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1