Uruchomienie DOS–a z Windows Xp z zepsuta stacja dyskietek

Witam! Mam mały problem i nie moge sobie z nim poradzic wiec zwracam sie o pomoc na forum. Mam system Windows XP i chce sobie przeinstalowac system na windows 98 SE, lecz zeby to zrobic musze sie dostac do DOS–a, nie bylby to problem gdyby nie to ze mam zepsuta stacje dyskietek i nie moge sie do niego dostac za pomoca dysku sttartowego! Jest jakis inny sposób zeby dostac sie do DOS–a z Windowsa XP ?? (porady w stylu: kup nowa stacje dyskietek mi nie pomoga :)

Odpowiedzi: 8

marcel25: wprawdzie Nightmare napisał, źe WIN98 chce instalować, ale , zbyt bardzo mu chodziło o zainstalowanie ze stacji dyskietek , co sugerować jedynie moźe,źe płytkę z WIN98 owszem ma, ale ...niebootowalną niestety co równa się temu źe systemu nie uruchomi nie mając owego na dysku.
Tego niestety nie wiemy do końca – Nightmarejeśli jest inaczej to Cię przepraszam.
No chyba źe jest tak, źe marcel25 wiesz co posiada Nightmare – wtedy nie ma sprawy.
Seeker
Dodano
30.06.2004 12:49:32
Płytka instalacyjna Win98
marcel25
Dodano
30.06.2004 11:39:11
marcel25:
Jeźeli sformatował dysk i ma juź partycję Fat32 to stacja dyskietwek nie jest juź potrzebna kolego.

A co jest potrzebne .... kolego?
Seeker
Dodano
29.06.2004 00:05:38
Seeker:
marcel25:
Wszystko jest tutaj.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=16079&highlight=format

No tak tyle tylko ,źe to rozwiązuje kwestię sformatowania i przejścia ew. z NTFS na FATa , nie roziązuje natomiast kwestii umieszczenia na dysku systemowych plików WIN98, co jest jedynym wyjściem w wypadku Nightmarea, który napisał, źe nie ma FDD.
Jedynym wyjściem IMO jest podpięcie dysku pod komputer z działającym sys. Win98 i
1. wydanym poleceniem sys skopiować pliki systemowe na ten dysk i odpowiednio skonfigurować autoexec.bat i config.sys, by mozna było korzystać z CD–ROMu. Dysk wówczas normalnie wystartuje i moźna będzie dokonać instalacji.
2. Na tym komputerze na którym podłączymy ten dysk dokonać wstępnej instalacji systemu – powiedzmy do skopiowania plików Windowsa, a następinie przeniesienie go do tego komputera na którym ma działać i dokończenie instalacji

Jeźeli sformatował dysk i ma juź partycję Fat32 to stacja dyskietwek nie jest juź potrzebna kolego.
marcel25
Dodano
28.06.2004 12:27:54
A płytka z Win98 nie jest bootowalna?
Ewentualnie ściągnij sobie obraz dyskietki startowej, wypal pliki na płytce i ustaw w biosie bootowanie z CD. :wink:
Gagman
Dodano
26.06.2004 11:57:37
marcel25:
Wszystko jest tutaj.

No tak tyle tylko ,źe to rozwiązuje kwestię sformatowania i przejścia ew. z NTFS na FATa , nie roziązuje natomiast kwestii umieszczenia na dysku systemowych plików WIN98, co jest jedynym wyjściem w wypadku Nightmarea, który napisał, źe nie ma FDD.
Jedynym wyjściem IMO jest podpięcie dysku pod komputer z działającym sys. Win98 i
1. wydanym poleceniem sys skopiować pliki systemowe na ten dysk i odpowiednio skonfigurować autoexec.bat i config.sys, by mozna było korzystać z CD–ROMu. Dysk wówczas normalnie wystartuje i moźna będzie dokonać instalacji.
2. Na tym komputerze na którym podłączymy ten dysk dokonać wstępnej instalacji systemu – powiedzmy do skopiowania plików Windowsa, a następinie przeniesienie go do tego komputera na którym ma działać i dokończenie instalacji
Seeker
Dodano
26.06.2004 11:49:55
Wszystko jest tutaj.
marcel25
Dodano
25.06.2004 16:11:22
Nightmare:
.....(porady w stylu: kup nowa stacje dyskietek mi nie pomoga :)

A gdzie w XP jest DOS?

O formatowaniu przy uźyciu płyty z XP EL NINO juź parę razy pisał.
Innego problemu niź to, źe obecnei dysk jest na ntfs–ie praktycznie nie iwdzę, a o tym jak to obejść w archiwum znajdziesz wypowiedzi na kopy – zacznij czytać.
Rebe
Dodano
24.06.2004 21:08:09
Nightmare
Dodano:
24.06.2004 20:57:19
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1