Uruchom jako

W Viście kiedy program wymaga praw administratora, pojawia się okienko do wpisania hasła. Czy da się zrobić coś takiego w XP? Czy w ogóle da się zrobić skrót do programu, który będzie automatycznie otwierany jako administrator? Jeżeli jest taka możliwość to bez wpisywania hasła to jeszcze lepiej.

Odpowiedzi: 2

Wystarczy, że będą to działania na użytkownikach z ograniczeniami. Ostatnio biegałem po firmie z pendrivem i dodawałem pewien drobiazg do rejestru przy pomocy zgrabnej aplikacyjki napisanej w Visual Basic, a mającej za zadanie zablokowanie ludziom możliwości kopiowania poprzez usb na swoje pamięci zewnętrzne. Na XP i Viście (w kilku odmianach) wystarczyło na pliku kliknąć PPM -> Uruchom jako... i wybierałem "Następujący użytkownik". Tu podawałem swój login admina plus hasełko i wszystko grało. Jedynie na Windows 2000 musiałem się przelogowywać na siebie, bo w podmenu nie ma tam takiej opcji jak "Uruchom jako...".
XanTyp
Dodano
29.05.2009 01:36:03
PPM na ikonę programu - zakładka właściwości - zaawansowane - uruchom z innymi poświadczeniami
Faker
Dodano
28.05.2009 20:23:58
donROGALesko
Dodano:
28.05.2009 19:38:10
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1