Uruchamienie systemu, a właściwie jego brak
Witam uprzejmie!
Postaram się jak najdokładniej opisać istotę problemu, proszę o pomoc!!
Ni z tego, ni z owego zaczął mi się sypać system. Sformatowałem dysk twardy i zainstalowałem nowy system jak to dotychczas robiłem, następnie zainstalowałem wszystkie dostępne mi sterowniki i po restarcie system uruchamia się normalnie, widze logo xp, ale w momencie, w którym powinien pojawiać się pulpit, pojawia się kursor, monitor nagle gaśnie ( = czarny ekran), później próbuje się "włączyć", ale ciągle jest ciemno i tyle.
Sprzęt nie był w podrasowywany.
Jest możliwe uruchomienie kompa w trybie awaryjnym z obsługą sieci, wszystko z odbiorem obrazu OK, dlatego piszę.
Co jest grane? ;/
Oto garść informacji o moim sprzęcie:
Procesor: AMD Sempron 1600 Mhz 2600+
Płyta główna: Epox EP-8KDA3
RAM: tu dziwne, pokazuje mi 1b, a mam 2 kości po 1 GB
Grafika: ATI Radeon 9550
System: Windows XP SP2
Czy jest jakiś program, który sprawdzi mi system i stworzy log, który później ktoś mógłby przejrzeć?
Pozdrawiam :(
Łukasz
Odpowiedzi: 6
Windows update
Pobierz wszelkie aktualizacje łącznie z sp3.(jak nie masz)
Catalisty >> pobierz sam sterownik obrazu.
Witam!
Panowie, zgodnie z Waszymi radami postanowiłem pójść w kierunku sterów do grafiki (ram jest ok). Od razu napotkałem błędy - podczas próby instalacji najnowszych catalystów (http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx --> Full Catalyst Software Suite) pojawia się błąd, że minimalna wersja .NET Framework to 2.0 (mam zainstalowaną 1.1). Okay, ściągam .NET Framework 2.0 oraz 3.5. W obu przypadkach podczas instalacji wyskakuje błąd:
"NIE MOŻNA OTWORZYĆ PAKIETU INSTALAGTORA WINDOWS: E:\55EE6993D4149F1DA83FFB611A97C\VS_SETUP.MS_ COULD NOT BE OPENED.
CHOOSE RETRY TO TRY AGAIN. CHOOSE CANCEL FOR EXIT SETUP"
Co jest grane, szanowni forumowicze?
Pozdrawiam,
Łukasz
Również stawiam na stery do grafiki.(oczywiście po wykluczeniu uszkodzeń karty jakby nie było nie pierwszej młodości).
Ale proponuję instalkę catalystów jak nie najnowszych to tych na których system śmigał ostatnio.
Radziłbym też sprawdzić kości pamięci.
plik bootlog.txt w trybie rejestrowania mi sie nie tworzy. Nie wiem czemu, zwyczajnie jak biorę wyszukaj to go nie znajduje. ;/
CO do sterownikow do grafiki - zainstalowałem najnowsze sterowniki do mojego Radeona 9550 firmy Omega, ale nic to nie pomogło ;/
Jeszcze jedna uwaga - jestem po instalacji SP3 - nic nie pomoglo.
Tak samo miałem z Ubuntu.
Wystarczyło zmienić sterowniki do karty graficznej.
Może tu też by to pomogło?[quote=Lukasz123]RAM: tu dziwne, pokazuje mi 1b(...)[/quote]Zakładam, że to zwykła literówka i miało być 1 GB, zgadza się?
Program nie ( nie miałby kiedy się odpalić :lol: ), ale możesz wymusić utworzenie pliku bootlog.txt w katalogu głównym. Tam odczytasz po kolei wszystko (w notatniku). Uruchamiając system w trybie awaryjnym nie wybieraj tego trybu tylko opcję uruchamiania z rejestrowaniem. Potem odpal jeszcze raz w awaryjnym i odczytaj log. Z głowy nie pamiętam jak ten tryb się dokładnie nazywa, ale domyślisz się.
Strona 1 / 1