URUCHAMIANIE XP

Witam mam problem mianowicie po formatowaniu i zainstalowaniu systemu system uruchomił się raz a potem tylko zawiesza podczas paska uruchamiania. Więc długo nie czkałem zrobiłem format całego dysku, nowe partycje, i instalacja niestety nie pomogło. Co dziwnego system uruchamia się normalnie w trybie awaryjnym w normalnym nie ma szans. Usunąłem kartę lan i dźwiękową został tylko dysk i nagrywarka zmieniałem też grafikę nie pomogło nic. Co jeszcze mogę zrobić instalowałem system ze 4 razy nic nie pomaga przy pierwszym uruchomieniu zawiesza się. POMOCY

Odpowiedzi: 9

czyli instalacja na innym sprzęcie powinna pomóc sprawdzę. Sprawdziłem niestety nie pomogło po instalacji xp na innym kompie działał ok ale po włożeniu dysku na swoje miejsce i uruchomieniu standardowo bios ok potem potem tylko pulsujący kursor w lewym górnym rogu i tyle.
maxwoj81
Dodano
26.02.2009 00:25:16
Dopóki nie zainstaluje się sterowników, system jest względnie obojętny na sprzęt na jakim działa. Ale jeśli nic nie pomaga, to jako ostateczność, to można i tak spróbować.
XanTyp
Dodano
25.02.2009 23:40:37
Witam przy komendzie fixmbr stwierdzono cytuje: komputer posiada niestandardowy lub nieprawidłowy lub główny rekord rozruchowy. Co dalej mogę zrobić
maxwoj81
Dodano
25.02.2009 12:21:25
Zobacz jeszcze, czy nie została ci mała kilkudziesięciomegowa partycja. Nie zobaczysz jej narzędziami windowsa, ale np z dyskietki CichyBoot możesz uruchomić pqmagic. Taka partycja może się pojawić jako pierwsza przy niewprawnym partycjonowaniu. Jeżeli jest to trzeba ją usunąć i następnie rozszerzyć partycję C Jeśli i to nie pomoże to wywal wszystkie partycje i tak zainstaluj windowsa. Jak będzie OK to potem spartycjonujesz.
cerber1
Dodano
24.02.2009 20:58:58
  • XanTyp 25.02.2009 00:22:23

[quote=cerber1]Zobacz jeszcze, czy nie została ci mała kilkudziesięciomegowa partycja. Nie zobaczysz jej narzędziami windowsa, ale np z dyskietki CichyBoot możesz uruchomić pqmagic. Taka partycja może się pojawić jako pierwsza przy niewprawnym partycjonowaniu. Jeżeli jest to trzeba ją usunąć i następnie rozszerzyć partycję C Jeśli i to nie pomoże to wywal wszystkie partycje i tak zainstaluj windowsa. Jak będzie OK to potem spartycjonujesz.[/quote]O ile mnie pamięć nie zawodzi i jak mi się wydaje, to Bios decyduje, skąd będzie uruchamiany system, a co za tym idzie, jeśli dysk jest ustawiony jako pierwszy na liście urządzeń bootujących, następuje przegląd partycji. Jeśli pojawi się jakaś taka "kilkudziesięciomegowa partycja" C: (skąd miała by się samoistnie wziąć i utworzyć?!) i była by pusta, zostanie pominięta i system zostanie uruchomiony z pierwszej, która zawiera system. Tudzież, jeśli jest tychże więcej - będzie tak jak u mnie, czyli lista i ręcznie go wybieramy lub zdajemy się na decyzję Biosu po określomym tam czasie. Nie spotkałem się dotąd z sytuacją, kiedy partycjonowanie dysku ograniczone do niepełnej jego pojemności miało owocować samotworzeniem się partycji, które miały by uzupełniać wykorzystanie przestrzeni dyskowej.. Instalator Windows nie przewiduje takiej możliwości. A gdybym chciał celowo zostawić kawałek miejsca na przyszłą partycję ext2 czy 3 dla Linuksa... ? Skąd kolego [b]cerberze[/b] w ogóle wziąłeś ten pomysł?

Ewentualnie możesz również wyjąć dysk, podpiąć go do innego kompa, tam go wyczyścić i zainstalować system na nim. Potem wpiąć go do swojego sprzętu i zobaczyć, czy będzie działać poprawnie. I proszę o korzystanie z funkcji edycji własnych postów, zamiast dopisywania kolejnego po kilka minutach.
XanTyp
Dodano
24.02.2009 16:02:19
  • adam_broda 25.02.2009 19:26:09

[quote=XanTyp]Ewentualnie możesz również wyjąć dysk, podpiąć go do innego kompa, tam go wyczyścić i zainstalować system na nim. Potem wpiąć go do swojego sprzętu i zobaczyć, czy będzie działać poprawnie. I proszę o korzystanie z funkcji edycji własnych postów, zamiast dopisywania kolejnego po kilka minutach.[/quote] To może być trochę trudne ze względu na różne konfiguracje komputerów. Pisał już o tym jeśli się nie mylę Rebe. Popieram natomiast pomysł czyszczenia a nawet sformatowania dysku podpiętego do innego komputera.

maxwoj81 nie wiem, czy to pomoże ale spróbuj zapisać nowy Master Boot Record (MBR). Jakbyś nie wiedział jak to zawczasu napiszę ;D (patrz niżej) Możesz to zrobić na 2 sposoby. Jednak wg lepszy jest ten drugi, więc tylko go ci przybliżę. 1. Boot'ujesz z CD (płyta z Windows XP). 2. Uruchamiasz Konsolę Odzyskiwania. 3. Logujesz się. 4. Wpisujesz komendę: fixmbr 5. Potwierdzasz. 6. Wyniki tej czynności (ruszył w końcu, czy nie) przedstawiasz tutaj na forum.
rockets93
Dodano
24.02.2009 12:05:47
Każda z 4 opcji podglądu zdarzeń czyli aplikacja internet system i zabezpieczenia w panelu są niedostępne; jeżeli chodzi o alerty brak do wyświtlenia co jeszcze mam sprawdzić??
maxwoj81
Dodano
23.02.2009 23:57:52
Więc tak podczas ładowania systemu standardowy pasek komp wiesza się pasek zostaje w jednym miejscu i koniec, za każdym razem. Nie ma problemu z załadowaniem trybu awaryjnego Kroki jakie podjąłem nowa instalacja-bezskuteczna; usuniecie partycji i utworzenie nowych-bezskuteczne; wyjęcie wszystkich zainstalowanych kart-bezskuteczne. chodzi o xp prof.
maxwoj81
Dodano
23.02.2009 23:50:41
Sprawdź w awaryjnym co Ci mówi podgląd zdarzeń. Ogólnie, PPM na Mój Komputer -> zarządzaj i przejrzyj zawartość. Alerty itd...
XanTyp
Dodano
23.02.2009 16:39:38
maxwoj81
Dodano:
23.02.2009 13:14:42
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1