uruchamianie systemu – jak szybko?
Witam, mam pytanie w ile sekund startuje wam windows xp? Moja maszyna to P4 3Ghz i 1 gb ram i mam wrazenie ze system wcale nie startuje szybciej niz na moim starym pececie duron 800Mhz 512 Mb Ram.
Czy mam cos nie tak ze systemem? windows jest praktycznie swierzo wgrany
Czy mam cos nie tak ze systemem? windows jest praktycznie swierzo wgrany
Odpowiedzi: 18
mina kompie P2 266 Mzh , 164 ramu
–– bios startuje 10–15 sek ( w tym ze 3 startuje grafika ) ,
–– laduej sie windows 30 sek
–– potem wklepuje haslo i kolejne 30 sek znim sie pokaze pulpit
–– no i juz moge dzialac .
czyli jak sie obudze , wlanczam kompa , lece do wc , wklepuje hasl lece do lodowki – robie inspekcjie zywnosci – i ze zobycznym prowiantem w postaci chleba i masla moge juz netowac .
ostanio widze ze pasek zadan sie dluzej laduje ale to przez prorgamy z auto startu .
–– bios startuje 10–15 sek ( w tym ze 3 startuje grafika ) ,
–– laduej sie windows 30 sek
–– potem wklepuje haslo i kolejne 30 sek znim sie pokaze pulpit
–– no i juz moge dzialac .
czyli jak sie obudze , wlanczam kompa , lece do wc , wklepuje hasl lece do lodowki – robie inspekcjie zywnosci – i ze zobycznym prowiantem w postaci chleba i masla moge juz netowac .
ostanio widze ze pasek zadan sie dluzej laduje ale to przez prorgamy z auto startu .
Przyjacielu, wlaczam komputer i wychodze a po czarnym ekranie z logo Windows system zatrzymuje sie na ekranie logowania – z lenistwa nie wracam aby wpisywac haslo. W tym momencie mam juz na drugim komputerze, w drugim pomieszczeniu, neta udostepnianego przez program WinGate rowniez ladowanym w trybie uslugi. Nie wspomne oczywiscie ze ustawienia z DHCP juz mam pobrane – bo w jaki sposob niby mialbym sie laczyc ? Telepatycznie ? Zapora rowniez dziala, przegladam udostepnione dla mnie dane.kuki23:
Załoźymy :P Usługi sieciowe i inne są ładowane po ukazaniu się trybu graficznego.
P.S. Staram sie raczej nie wprowadzac w blad tym co tu na forum wypisuje.
Ja mam P4 2,8GHz. Na Asus P4P800–E + 1Gb kingstona 400MHz 2x 160Gb Samsung SATA, 2 sieciówki, tuner tv, tuner sat, cd, dvd, 2x 160Gb samsung. Na samym poczatku windows uruchamiał sie dosć szybko :) Ale teraz (windows xp chodzi od 1 stycznia) śmietnik sie porobił :D bałagan przy zegarku... otyły rejestr... i zanim windows załaduje sterowniki odpali antyvirusy itp. to z minuta mija:) Ale wyłącza sie 2 min:/
Ale mi to nie przeszkadza... włączam kompa ide po kawe rano... w nocy wyłączam i ide spac:D
Po załądowaniu windows chodzi szybko i 0 zwisu. W sumie po to kupiłekm 1Gb ramu i P4 z HT.
U siorki komp odpala sie w 10 min:D:D:D (P3 450MHz L2512, 192Mb sdram, radeon 9000 no i nieszczesny segate 10,2Gb z błednymi sectorami, win2000)
Moj 2 komp (Celeron 566 copermine, ecs, 192 sdram, nvidia8Mb windows 98se +sp2 (nieoficjalny) i odpala sie cholernie szybko :) ok 15 sekund
Ale mi to nie przeszkadza... włączam kompa ide po kawe rano... w nocy wyłączam i ide spac:D
Po załądowaniu windows chodzi szybko i 0 zwisu. W sumie po to kupiłekm 1Gb ramu i P4 z HT.
U siorki komp odpala sie w 10 min:D:D:D (P3 450MHz L2512, 192Mb sdram, radeon 9000 no i nieszczesny segate 10,2Gb z błednymi sectorami, win2000)
Moj 2 komp (Celeron 566 copermine, ecs, 192 sdram, nvidia8Mb windows 98se +sp2 (nieoficjalny) i odpala sie cholernie szybko :) ok 15 sekund
a macie juz zalatkowane systemy???
Usunięcie zawartości katalogu Prefetch, lub ustawienie wartości EnablePrefetcher = 0 przyspieszy znacznie proces bootowania (podczas wyświetlania bootscreena), ale spowoduje powolniejsze uruchamianie procesów (m. in. winlogon.exe) i usług podczas logowania i później, zatem zysk na tym jest praktycznie źaden i procedura uruchamiania nie skróci się, a moźe nawet ulegnie wydłuźeniu.
w moim kompie wyglada to nastepujaco:
15 sekund bios
35 sekund od momentu wylaczenia sie ekranu bios–u do pojawienia sie pulpitu i reakcji kompa na klawisz windows i kolejne 15 sekund do pojawienia sie "dostepnego" GG
jak dla mnie ekspres.
obok mam drugiego kompa p3 733Mhz 512 ramu dysk 20 GB i trwa to okolo 90 sekund nie liczac bios–u
15 sekund bios
35 sekund od momentu wylaczenia sie ekranu bios–u do pojawienia sie pulpitu i reakcji kompa na klawisz windows i kolejne 15 sekund do pojawienia sie "dostepnego" GG
jak dla mnie ekspres.
obok mam drugiego kompa p3 733Mhz 512 ramu dysk 20 GB i trwa to okolo 90 sekund nie liczac bios–u
Mozesz podac link?
znalazlem jeszcze cos takiego:
Wystarczy np spojrzeć na artykuły ze stron TechNet–u
znalazlem jeszcze cos takiego:
Aby wyłączyć wstępne ładowanie aplikacji, musimy zmodyfikować wartość Enable Prefetcher w
kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\Prefetch Parameters. Jeśli nadamy jej wartość 0, funkcja zostanie wyłączona.
Liczba 1 oznacza wykorzystanie mechanizmu tylko w przypadku aplikacji, 2 – jedynie w odniesieniu do procesu startowego, a 3 – buforowanie wszystkich uruchamianych programów.
Opisaną czynność moźemy równieź wykonać za pomocą wspomnianego wcześniej narzędzia
Windows XP Prefetch Clean And Control. Wystarczy uruchomić program (dołączony na CHIP–CD) i
zaznaczyć jedną z opcji w grupie Control Prefetch Settings. Po kliknięciu przycisku Set
Prefetch Parameters będziemy musieli ponownie uruchomić komputer.
Załoźymy :P Usługi sieciowe i inne są ładowane po ukazaniu się trybu graficznego. Przy ekranie "z logo" jest ładowane środowisko wymagane dla pracy systemu. Nie to źebym się spierał. Wystarczy np spojrzeć na artykuły ze stron TechNet–u :)
Przerobilem system tak jak pisaliscie i nici :( ustawilem domyslny IP na 192.168.0.1 maska na 255.255.255.0 ladowanie czarny ekran pasek 20 razy sie przewinol – tragedia.
Wyszyscilem katalog Prefe... uradowalem sie asek mignol 9 razy i juz prawie bylem happy, uruchamiam ponownie i znow pasek leci 20 razy a w katalogu Pref.. pojawily sie jakies pliki – do czego one wogole sa?
Inna sprawa gdy plyta glowna startuje pokazuje moje dyski jako LBA,PIO 4 ale w systemie jest DMA
Wyszyscilem katalog Prefe... uradowalem sie asek mignol 9 razy i juz prawie bylem happy, uruchamiam ponownie i znow pasek leci 20 razy a w katalogu Pref.. pojawily sie jakies pliki – do czego one wogole sa?
Inna sprawa gdy plyta glowna startuje pokazuje moje dyski jako LBA,PIO 4 ale w systemie jest DMA
Nieprawda. Czas ladowania moze sie nawet wydluzyc.kowal17:
Usuncie wszystkie pliki z folderu C:\WINDOWS\Prefetch i bedzie szybciej sie Windows uruchamial
Moze sie zalozymy ? W tym momencie ladowane/uruchamiane sa uslugi systemowe, wsrod ktorych sa uslugi sieciowe, jak i wszystkie programy zainstalowane jako uslugi.kuki23:
Podczas ładowania systemu przy czarnym ekranie z logo windows nie są jeszcze sprawdzane ustawienia dhcp czy inne związane z siecią.
W momencie gdy uruchamianie kompa zatrzymuje sie na ekranie logowania, system jest juz polaczony z siecia :P .
Podczas ładowania systemu przy czarnym ekranie z logo windows nie są jeszcze sprawdzane ustawienia dhcp czy inne związane z siecią. długi etap ładowania w trakcie tego ekranu jest zwykle spowodowany przez dyski twarde a dokładniej przez kontroler który je obsługuje. jeźeli korzystasz z raida proces ładowania moźe się wydłuźyć, tak samo moźe być w przypadku dysków sata. sprawdz w biosie ustawienia kanałów ide do których przypięte są twardziele (tryb pracy itp) ręczne ustawienia bywają lepsze od automatycznych :) pozdrawiam :)
Usuncie wszystkie pliki z folderu C:\WINDOWS\Prefetch i bedzie szybciej sie Windows uruchamial mi i moim kumplom to pomoglo
MiNos:
Sztywne ustawienie DHCP jak rozumiem to poprostu stale ustawienie adresu IP dla mojej maszyny?
Tak.
MiNos:
Co jesli ustawie "sztywne dhcp" ale nie bedzie roznicy w odpalaniu sie systemu?
Nic :). Będziemy szukać innych przyczyn. Poza tym, twój czas nie jest wcale bardzo tragiczny...
Mios:
(...) czy takie spiete dyski moga powodowac spowolnienie pracy systemu? na kanale seconadary master mam nagrywarke dvd moze lepiej spiac nagrywarke z tym drugim dyskiem?
Raczej nie, ale kwestią otwartą pozostaje ustawienie zworek. Z reguły napędów o niźszej prędkości transferu (CD, DVD w tym wypadku) nie naleźy łączyć z urządzeniami wykorzystującymi lepszy interfejs, (np. HDD) na jednym kanale IDE.
Sztywne ustawienie DHCP jak rozumiem to poprostu stale ustawienie adresu IP dla mojej maszyny?
Jeszcze jedna rzecz: na kanale master mam spiete 2 dyski jeden do sygate 80 Gb z 2ma partycjami a drugi to WD Caviar 200GB czy takie spiete dyski moga powodowac spowolnienie pracy systemu? na kanale seconadary master mam nagrywarke dvd moze lepiej spiac nagrywarke z tym drugim dyskiem?
Jeszcze jedna rzecz: na kanale master mam spiete 2 dyski jeden do sygate 80 Gb z 2ma partycjami a drugi to WD Caviar 200GB czy takie spiete dyski moga powodowac spowolnienie pracy systemu? na kanale seconadary master mam nagrywarke dvd moze lepiej spiac nagrywarke z tym drugim dyskiem?
Wczoraj porobilem wszystkie zmianki z defragmentacja itd ale zadnego przyspieszenia jeszcze musze sprawdzic DHCP. U mnie gdy pojawia sie czarny ekran z logiem windows i paskiem ladowania systemu (niebieskie paski) pasek przelatuje okolo 14 razy.
W systemie startyja aplikacje:
ATI control Panel,
Tlen,
Avast,
Sygate Personal Firewal,
oraz domyslen uslugi windows.
W systemie startyja aplikacje:
ATI control Panel,
Tlen,
Avast,
Sygate Personal Firewal,
oraz domyslen uslugi windows.
MiNos – jest jeszcze jeden element pominięty we wczesniejszych odpowiedziach – sposóbłaczenai sie z siecią.
Jeźlei system "czeka" na ustanowienie połączenia – pobranie danych z DHCP to to moźe być najdłuźszy etap bootowania.
O tym jak to obejść znajdziesz w archiumu "przypisanie DHCP" moźe byc dobrą frazą do uźycia w wyszukiwarce forum.
Jeźlei system "czeka" na ustanowienie połączenia – pobranie danych z DHCP to to moźe być najdłuźszy etap bootowania.
O tym jak to obejść znajdziesz w archiumu "przypisanie DHCP" moźe byc dobrą frazą do uźycia w wyszukiwarce forum.
MiNos:
Mi system od zera startuje w jakies 35 sekund wydaje mi sie za duzo jak na taki procek.
niźej widzimy
MiNos:
Pentium4 3Mhz, 1024MB RAM...
hihi :P za duźo? tosz to rakieta :D
hehe ;) pozdrawiam
moj startuje od "pisku" biosu tez jakies 30 sekund, pasek postepu ładowania przelatuje ok 4 razy :)
Dziekuje za ta informacje. Pliki autostartu staram sie kontrolowac i minimum programow sie tam laduje wiec tu jest ok moim zdaniem sprawdze teraz defragmentacje i reszte opisanych opcji.
Strona 1 / 1