uruchamianie systemu – jak szybko?

Witam, mam pytanie w ile sekund startuje wam windows xp? Moja maszyna to P4 3Ghz i 1 gb ram i mam wrazenie ze system wcale nie startuje szybciej niz na moim starym pececie duron 800Mhz 512 Mb Ram.

Czy mam cos nie tak ze systemem? windows jest praktycznie swierzo wgrany

Odpowiedzi: 3

Pewna róźnica powinna być zauwaźalna (róźnica w poziomie standardu sprzętowego jest znaczna), jednak nie naleźy zapominać, źe system i tak hamowany jest przez wolny odczyt danych z dysku, a określone pliki odczytać i umieścić w pamięci po prostu musi. Podczas startu komputera zachodzi bardzo wiele procesów, zatem szybkość tegoź uwarunkowana jest wieloma czynnikami, np. poziomem fragmentacji logicznej struktury danych, wielkością plików rejestru, ilością uruchamianych w tle usług, czynności sieciowych, zaplanowanych zadań, wielkości katalogu Prefetch i stanu funkcji Prefetcher itp.

Jeźeli niepokoi Cię powolność procesu uruchamiania, moźesz okresowo wykonywać poniźsze kroki:
1. polecenie defrag –b c: w celu zdefragmentowania plików startowych i zawartości katalogu Prefetch;
2. programik NT Registry Optimizer (NTREGOPT), którego zadaniem jest zdefragmentowanie i skompaktowanie plików rejestru;
3. programik Microsoft BootVis i dostępne w nim polecenia Trace > Next Boot + Driver Delays i Trace > Optimize system;
4. kontrola zawartości kluczy Run, RunOnce i RunOnceEx w gałęziach HKLM i HKCU;
5. kontrola ilości uruchamianych usług (polecenie services.msc) – tutaj zalecam duźą ostroźność!
Amon–Ra
Dodano
10.08.2005 22:42:20
Mi system od zera startuje w jakies 35 sekund wydaje mi sie za duzo jak na taki procek.
MiNos
Dodano
10.08.2005 22:41:50
Ja posiadam 2,66 Gh 512 ram Duall Chanell , po dodze wyswietla mi sie jeszcze lilo, ale ten znany pasek podczas uruchamiania systemu przechodzi mi 8,5 raza, a swieźo po instalacjii systemu około 2–3 raza :):)
damiancore
Dodano
10.08.2005 22:38:54
MiNos
Dodano:
10.08.2005 22:22:13
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1