Witam. Pierwszy raz mam taki dziwny problem więc spróbuję go opisać dokładnie od początku:
System uruchamia się normalnie i szybko. Jestem zadowolony ble ble ble i tak dalej. Ale jest i tak jeden problem.
Otóż zaraz po uruchomianiu systemu nie chcą się uruchomić sieci, co widać na pasku:
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/adedf6e89b57d15e.html][IMG]http://images25.fotosik.pl/27/adedf6e89b57d15em.jpg[/IMG][/URL]
A w menedżerze zadań widnieje coś takiego:
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/48bd05bfceaeb6b5.html][IMG]http://images24.fotosik.pl/27/48bd05bfceaeb6b5m.jpg[/IMG][/URL]
Wprawne oko szybko zauważy, że procesy nie mają żadnego użytkownika! W zakładce "UŻYTKOWNICY" na menedżerze - też brak jakichkolwiek oznak mojej osoby! Przez ten błąd nie mogę przeglądać żadnych plików w komputerze, nie chce się uruchomić winamp, czy komunikator internetowy.
Co najdziwniejsze, błąd po około 5 minutach znika. Pojawiają się ikony sieci (te mrugające komputerki że jestem podłączony do internetu), programy zaczynają działać normalnie i bezproblemowo i mogę przeglądać pliki w komputerze.
Kolejna dziwna sprawa - mimo iż mi przy błędzie nie wykrywa sieci, to ona tak na prawdę działa i mogę normalnie bez problemu włączyć Firefoxa i połączyć się z internetem, mimo, iż podobno przez 5 minut od uruchomienia systemu nie jestem podłączony do sieci!
Błąd jest bardzo dziwny i męczący. Bo jeśli chcę kumplowi szybko przegrać plik z worda muszę poczekać około 5 minut aż w pełni uruchomi się mój system. Ktoś ma jakiś pomysł na to, jak to rozwiązać?
Podaję Hijacka:
[code]
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 19:36:44, on 2007-07-15
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\csrss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\PROGRA~1\COMMON~1\Stardock\SDMCP.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\VTTimer.exe
C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe
C:\WINDOWS\RTHDCPL.EXE
C:\Program Files\Google\Google Desktop Search\GoogleDesktop.exe
C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
C:\Program Files\iolo\System Mechanic Professional 7\SMSystemAnalyzer.exe
C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\TeaTimer.exe
C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
C:\Program Files\WapSter\AQQ\AQQ.exe
C:\Program Files\Miranda IM\miranda32.exe
C:\Program Files\Winamp\winamp.exe
C:\Program Files\iolo\Common\Lib\ioloDMVSvc.exe
C:\Program Files\Advanced Registry Doctor\RegManServ.exe
C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe
C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe
C:\WINDOWS\System32\alg.exe
C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe
E:\_ŚCIĄGNIK\hijackthis\HijackThis.exe
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.wp.pl/
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 - BHO: (no name) - {53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F} - C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\SDHelper.dll
O2 - BHO: Google Gears Helper - {E0FEFE40-FBF9-42AE-BA58-794CA7E3FB53} - C:\Program Files\Google\Google Gears\Internet Explorer\0.1.50.0\gears.dll
O3 - Toolbar: Easy-WebPrint - {327C2873-E90D-4c37-AA9D-10AC9BABA46C} - C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Toolband.dll
O4 - HKLM\..\Run: [VTTimer] VTTimer.exe
O4 - HKLM\..\Run: [SynTPEnh] C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe
O4 - HKLM\..\Run: [Skrót do strony właściwości High Definition Audio] HDAShCut.exe
O4 - HKLM\..\Run: [RTHDCPL] RTHDCPL.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [Google Desktop Search] "C:\Program Files\Google\Google Desktop Search\GoogleDesktop.exe" /startup
O4 - HKLM\..\Run: [ESB] C:\WINDOWS\Temp\ESB.exe
O4 - HKLM\..\Run: [avast!] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
O4 - HKLM\..\Run: [Alcmtr] ALCMTR.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [SMSystemAnalyzer] "C:\Program Files\iolo\System Mechanic Professional 7\SMSystemAnalyzer.exe"
O4 - HKCU\..\Run: [SpybotSD TeaTimer] C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\TeaTimer.exe
O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000
O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint Add To Print List - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_AddToList.html
O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint High Speed Print - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_HSPrint.html
O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint Preview - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_Preview.html
O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint Print - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_Print.html
O9 - Extra button: (no name) - {09C04DA7-5B76-4EBC-BBEE-B25EAC5965F5} - C:\Program Files\Google\Google Gears\Internet Explorer\0.1.50.0\gears.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: &Google Gears Settings - {09C04DA7-5B76-4EBC-BBEE-B25EAC5965F5} - C:\Program Files\Google\Google Gears\Internet Explorer\0.1.50.0\gears.dll
O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL
O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O18 - Protocol: skype4com - {FFC8B962-9B40-4DFF-9458-1830C7DD7F5D} - C:\PROGRA~1\COMMON~1\Skype\SKYPE4~1.DLL
O20 - AppInit_DLLs: C:\PROGRA~1\Google\GOOGLE~2\GOEC62~1.DLL
O20 - Winlogon Notify: MCPClient - C:\PROGRA~1\COMMON~1\Stardock\mcpstub.dll
O23 - Service: Adobe LM Service - Adobe Systems - C:\Program Files\Common Files\Adobe Systems Shared\Service\Adobelmsvc.exe
O23 - Service: avast! Antivirus - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
O23 - Service: avast! Mail Scanner - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe" /service (file missing)
O23 - Service: avast! Web Scanner - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe" /service (file missing)
O23 - Service: iolo DMV Service (ioloDMV) - Unknown owner - C:\Program Files\iolo\Common\Lib\ioloDMVSvc.exe
O23 - Service: Registry Management Service (RegManServ) - Unknown owner - C:\Program Files\Advanced Registry Doctor\RegManServ.exe
[/code]
Odpowiedzi: 10
Ok problem rozwiązany. Okazuje się że nagle Firewall Windowsowy blokował mi sieć! Przez co nie mógł jej udostępnić i zapętlał się (bez żadnego komunikatu).
Problem naprawiłem (dajcie spokój), przez zaznaczenie, że firewall ma nie blokować usług internetowych....
tak troche od czapy, ale pewnie sami faceci sie tutaj spotykaja, dlatego moze was zapytam. Wiecie juz cos o tym konkursie Carlsberga, w ktorym mozna wygrac wyjazd do Austrii na Euro 2008? http://42.pl/u/sVo
A ta siec to ... ?? Inne konto uzytkownika - jest to samo ?? Tryb awaryjny z obsługa sieci jest to samo ?? Czysty rozruch -> [url]http://support.microsoft.com/kb/310353[/url] - jest to samo ?? Od kiedy tak sie dzieje ??
Pokaż mi mimo wszystko liste uruchomionych usług (w Usługach kliknij na kolumne Stan i pokaż - np na screenie - te które sa uruchomione)
Dodatkowo - loga Silent Runners pokaż.
Usługa terminalowa jest u mnie standardowo zawsze włączona.
Cały czas wydaje mi się, że te problemy mają jakiś związek z siecią, a nie z usługami, czy rejestrem... :\
Sądzę iż ten problem to tak naprawdę zlepek kilku bo jeżeli chodzi o listę w menadżerze zadań - tak samo dzisiaj zauważyłem że nie ma nic w kolumnie "Użytkownik". Tak więc sądzę iż może to być jakiś wirus :/. Jednak u mnie poza tym nie dzieją się takie same rzeczy - czyli problemy z siecią albo nie możność uruchomienia winampa czy przeglądania plików.
EDIT:
//Sprawdziłem i okazało się że miałem wyłączone usługi terminalowe ;) wszystko teraz działa w porządku.
Patrząc na to co jest uruchomione to przekroszenie limitu jest stosunkowo dziwne. Zazwyczaj ma to miejsce przy uruchomionych programach typu p2p. Są takowe zainstalowane ?? Jak tak to zwiekszenie limitu nie jest problemem a omówione sa szczegóły w archiwum forum.
Dalej idąc - skoro z ustawienimi usług terminalowych jest OK a problem znika po jakimś czasie to sprawdzc należy dlaczego takie opóźnienie jest. Obadaj stan usługi "Zdalne wywoływanie procedur (RPC) - ma byc tryb uruchamiania automatyczny.
Nie grzebane było w usługach ?? Sprawdź stan usługi "Usługi terminalowe" - u mnie jest tryb uruchamiania ręczny i uruchomiona.
Podgląd zdarzeń nie zgłasza błędów ??
:lol: właśnie o tą płytę mi chodziło. skoro nikt niema lepszego pomysłu, to śćiągnij Spyware Docktor
wyłącz avasta , zainstaluj spyware-a, sćiągnij aktualizację (do spyware docktor ), odinstaluj avasta
skanuj spywarem, usuń wszystko co będzie wykazał groźne , ale trzymaj w kwarantannie, wylącz i tego ,
sprawdzaj system z tą właśnie płytą, (tam jest zadania dodatkowe,sprawdzaj automatycznie) według instrukcji rób .
No chyba zapamiętasz, co po czym. jeżeli będzie OK to usuń wpisy z kwarantanny ,odinstaluj spyware i następnie zainstaluj
swojego avasta.
Do jutra, pozdrawiam.
P.S. a jeśli będzie coś nie tak to nie wyłanczaj spyware-a, i odpisz jutro.
Usunąłem spybota. Niestety i tak system się dusi :
A dyskietki niestety nie mam, mam jedynie płytę z Windowsem ;\
A od dawna masz avasta i spybota razem? jeśli nie to usuń spybota. no myśle że spybot z avastem nie będzie się gryzł,
i jeszcze 1- masz dyskietkę windowsa?