Uruchamiam gre...komp sie resetuje
Czesc moźe wiecie jak poradzic na taki problem...od jakiegos czasu gdy właczam jakakolwiek gre odrazu robi mi sie restart kompa :( Pierwszy raz gdy to mialem pojawil sie Blue Screen ,ale nie pamietam juź co tam pisalo bo bylo to jakis czas temu..później resetowal sie odrazu bez BS. Nie wiem czym to moze byc spowodowane bo nie robilem w tym czasie zadnych zmian w sterownikach ani w systemie ( zreszta system jest ok bo wlasnie zainstalowalem nowego XP i dalej mam to samo) Nie wiem czy to cos z płytą glowną nie tak? Moźe z RAMem albo karta grafiki? Nie jest to wina Directx bo mialem chyba wszystkie wersje juz do 9.0c...sterowniki do karty (GeForce4 mmx440 64DDR badziew) teź zmienialem na najnowsze i starsze i nic :( Moźe ktos mial cos podobnego? O co tu chodzi?? Please pomocy :(
Odpowiedzi: 19
Problem rozwiazany!!! Dzieki za kazda pomocna sugestie i za wszelkie rady chlopaki ...problem jednak tkwil w czyms zupelnie innym .Przeszukalem zagraniczne fora i dowiedzialem sie ,ze to wina firewalla Zone Alarm a mianowicie najnowszego uaktualnienia. Nowy update do ZA ma jakis plik z koncowka .sys i to wlasnie przez nie niego pojawia sie blad 0x0000008E przy uruchamianiu gry. Wiecej informacji na stronie producenta Zone Alarm. Ja zainstalowalem sobie stara wersje i chodzi miodzio jak powinno. Zaznaczam tylko ,ze blad o numerze 0x0000008E moze bys spowodowany nie tylko przez Zone Alarm i slusznie zauwazyli to inni ,ze tyczy sie problemow z pamiecią. Jednak na jendym z zagranicznych forum u wiekszosci to najnowszy update do ZA byl tego przyczyna...Pozdrawiam i dzieki za pomoc
Sprawdz pamięć goldmemory:
http://www.goldmemory.cz/
Podmień zasilacz na inny najlepiej mocniejszy na próbe i sprawdz.
Odinstaluj stery do karty grafiki,dobrze posprzątaj i uruchom komp na sterach systemowych,poźycz od kumpla karte włóź i stery i sprawdz.
Pamiętaj jak będziesz na sterach systemowych wgrać stery do płyty głównej,jak VIA to pakiet do tej karty 4.49.
Stery do tej karty 56.72.
http://www.goldmemory.cz/
Podmień zasilacz na inny najlepiej mocniejszy na próbe i sprawdz.
Odinstaluj stery do karty grafiki,dobrze posprzątaj i uruchom komp na sterach systemowych,poźycz od kumpla karte włóź i stery i sprawdz.
Pamiętaj jak będziesz na sterach systemowych wgrać stery do płyty głównej,jak VIA to pakiet do tej karty 4.49.
Stery do tej karty 56.72.
Niestety nic to nie dalo tylko XP dluzej ustawienia łasował przy starcie :(
ssj:
Mam detonatora i ustawiony Core Clock na 274, a memory clock na 289 o ile je zmniejszyc??
Próbuj, zacząć moźesz od zmniejszenia o 10 MHz gpu i mems. I Idź tak w dół i w dół aź w końcu moźe wszystko będzie w porządku.
Rebe:
darek_dade:
Mi np restartuje się komputer jak włączam NFSU2 a w tle pracuje program do robienia screenów – nadal nie wywnioskowałem czemu się tak dzieje...
Patrz, a u mnie się restartuje, jak z opcji zamykania wybiorę "uruchom ponownie" :wink:
hę??
Mam detonatora i ustawiony Core Clock na 274, a memory clock na 289 o ile je zmniejszyc??
Nie iwem jak jest z tymi dzisiejszymi detonatorami – moźe mają standardowo opcję dot. OC. Jeźeli nie to moźesz uźyć RivaTuner–a i w nim obniźyć taktowanie albo poprzez zmianę rejestru "odkryć" zakładkę dot teog samego w driverach – wpis coś koło "EnableCoolBits" powinien się nazywac – moze ocś jest w archiwum – nie sprawdzalem.
Z tą deinstalacją DX–ów to się nie spiesz. Gry z wyłaczoną akceleracją , w więksozści wypadków nie bedą działać, a nawet jeźlei sie uruchomią to jest duźa szansa na ....pokaz slajdów.
Programy Dxuninstaller, dxeradicator , a pewnie i jakieś inne.
Zamin się za to zabierzesz wykonaj to o czym powyźej pisalem. I ew. poszukaj innej paczki DX–ów – z innej lokalizacji, albo jakiej redist. zamiast tylko dla w2k/XP lub odwrotnie – czasem instalator twierdzi, źe jest wszystko dobrze, a to nie cąłkiem prawda i samo przeinstalowanie wystarcza, by problemy ustapiły, ale to tylko czasem.
Programy Dxuninstaller, dxeradicator , a pewnie i jakieś inne.
Zamin się za to zabierzesz wykonaj to o czym powyźej pisalem. I ew. poszukaj innej paczki DX–ów – z innej lokalizacji, albo jakiej redist. zamiast tylko dla w2k/XP lub odwrotnie – czasem instalator twierdzi, źe jest wszystko dobrze, a to nie cąłkiem prawda i samo przeinstalowanie wystarcza, by problemy ustapiły, ale to tylko czasem.
Rebe zaraz poczyszcze troche kompa jak mowisz ,ale mam jakas wskazowke...wlączylem Dxdiag i kiedy testowalem Direct Draw i Direct3D to wlasnie komp wiesza sie w ten sam sposob gdy uruchamiam gre albo pokazuje sie Bule Screen .Wiem ,ze DirectX ciezko odinstalowac z systemu ale moze to zrobic i zainstalowac jakas starsza wersje np 8.1?? A jak tak to jakim programem mozna odinstalowac Directa?? Czy gry beda dzialas z wylaczona funkcja DDraw i D3D ??
Mackal21:
geforce 4 mx440 nazywasz badziewiem.Weź się chłopie zastanów,bo właśnie obraziłeś moją kartę :evil:
Wszystkie gierki na niej chodzą dobrze i nienarzekam na nią.
ssj:
Mackal21 wszystkie dgerki ci chodza na niej? Sprobuj pograc w najnowsze gry ktore wymagaja Pixel Shadera np. Splinter Cell PT
właśnie Richard burns rally, Prince of persja piaski czasu, wymieniony wyźej Spliter cell i dodatkowe opcje takie jak moutain blur w nfsu i nfsu2
duźo ludzi ma tą karte co ja ;)
darek_dade:
Mi np restartuje się komputer jak włączam NFSU2 a w tle pracuje program do robienia screenów – nadal nie wywnioskowałem czemu się tak dzieje...
Patrz, a u mnie się restartuje, jak z opcji zamykania wybiorę "uruchom ponownie" :wink:
ssj – odinstalowanie sterowników grafiki – jakim detonator destroyer–em czy jak się to tam nazywa.
Odpalenie komputera z kartą "vga". Wgranie driverów, dx–ów, a pewnie i najpierw przeinstalowanie sterowników chipsetu.
Zanim jednak do tego odjdziesz to sprawdź napiecia – szczegolnie AGP – o ile jest podane i oczyść styki karty i gniazda, a przy okazji usuń kurz z radiatora karty.
Jeźeli po tym wszystkim problem zostanie, a w dxdiag nei bedize łedów to obniź taktowanie karty i zobacz czy problem nie ustapi. Jezlei tak to karta dni swych doźywa – wersja soft, bo w wersji hard to samo jest z płytą – a przynajmniej złaczem AGP – kra.kra,kra.
Mackal21 wszystkie dgerki ci chodza na niej? Sprobuj pograc w najnowsze gry ktore wymagaja Pixel Shadera np. Splinter Cell PT
Właśnie ssj nie obraźaj kart graficznych :!: :wink: To źe komputer restartuje się po włączeniu gry moźe powodować wiele rzeczy, ostatnio najczęściej mówi sie o tym źe zasilacz nie wyrabia, moźe kompter jest przekręcony. Mi np restartuje się komputer jak włączam NFSU2 a w tle pracuje program do robienia screenów – nadal nie wywnioskowałem czemu się tak dzieje...
geforce 4 mx440 nazywasz badziewiem.Weź się chłopie zastanów,bo właśnie obraziłeś moją kartę :evil:
Sorry za przekrecenie nicka :D
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=21537
Post Rebego
Update:
Chociaz dobrze ze mnie od jakiej "baby" nie wyzwał :wink:
Post Rebego
Update:
McScr@by:
P.S :
Boby nie będzie zadowolony :wink:
Chociaz dobrze ze mnie od jakiej "baby" nie wyzwał :wink:
Moj komputer –> PPM –> Właściwości –> Zaawansowane –>
Uruchamianie i odzyskiwanie –> Ustawienia –> Automatycznie uruchom ponownie ( odznacz ).
P.S :
Uruchamianie i odzyskiwanie –> Ustawienia –> Automatycznie uruchom ponownie ( odznacz ).
P.S :
A gdzie to sie ustawia Boby ??
Kaz systemowi nie resetowac po powaznym bledzie i spisz numer STOP'u
Testowales pamiec
Sprawdzales inny hardware skoro mowisz ze to nie wina OS'a
Testowales pamiec
Sprawdzales inny hardware skoro mowisz ze to nie wina OS'a
Strona 1 / 1