udostepnianie plikow na routerze, ale w hamachi juz nie

Witam, mam w domu router oraz korzystam z hamachi, istnieje takie skonfigurowanie, zeby udostepniac pliki tylko poprzeez router ale juz przez hamachi nie? probowalem w wlasciwosciach polaczenia wylaczyc udostepnianie plikow, ale to nie daje skutkow zadnych ;/

Odpowiedzi: 3

Nie zrozumiałeś mnie zupełnie, albo nie doczytałeś. Masz aktualnie włączone udostępnianie dla wszystkich, musisz zrobić tak, aby użytkownicy podali hasło zanim wejdą do udostępnionego zasobu. Tworzysz lokalne konto z hasłem, a potem w zaawansowanych opcjach udostępniania dajesz odpowiednie prawa dla nowo utworzonego zasobu i przy próbie dostania się w do katalogu z sieci user dostaje prośbę o autoryzację. Osoby, którym ufasz po prostu hasło znają. Teraz wszystko jasne? Przejdź sobie do działu Sieci, tam masz podklejony temat, z którym sugerowałbym się zapoznać.
Bobi
Dodano
20.10.2008 16:11:04
mmm, nie rozumiem, dlaczego sadzisz, ze nie ma sensu sie w to bawic, jesli zablokuje dostep plikow globalnie (dobre slowo), to komunikacja miedzy moimi komputerami w domu zakonczy sie, ale jesli zostawie globalnie oraz nie ogranicze udostepniania do tylko lokalnego dostepu to pliki, ktore nie powinny sie wydostac poza siec lokalna wydostana sie, zalozmy, mam grupe waznych dokumentow, ktos dolacza do mojej sieci w hamachi, i przeglada moj komputer, z tego powodu, ze mialbym ustawione mozliwosci edytowania dokumentow przez osoby w sieci lokalnej, ta obca osoba tez je moze edytowac, usuwa je sobie i tyle. ;(
Jupixer
Dodano
20.10.2008 00:47:28
Nie rozumiem do czego dążysz. Chcesz aby udostępnianie plików nie było globalne, a tylko w sieci lokalnej, bez uwzględnienia sieci tworzonej przez Hamachi? Program nie posiada takiego ustawienia gdzieś w menu? Wystarczy, że udostępnisz zasoby np. na hasło (w oparciu o jakieś lokalne konto), a nie dasz dostępu wszystkim bez wyjątku. Inna sprawa to blokada jakiś portów na routerze, ale czy jest się sens w to bawić, wątpię.
Bobi
Dodano
19.10.2008 20:48:39
Jupixer
Dodano:
19.10.2008 18:55:27
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1