Udostepnianie partycji lub katalogu w NTFS znam ALE......?

Potrafie ograniczyc dzieciakom odpowiednie katalogi i partycje w NTFS np. C systemowa aby wogole na nia nie wchodzily. Partycje D mam na gry moje i dzieciakow ( w swoim katalogu z grami na partycji D tez im ograniczam dostep)i niestety po zainstalowaniu gier dla nich w ich katalogu GRY i wejsciu na ich konta nie mozna uruchomic gier, a kazde z dzieciakow chce grac tylko na swoim koncie.
Jak to zrobic?
Czyzbym nie mogl calkowicie ograniczac dostepu ich kontom do systemowej partycji?
Jak zrobic aby jeden raz zainstalowana gra byla uruchamiana na kazdym koncie dzieci.

Odpowiedzi: 4

Cholera brochmalo mi to mowi. Dalej nie wiem jak zrobic, aby dzieciaki mogly grac na swoich kontach, a zarazem nie mogly wchodzic tam gdzie im zablokuje.
Rodos
Dodano
19.02.2005 15:38:16
Mysle ze chodzi o to aby partycja systemowa byla read only. Innymi slowy ogladac moga, ale to wszystko.

To jest do zrobienia.
Sugeruje, zainstalowanie gier, utworzenie uzytkownika "eksperyment". zakazanie mu prawa zapisu i modyfikacji plikow w partycji systemowej. Sciagnij program ntregmon z www.sysinternals.com
zaloguj sie na konto "eksperyment". Uruchom regmon z prawami administratora (prawy przycisk myszy i opcja "Run As...)
skonfiguruj filtry (tylko blad zakaz dostepu). Teraz kolejno uruchamiaj gry (i inne programy ktore moga nie "chodzic")
zmien prawa dostepu do wszystkich galezi rejetru ktore gra probuje zmodyfikowac i kraszuje z bledem zakaz dostepu. Galezie do ktorych gry chca dokonywac zapisu to po prostu ich rejestry.

Po takiej nieco czasochlonnej operacji (jesli masz duzo gier). Komputer hula i nie ma klopotow. W tej sposob skonfigurowalem komputer mojej corki (Win XP Pro) dwa lata temu. Nie ma absolutnie zadnych klopotow z wirusami, instalacja dziwnych rzeczy itp. Komputer jest czysty i tak szybki jak byl dwa lata temu (nigdy nie robilem reinstalacj). Oczywiscie nie kraszuje.
broch
Dodano
18.02.2005 21:14:52
Rodos:
Potrafie ograniczyc dzieciakom odpowiednie katalogi i partycje w NTFS np. C systemowa aby wogole na nia nie wchodzily. Partycje D mam na gry moje i dzieciakow ( w swoim katalogu z grami na partycji D tez im ograniczam dostep)i niestety po zainstalowaniu gier dla nich w ich katalogu GRY i wejsciu na ich konta nie mozna uruchomic gier, a kazde z dzieciakow chce grac tylko na swoim koncie.
Jak to zrobic?
Czyzbym nie mogl calkowicie ograniczac dostepu ich kontom do systemowej partycji?
Jak zrobic aby jeden raz zainstalowana gra byla uruchamiana na kazdym koncie dzieci.

Całkowitego dostępu do partycji systemowej nie ograniczysz...skąd się będzie system uruchamiał...
Co do gier...niektóre mają profile i "sejwy" przypisywane do kaźdego z kont osobno i są one składowane na dysku c w "moje dokumenty"
Jak kolega wyźej napisał: zezwól dzieciom na penetracje katalogu z grą–– choć nie zawsze to działa (np.SIMS 2)
leon1313
Dodano
18.02.2005 20:58:46
We wlasciwosciach folderu dodajesz userow (konta dzieci z osobna lub grupy – uzytkownicy, goście...) i robisz zezwolenia (ptaszki)
Bobi
Dodano
18.02.2005 18:43:36
Rodos
Dodano:
18.02.2005 12:27:23
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1