Tylko do odczytu

Witam, temat juz byl walkowany wiele razy, ale nie padla odpowiedz jak temu zaradzic - albo przynajmniej ja jej nie doczytalem.

Na wszystkich katalogach mam ustawiony atrybut ,,tylko do odczytu" - z tego co wyczytalem to o niczym nie swiadczy

Od pewnego czasu mam jednak problem z wykonaniem jakichkolwiek operacji na plikach z konta uzytkownika. Jesli wyedytuje plik, to nie moge go zapisac. Co innego jesli dam ,,uruchom jako..." i wyedytuje cos jako admin - wtedy wszystko gra.

Co z tym mozna zrobic?!

Dla przyzwoitosci: WinXP Prof. 2SP

Odpowiedzi: 1

Nie szukałbym w kierunku atrybutów a uprawnien do plików i folderów.
Żółty
Dodano
21.01.2007 18:15:28
  • ghkr 21.01.2007 18:52:59

<p>OK, dzięki za wskazanie właściwego kierunku natarcia ;-) Niemniej jednak sporo tego typu problemów wyczytałem na forum, stąd podaje rozwiązanie, które mi pomogło. W Mój komputer -&gt; Narzędzia -&gt; Opcje folderów -&gt; Widok należy odznaczyć pole ,,Użyj prostego udostępniania plików (zalecane)" i wtedy we właściwościach katalogów i nawet całych dysków sensownie wygląda zakładka Udostępnianie - tam zaznaczyłem uprawnienia dla użytkowników i po teraz wszystko gra. Zastosowanie zmian dla całego dysku, w zależności od jego pojemności, trochę trwa - u mnie z 5 min. mielił. Tak, że raczej nie warto wykonywać radykalnych posunięć w obawie, że coś się zwiesiło ;-)</p><p><br></p><p>ghkr&nbsp;</p>

ghkr
Dodano:
21.01.2007 18:00:12
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1