Tworzenie NTFS
Jak zrobić partycję NTFS
Odpowiedzi: 12
gusioo:
Bobi_robert:
gusioo:
Zawsze w trakcie mogą prund wyłączyć :mrgreen:
Wtedy lecisz z wiaderkiem do sasiada i przynosisz
Zaden problem :P
A co jak w całym rejonie brakanie ?
To lecisz do dalszego sasiada :P
Bobi_robert:
gusioo:
A co jak w całym rejonie brakanie ?
gusioo:
Teoretycznie nie, ale w praktyce roznie to bywa
Usunac, nie zostana usuniete ale moga "sie uszkodzic"
Ryzyko zawsze istnieje, dlatego oplaca sie przerzucic dane na inny nosnik/dysk, zdjac partycje, załozyc ponownie i sformatowac na NTFS
Usunac, nie zostana usuniete ale moga "sie uszkodzic"
Ryzyko zawsze istnieje, dlatego oplaca sie przerzucic dane na inny nosnik/dysk, zdjac partycje, załozyc ponownie i sformatowac na NTFS
Czy podczas konwertowania partycji D (na C mam system) z FAT32 na NTFS kasowane są wszystkie dane z tej partycji? Mam tam troche GB waźnych danych i musze wiedzieć czy nie zostaną skasowane.
EL NINO:
W ostatecznosci. Konwertowanie dysku/partycji to zawsze miedzy innymi strata na wydajnosci. Najlepszym jest format na czysto.woyteg:
2. Czy warto?
Coś za coś, ale dzięki temu przejściu uzyskuje sięm oźliwość dostępu do wszystkiego czym systemy NT dysponują w zakresie np. bezpieczeństwa.
EL NINO ma rację, jednak w sytuacji gdy system jest w mairę czysty ta utrata nie będzie na tyle drastyczna by miała odstręczyć od dokonania przejścia. Wg mnie i tak plusów będzie więcej niź minusów.
W ostatecznosci. Konwertowanie dysku/partycji to zawsze miedzy innymi strata na wydajnosci. Najlepszym jest format na czysto.woyteg:
2. Czy warto?
woyteg:
Ok, to ja dopytuje:
1. Czy ta operacja jest bezpieczna?
2. Czy warto?
Pozdrawiam,
1.nie powinno byc problemow
2.Pewnie, ze tak. :D
Ok, to ja dopytuje:
2. Czy warto?
Pozdrawiam,
2. Czy warto?
Pozdrawiam,
Konwersji dokonuje się uruchamiając program Convert z wiersza poleceń. Aby skonwertować dysk sformatowany w systemie FAT lub FAT32 do systemu NTFS:
:arrow: Z menu Start wybierz polecenie Uruchom...
:arrow: W polu Otwórz wpisz cmd i naciśnij Enter. Zostanie wywołany wiersz polecenia.
:arrow: Wpisz polecenie convert litera_dysku: /fs:ntfs i naciśnij klawisz Enter.
Jeźeli konwertujesz dysk rozruchowy, zostanie wyświetlony komunikat informujący o tym, źe konwersja wymaga wyłącznego dostępu do dysku i zostanie przeprowadzona podczas pierwszego restartu systemu.
:arrow: Uruchom ponownie komputer.
:arrow: Z menu Start wybierz polecenie Uruchom...
:arrow: W polu Otwórz wpisz cmd i naciśnij Enter. Zostanie wywołany wiersz polecenia.
:arrow: Wpisz polecenie convert litera_dysku: /fs:ntfs i naciśnij klawisz Enter.
Jeźeli konwertujesz dysk rozruchowy, zostanie wyświetlony komunikat informujący o tym, źe konwersja wymaga wyłącznego dostępu do dysku i zostanie przeprowadzona podczas pierwszego restartu systemu.
:arrow: Uruchom ponownie komputer.
Anonymous:
Jak zrobić partycję NTFS
Słuźy do tego komenda CONVERT,którą zastosuj w oknie
DOS w formacie np. convert c:/fs:ntfs gdzie C: to oczywiście dysk systemowy. Bardziej wydajnym sposobem
jest jednak instalacja systemu na juź sformatowany w
NTFS dysk.
Więcej informacji znajdziesz w Pomocy Windows pod szukanym hasłem np. convert.
Strona 1 / 1