Twardziel IBM i dziwne problemy z jego wykryciem

wita mam hdd IBM 40 Gb "made in hungary" :twisted: wiadomo ze to szmelc ale jak narazie po wyleczeniu badow chodzil pol roku bez uwag a teraz po wlaczeniu kompa po pewnym przestoju dysk jest albo wykrywany albo nie czesciej to 2 wtedy albo uruchamiam system i po paru minutach restartuje wtedy juz jest wykrywany bo chyba sie nagrzewa albo wyciagam dysk odpinam i podpinam ponownie co i tak nie gwarantuje ze zostanie wykryty czy to oznacza kres dysku ?? mam juz szukac jego nastepcy ?? :twisted: dodam ze dysk sie grzeje jego temperatura pracy to 45–52 stopnie C ponoc to przegrzanie moze byc tego przyczyna ?? moze ktos wie co mu dolega ?? sprawdzilem go programem do naprawy hdd IBM "DFT" ale program nie wykryl bledow.

p.s. po wykryciu chodzi bezproblemowo
p.s 2.po wykryciu moge robic restart za restartem i zawsze zostaje wykryty

dzieki za odpowiedz pozdrawiam

Odpowiedzi: 2

mam taki sam dysk i umnie jego tem.nie przekracza w tej chwili 38stopni byc moźe masz go umieszczonego w jakieś dziurze gdzie jest słaby przepływ powietrza podobny problem miałem z barakudą na której źeby było smiesznie miałem umieszczony zestaw chłodzący
temperatura wynosiła ok.45 stopni po przeniesieniu go w inne miejsce i zdemontowaniu chłodzenia spadła do 38 a wracając do ibm popatrz na zworki moze tu jest pies pogrzebany
Xior
Dodano
14.08.2004 17:15:57
No ja wiem co ci sie popsuło, to bardzo proste, zepsuł ci sie komputer!!!!!!!!.
buhahaha
A tak powaźnie to wymień taśmy, albo zmien na innom na chwile zobacz czy dalej sie bedzie się wyłącał. A jak to nie to, to proponuje officijalne forum IBM, tam sie mowi po angilesku, tak więc jak znasz angielszczyzne to dasz rade. W tym raczej nikt ci tu nie pomoźe, bo takie usterki są najgorsze ponewaź cięźko znaleść przyczyne. Jednak fachowcy z IBM pownli ci pomuc jeźeli to nie jest uszkodzona taśma lub jeszcze zworka od mastera, niewiem jak ona sie fachowo nazywa ale chodzi mi o tą zworke z tyłu HDD moźe sie obluzowała, a przegźanie HDD to napewno nie jest, jeszcze nie słyszałem o automatycznie włączjącym się dysku w skutek przrgkzania.
POZDRO!!!
Bulletoss
Dodano
14.08.2004 01:07:01
Rysiek80
Dodano:
13.08.2004 09:45:16
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1