TV–OUT
Witam @ll.
Niedawno kupilem kabel EURO / SVHS+JACK 10mHQ. Moj problem polega na tym ,źe gdy podlącze go do TV mam czarno–biały obraz (w TV w ustawieniach nic nie zmienie).Jeśli wyjme z karty dźwiękowej wtyczke (JACK) to obraz na TV staje sie kolorowy,ale jak wloźe to znow czarno–biały. Czasem zdarza mi sie tak ,źe mam kolorowy obraz (wszystkie wtyczki wlozone!) ale wszystko co na pulpicie jest strasznie rozmazane, migotaja ikony, nie mozna ich odczytac itp. Jak wlacze film obraz jest ok ale napisy sa rozmazane :/. W czym tkwi problem ?
Dodam jeszcze ze posiadam karte graficzna radeona9200.
Wczesniej mialem gorszej jakosci kabel ale nie mialem takich problemow jak powyzej opisalem.
Niedawno kupilem kabel EURO / SVHS+JACK 10mHQ. Moj problem polega na tym ,źe gdy podlącze go do TV mam czarno–biały obraz (w TV w ustawieniach nic nie zmienie).Jeśli wyjme z karty dźwiękowej wtyczke (JACK) to obraz na TV staje sie kolorowy,ale jak wloźe to znow czarno–biały. Czasem zdarza mi sie tak ,źe mam kolorowy obraz (wszystkie wtyczki wlozone!) ale wszystko co na pulpicie jest strasznie rozmazane, migotaja ikony, nie mozna ich odczytac itp. Jak wlacze film obraz jest ok ale napisy sa rozmazane :/. W czym tkwi problem ?
Dodam jeszcze ze posiadam karte graficzna radeona9200.
Wczesniej mialem gorszej jakosci kabel ale nie mialem takich problemow jak powyzej opisalem.
Odpowiedzi: 9
hehe juz wiem co bylo zle =D Chlop na forum elektroda mi podpowiedzial ze musze zamienic miejscami wtyczki (bialy z czarnym) i rzeczywiscie jest OK :)))
mAstA:
Doczytalem sie na allego "TV musi obsługiwać sygnał SVHS na eurozłaczu – w przeciwnym wypadku na kartach grafiki innych niź nVidia obraz będzie czarno–biały" – czy to jest przyczyna mojego problemu?
Dokładnie tak jest – jesli z karty masz wyjście SVHS to drugą stronę podłaczyć musisz do TV z wej. SVHS.
W innym wypadku moźe byc tak jak napisałeś – czarno–biały obraz
Rozwiązanie: przejściówka SVHS :arrow: VHS
Kabel sprawdź miernikiem
hmm na moje oko to chyba ok ... (niewiem nieznam sie na elektronice) http://img36.exs.cx/img36/3981/p10301735gh.jpg <
teź miałem taki problem poprostu we własciwościach juź niepamiętam gdzie bo juź tego nieuźywam (zmiana karty) Musisz przestawić z ntsc na pal albo na odwrót juź niepamietam poszukaj napewno pomoźe
Musisz sprawdzić kabel według tego schematu, ustalimy czy wina po stronie kabla leźy.
Dokladnie tak jak napisalem. Heh wiem ze to dziwne normalnie jest czarno–biały obraz, wyjmuje jacka z k.dzwiekowej i hop kolorowy obrazik : |. Na elektronice niemam zupelnie bladego pojecia,a starszy kabel zmienilem bo jakosc obrazu w pelni mnie nie zadowolala :P
Zreszta zobaczcie sobie na ten wypasik kabel ==>http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38025753
:roll:
PLS o jakies sugestie ;[
Zreszta zobaczcie sobie na ten wypasik kabel ==>http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38025753
:roll:
PLS o jakies sugestie ;[
mAstA:
Jak był dobry to wróc do niego.
A co do kabla, na mój rozum coś jest pokrzaczone z masami w tym kablu – ktoś sie machnął i podajesz masę na przewód sygnałowy i stąd te cuda/.
Coś jest nie tak z tym kablem (przebicie) Polecam poczytać temat na forum elektrody (link) Kabel sprawdź miernikiem. Trochę dziwne to :?
:?Jeśli wyjme z karty dźwiękowej wtyczke (JACK) to obraz na TV staje sie kolorowy
Strona 1 / 1