TSAMA termoprzewadzaca 2 stronna czy klej ??

Mam pytanie .. chce zalozyc wiekszy Radiator na moja wiecznie grzejaca sie karte Graficzna....

niewiem wiec czego uzyc do zamontowania radiatora...
Radiator jest niestandartowy i montazowo w zaden sposob nie pasuje do karty ale za to jest pokazny i ma mase ladnych zeberek :)

czym go przyczepic do GPU najlepiej??
co przewodzi najlepiej cieplo ??
klej ?? czy tasma 2 stronnie klejaca termoprzewodzaca ??

Odpowiedzi: 15

no i stalo sie :) wkurzylem sie !!! wziauem suszarke... jak wczeniej doradzono ( dobrze doradzono!) i odkleilem radiator od GPu.... Klej w 70% zostal na GPU :( a reszta na radiatorku jednak z krzemowej powloki schodzil dobrze ( ostry Skalpelek i raczka chirurga)a z obudowy plastikowej wokol GPU trzeba Go bylo zdrapywac bardziej Hardcorowo. Zauwazylem tez ze Kleje Therpompox upodobaly sobie nadruki na chipsetach i jak z wszendad zchodzil w miare dobrze tak z nadrukow bylo juz zle :P oki ale sie Udalo wyczyscilem wszystko ladnie i z radiatora( wyszlifowalem i wypolerowalem) zabralem sie za stary radiator(fabryczny) i zrobilem z NIm to samo co z tym duzym czyli wyszlifowalem i wypolerowalem na Lustereczko!!!! podalem kapeczke srebrnej pasty :) i dziala wysmienicie :) hehe az mi sie chce smiac jaka dluga droge musialem przejsc zeby to zrobic :) Ostatecznie wypolerowanie radiatora fabrycznego kosztowalo mnie duzo czasu nerwow 8,90 PLN Klej Thermopox ... hihi ale za To jestem Bogatszy o nowe doswidczenia zwiazane z Klejeniem do GPU :)

Mam nadzieje ze juz niebdzie probleu z moja grafika
TzaR
Dodano
04.09.2004 13:47:06
nie krecilem :) ale fabryczne chlodznie sie zuzylo (blaszka sprezynujaca nie dociskala juz) a w sklepach oferowano mi takie pyci pyci radiatorki z coolerkami nio na chipset do P glownej balbym sie tego zamontowac a nie mowie juz na GPU... na allegro Takie sprzety sa drogie 54 zety i wyzej... a mialem b fajny radiator w domu o wymiarach (czytaj pare postow wyzej) wiec postanowilem Kupic Klej i Go zamontowac.... teraz jednak okazuje sie ze musi BYc gdzies niedocisniety radiator do GPU bo mam go juz z fabrycznym coolerem (fabryczny do radiatora) Rdiator jest chlodny a Karta dalej sie wiesza na D3D.. pozostaje odklejenie i przyklejenie na nowo pod solidniejszym obciazeniem....
TzaR
Dodano
04.09.2004 12:09:47
Dziwne.
Swojego czasu miałem GF2pro i GF2ti,były nawet nieźle wykręcone,wszystko działało na fabrycznym chłodzeniu.
Kręciłeś ją ?
MarcinX
Dodano
04.09.2004 11:42:23
radiator sie grzeje... razem z calym laminatem :))) O ile karta nie jest obciazona aplikacjami wykorzystujacymi D3D to nawet sie nie grzeje ale jak Puszcze sobie nawet Glupiego Crimsonland'a (ulubiona na stress) to goracy jest radiatori caly laminat hihi wiem o tym wiem dlatego na razie mielem przed radiatorem Ogromy Cooler taki jak na Procesor ale on tez nic nie daje (pewnie dlatego ze jest za duzy i strumien powietrza nie uderza tam gdzie powinien tylko rozchodzi sie wszedzie...)za jakas Godzinke zamontuje na nim wentylator przeznaczony do tego Radiatora i sprawdzimy,.,,,

AHA juz bym zapomnial.... jak chlodze sobie ta karte tym coolerem za duzym... to radiator fcale nie jest cieply nawet powiedzialbym ze jest chlodny...!!!!!!!!!! a Karta Mimo to sprawia problemy...

co do sciagania Radiatora z GPU to DZIEKI :) znajac siebie pewnie bym BYl wlaozyl ja do zamrazalnika i zapmnial o Niej na jakies 2 dni :))
TzaR
Dodano
04.09.2004 11:29:41
Sprawdz Coller czy się grzeje ( łapami ).
Jak mocno się nagrzewa to jakiś wentylator na niego zastosuj ( będzie aktywne ).

TzaR:
aha i czy odklejanie radiatora od GPu za pomoca zamrazalnika to sprawdozna Metoda czy Komus sie tak TYlkoo wydawalo ???

Fantastyka :mrgreen: , źeby kartę do zamraźalnika, to juź lepiej do wiadra z rozpuszczalnikiem, niech się klej rozpuści :wink: :mrgreen:

Wyciągnij kartę, włącz suszarkę do włosów ustaw gorące powietrze na max a na drugą łapę grubą rekawice roboczą grzej ostro po radiatorze i pomału delikatnie kręć radiatorem w prawo lewo.
Po ~ 30 powinien skubaniec zejć.
Sprawdzone w praktyce :) .
McScr@by
Dodano
04.09.2004 03:07:49
mam dariator 56x50x30 i na GF2 Ti niema mowy o pasywnym radiatorze..... bo sie nomanie wiesza... chyba ze cos zdu...ilem przy klejeniu.... i albo nie dociska jak powinien albo niewiem co wina kleju raczej niee....

na samym Kleju trzyma tak mocno ze nie powinien odpasc....!!! mijmo wszystko na spodniej karcie (Tuner TV) polozylem Kartke papieru... by w razie czego nie doszlo do Zwarcia:) gdyy odpadnie radiator
i teraz pytanie czy hmm GF2 Ti faktycznie grzeja sie az tak bardzo ze mimo takiego radiatora ( oryginalny jest duzo dzo mniejszy) bez cooolera wiesza mi sie ???

aha i czy odklejanie radiatora od GPu za pomoca zamrazalnika to sprawdozna Metoda czy Komus sie tak TYlkoo wydawalo ???
TzaR
Dodano
04.09.2004 01:44:44
TzaR dziś gadałem dokładnie na ten temat z znajomym, który ma na klej mocowany radiator na GPU a dodatkowo miejscami tylko po dwóch brzegach silkon ( myślałem źe on jest cały w "kółko" posmarowany :? ) i jakoś mu trzyma i nic się nie dzieje.
Radiator to pasywny Home Made 40x40x35 na GF2MX.
Więc IMO ten Twój 45x45x17 powinien trzymać tylko czy będzie odpowiednio wydajny do karty
graficznej którą posiadasz :?: .
McScr@by
Dodano
04.09.2004 01:12:44
hmmm czytam sobie Was wszystkich i uwazam jeszcze tak.....

Tasma klejaca Cu ma mniejsze parametry przewodnosci cieplnej niz klej..(przynajmniej tak podaja producenci) tasma ma przewodnosc ok 5–6W/mk a Klej termo ma 8W/mk !!! wiec na pewno jest sprawniejszy pozatym w kleju rowniez wykorzystuje sie czasteczki TZW miedzi ciezkiej ktorej zadaniem jest usprawnienie przewodnosci cieplnej nio...
pozatym sam radiator jest duzy i troszke wazy... jednak sila ciezkosci nie poradzi sobie z sila kleju pomnozona przez powierzchnie!!! (wytrzymalosc zywic Epoxydowych na rozciaganie jest wysoka!!!) w tej pozycji w jakiej Bedzie radiator nie mamy do czynienia z zadnym Momenten zginajacym tym lepiej...

apropos silikonu.... zwazywszy na niemal zerowa przepouszczalnosc wilgoci przez silikon odradzam tworzenie takiej przepony wokol GPU gdyz w temp pokojowej powietrze ma swoja wilgotnosc... gdy zamkniemy to w szczelnej przeponie para i wilgoc tam posostale nie beda mialy mozliwosci wydostania sie na zewnatrz... co w przypadku schlodzenia okolic GPU (podczas wylaczonego kompa w zimie np ) moze doprowadzic do skroplenia pary wodnej a TYm samym... az strach sie bac wole nie pisac ... oczywiscie przypadek podany jest teoretyczny ale mozliwy :P

jesli chodzi o mocowania to Jest ciezko poniewz nie mam juz zielonego pojecia gdzie zakupic Plastikowe mocowania do takiego radiatora a na spinki do Kabli nie chce tego robic.... pozatym jeszcze musialbym wywiercic Otwory w Radiatorze :)

chyba jdnak zdecyduje sie na klej.... poniewaz jest to na bazie zywicy Epoxydowej (poxipol DISTAL i inne trwalsze od Betonu) i w dodatq reakcja wiazaca jest scisle zwiazana z wys temperatury otoczenia :) wiec im wyzsza TYm lepiej :) a sama zywica jest bardzo Trwala i trzyma Dokladnie (sprawdzilem na nozyczkach i innych Tego typu rzeczach lepionych poxipolem) niestety co do tej sytuacji 100% pewnosci nie mam bo nigdy nie lepilem radiatora do GPU na stale...

chyba ze Ktos wymysli cos jeszcze???
TzaR
Dodano
02.09.2004 20:26:15
No to MarcinX mamy w tym temacie trochę odmiene zdanie.
Dobra taśma Temo Cu pod wpływem temp się częsciowo rozpuszcza i dobrze trzyma pozatym zawiera drobinki miedzi które bdb. przewodzą ciepło.
Szczerze to nie spotkałem z przypadkami odklejenia radiatora od GPU w przypadku zastosowania tej metody ale nie brałem pod uwagę aź tak duźego radiatora i tu wydaje mi się źe zaproponowana przez Ciebie metoda na Termopox będzie lepsza, tylko IMO przydałoby się dodatkowo zabezpieczyć to silikonem.
Co o tym myślisz :?:
McScr@by
Dodano
02.09.2004 19:42:12
Tak ,tylko radiator swoją wagę ma,plus coolerek to juź cięźar.
Taśma jest świetna do lekkich elementów,radiatorki na ramy itp.
Taśmy mają tendencje do odklejania,radiator jest podklejony od dołu,jeźeli mocowanie jest słabe,taśma odklei się z czasem.
Aluminiowy radiator leźący na jakiejś karcie pod grafiką,moźna wyobrazić sobie efekty.
MarcinX
Dodano
02.09.2004 18:12:45
IMO, lepszym rozwiązaniem będzie taśma termo Cu niź klej termo.
Bardzo często zdarzają się przypadki odklejenia coller`a stosując tylko Termopox, Elpox czy Thermal Adhesive jeśli nie ma moźliwości przykręcenia coolera do laminatu.

Jeśli zastosujesz klej to dodatkowo przydałoby się brzegi cooler`a i łączenia z laminatem posmarować silikonem szklarskim ( takim do klejenia akwarium ) źeby mieć pewność źe się nie odkleji czy przesunie.

BTW wybrałbym taśme Cu ze względu na stabilność mocowania, lepszą przewodność cieplną, cene i estetykę oraz sprawdzone "patenty".
McScr@by
Dodano
02.09.2004 17:50:16
No wlasnie... chyba bedzie problem z TYmi plastikowymi trzpieniami do mocowania :( ale jakos sobie z TYm mysle poradze..... Dzieki za Pomoc!!!
TzaR
Dodano
02.09.2004 00:49:16
Np. mocowanie przez wykorzystanie orginalnych otworów na karcie (jeźeli są),i wywiercenie w radiatorze.

Coś w tym stylu:
MarcinX
Dodano
02.09.2004 00:07:46
Radiator ma wymiary 56x50mm i 30mm wysokosci

troszke wazy ale mniej na pewno niz radiatory na procesory.... nastepna sprawa to hmm co miales na myli piszac dodatkowe mocowania ??? bo zadnych takich uzyc poprostu niemam jak :(

Mam jeszcze radiator 45x45x17 moze taki wystarczy ??? jednak nie bedzie jak do niego doczepic wentylatorka zadnego....
TzaR
Dodano
01.09.2004 23:18:09
Ja uźyłbym kleju,np. thermopoxa,ale mogą przydać się dodatkowe mocowania.
MarcinX
Dodano
01.09.2004 22:48:43
TzaR
Dodano:
01.09.2004 22:23:16
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1