Tryb PIO
Witam
Od bardzo dlugiego czasu pruboje bezskutecznie rozwiazac pewien poblem, rozmawialem z ludzmi, zakledalem Tematy na innych forach i nikt mi niepotrafil pomuc, mam nadzieje ze tu muj problem zostanie rozwiazany.
A wiec muj problem wyglonda nastepujaco.
Od kiedy zaqpilem komputer dysk chodzi caly czas w trybie PIO chyba nie musze mowic jaki to masakrycznie wolny tryb, gdy komputer wykonuje jakas czynnosc ledwo mozna kursorem poruszac. We wlasciwosciach sterownika mam ustawiony Tryb Transweru na "Dma jezeli dostepne" a w biezacym trybie transweru i tak pisze "Tryb PIO".
Prubowalem juz wielu zeczy, instalowalem najnowsze sterowniki VIA 4in1, fleszowalem bios na nowszy (bez ruznicy), sprawdzalem czy jest odpowiednio podlonczony, sprawdzalem rowniesz sam dysk u qmpla chodzil na ata66 poniewaz jego plyta wiecej niewyciagala, ale to oznacza ze dysk jest sprawny. Defekt plyty glownej tez odpada pniewaz to jest druga plyta na ktorej problem sie powtarza (zmienialem ja w celu rozwiazania tego problemu).
No cuz pozostaje mi tylko opowiedziec jaki mam sprzet:
Plyta glowna: GigaByte 7DXR AMD761+686B
Dysk: QUANTUM FIREBALLlct20 30
System: Windows XP Profesional
Reszta podzespolow zdaje mi sie jest bez znaczenia.
Odpowiem na wszystkie pytania zwiazane z problemem. Pomocy!
Od bardzo dlugiego czasu pruboje bezskutecznie rozwiazac pewien poblem, rozmawialem z ludzmi, zakledalem Tematy na innych forach i nikt mi niepotrafil pomuc, mam nadzieje ze tu muj problem zostanie rozwiazany.
A wiec muj problem wyglonda nastepujaco.
Od kiedy zaqpilem komputer dysk chodzi caly czas w trybie PIO chyba nie musze mowic jaki to masakrycznie wolny tryb, gdy komputer wykonuje jakas czynnosc ledwo mozna kursorem poruszac. We wlasciwosciach sterownika mam ustawiony Tryb Transweru na "Dma jezeli dostepne" a w biezacym trybie transweru i tak pisze "Tryb PIO".
Prubowalem juz wielu zeczy, instalowalem najnowsze sterowniki VIA 4in1, fleszowalem bios na nowszy (bez ruznicy), sprawdzalem czy jest odpowiednio podlonczony, sprawdzalem rowniesz sam dysk u qmpla chodzil na ata66 poniewaz jego plyta wiecej niewyciagala, ale to oznacza ze dysk jest sprawny. Defekt plyty glownej tez odpada pniewaz to jest druga plyta na ktorej problem sie powtarza (zmienialem ja w celu rozwiazania tego problemu).
No cuz pozostaje mi tylko opowiedziec jaki mam sprzet:
Plyta glowna: GigaByte 7DXR AMD761+686B
Dysk: QUANTUM FIREBALLlct20 30
System: Windows XP Profesional
Reszta podzespolow zdaje mi sie jest bez znaczenia.
Odpowiem na wszystkie pytania zwiazane z problemem. Pomocy!
Odpowiedzi: 15
hmmm nie chce cie martwic ale to nie zawsze pomaga:((( ja mialem podobna sytuacje i wymiana plyty na k7n2 delta–l firmy msi nie pomogla :(( ale jak juz to polecam msi kt400 ma ja moja dziewczyna i kumpel i zadnych problemow tego typu do tego jakis nowy hdd np western digital i jest cacy moze byc scsi ale zycze ci powodzenia moze ci sie uda
Niestety w biosie nie mam zadnych opcji udma itp. szukalem ja i moi znajomi. Osobiscie walke z tym problemem uznaje za przegrana, szkoda moich nerwow i waszego czasu. Od paru dni mysle nad kupnem nowego procka wiec razem z nim kupie tez nowa plyte glowna (rozmyslam nad Gigabyte GA–7N400Pro).
Dzieki wszystkim za pomoc i Nara.
Dzieki wszystkim za pomoc i Nara.
sorki za pisownie ale wlasnie wycodze i sie strasznie spiesze
CZE
Nie ktore plyty maja w biosie opcje do ustawiania na sztywno trybu odczytu danych z dysku (moja ma) sprawdz czy tam masz ustawione udma mode na "auto" albo na "mode 5" i czy masz ustawione na "auto" albo "disabled" pio mode to moze byc to ponadto jak stary jest ten dysk? winxp mam problemy z ustawieniami starych urzadzen zainstaluj wina98 i sprawdz jak tam ci hdd biega jesl pod 98 jest oki to najpeniej jest to wina xp dale jest jszcze jedna mozliwosc sprawdz czy masz wylaczaona opcje SMART dla hdd to tez moze robic problemy
ps crow jak ten programik dziala?
Nie ktore plyty maja w biosie opcje do ustawiania na sztywno trybu odczytu danych z dysku (moja ma) sprawdz czy tam masz ustawione udma mode na "auto" albo na "mode 5" i czy masz ustawione na "auto" albo "disabled" pio mode to moze byc to ponadto jak stary jest ten dysk? winxp mam problemy z ustawieniami starych urzadzen zainstaluj wina98 i sprawdz jak tam ci hdd biega jesl pod 98 jest oki to najpeniej jest to wina xp dale jest jszcze jedna mozliwosc sprawdz czy masz wylaczaona opcje SMART dla hdd to tez moze robic problemy
ps crow jak ten programik dziala?
Kiedys byl u mnie qmpel z dyskiem podlanczalismy i dzialalo na na udma juz dokladnie nie pamietam jakim ale napewno szybciej niz muj. Ale to nieoznacza ze mam walniety dysk bo znowu u niego dzialal prawidlowo.
Podłącz jakiś inny dysk do swojego kompa i wtedy zobacz czy jest dma.
Dysk jest podpiety na jednym kanale, a na drugim sa podpiete Cdrom i CDrw.
Z tego co widze to zaraz sie okaze ze najlepszym wyjsciem bedzie zmiana plyty glownej.
Z tego co widze to zaraz sie okaze ze najlepszym wyjsciem bedzie zmiana plyty glownej.
No to naprawde masz problem skoro to tez nie pomoglo. Sprobój jeszcze z tym kontrolerem Raid na twojej płycie – podłącz dysk na primary master a cd–rom na osobny kanal bo niewiem czy moze cd–rom ci nie blokuje dma?
Po kliknieciu w Setup.exe:
Warning
FileGrep:Can't find the specific string in the file.
Crow gdybys mugl mi wyjasnic ten blad :| Tak wogule to sterowniki via cos mi dadza jak chipset jest AMD ?
Mam jeszcze pytanko czy pomoglo by mi to jak bym przelaczyl dysk na RAID? Jak tak to jak to zrobic. :wink:
Updejcik:
Ok rozpakowalem je poprawnie lecz niepomogly, podczas ladowania systemu doszlo tylko do logo systemy XP z paskiem iebieskim i dalej nic.
Warning
FileGrep:Can't find the specific string in the file.
Crow gdybys mugl mi wyjasnic ten blad :| Tak wogule to sterowniki via cos mi dadza jak chipset jest AMD ?
Mam jeszcze pytanko czy pomoglo by mi to jak bym przelaczyl dysk na RAID? Jak tak to jak to zrobic. :wink:
Updejcik:
Ok rozpakowalem je poprawnie lecz niepomogly, podczas ladowania systemu doszlo tylko do logo systemy XP z paskiem iebieskim i dalej nic.
Rozwiązanie twojego problemu jest bardzo proste :lol: http://downloads.viaarena.com/drivers/others/IDE_MPD3014.zip i po kłopocie 8)
Od czasu gdy problem sie pojawil wiele razy formatowalem partycje na ktorej znajdowal sie Windows i reinstalowalem go. Niestety odrazu po zainstalowaniu systemu w zakladce "ustawienia zaawansowane" w biezacym trybie transweru pisze Tryb PIO, a wyzej mam zawsze ustawione "DMA jezeli dostepne". Jesli chodzi o sterowniki to z CD dostarczongo razem z plyta nic nie instaluje, oczywiscie kiedys prubowalem ale bez zadnych zmian, jedyne sterowniki ktore instaluje to Detonatory do graficznej.
Zaczynam sie obawiac ze moze ten Windows i moja plyta glowna moga sie klucic ze soba, moze i bredze ale to tylko z tego powodu ze sie nie znam na tych sprawach. :wink:
Zaczynam sie obawiac ze moze ten Windows i moja plyta glowna moga sie klucic ze soba, moze i bredze ale to tylko z tego powodu ze sie nie znam na tych sprawach. :wink:
Dr4gO mam pytanie czy robiłeś format systemu o sprawdzałeś po instalce czy na świerzym jest O.K.
Zapodam Ci pewien przykładzik z mojego kompa. Wchodzę sobie razu pewnego do właściwości kanałów IDE i zniknęła mi zakładka "ustawienia zaawansowane" no i wybór DMA szlag trafił, ni ma. Kombinowałem strasznie i nic nie mogłem z tym zrobić. Mam na kompie dwa razy XP więc myślę sobie źe zrobię foramata i zobaczę co jest grane. I o dziwo jest DMA spowrotem. Zaczynam więc po kolei wrzucać stery, na pierwszy ogień od płyty głównej i za kaźdym razem chciałem sprawdzać czy jest zakładka. Wrzuciłem stery od głównej i jest, ale na tej samym oryginalnym CD miałem aplikację co się zwała "Intel Aplication Accelerator" i to po zainstalowaniu jej zakładka mi znikła. Odinstalowałem i jest wszystko O.K.
Spróbuj moźe tak. Moźe powodem jest jakiś program ?
:wink:
Zapodam Ci pewien przykładzik z mojego kompa. Wchodzę sobie razu pewnego do właściwości kanałów IDE i zniknęła mi zakładka "ustawienia zaawansowane" no i wybór DMA szlag trafił, ni ma. Kombinowałem strasznie i nic nie mogłem z tym zrobić. Mam na kompie dwa razy XP więc myślę sobie źe zrobię foramata i zobaczę co jest grane. I o dziwo jest DMA spowrotem. Zaczynam więc po kolei wrzucać stery, na pierwszy ogień od płyty głównej i za kaźdym razem chciałem sprawdzać czy jest zakładka. Wrzuciłem stery od głównej i jest, ale na tej samym oryginalnym CD miałem aplikację co się zwała "Intel Aplication Accelerator" i to po zainstalowaniu jej zakładka mi znikła. Odinstalowałem i jest wszystko O.K.
Spróbuj moźe tak. Moźe powodem jest jakiś program ?
:wink:
Tasma odpada.
A sposobu ktory podał mi Krecik juz prubowalem, nie przynioslo to zadnych rezultatow.
I Jeszcze maly ubdejcik.
Po zainstalowaniu najnowszych VIA 4in1 windows wogule niechcial sie odpalic dochodzil tylko do tej planszy z przesuwajaca sie kreska pod logo XP i na tym zostawalo kreska w nieskonczonosc sie przesuwala (przynajmniej przestala tak rwac jak dotad). Musialem uruchomic windowsa z ostatnia poprawna konfiguracja.
Dzieki za odpowiedzi czekam na nastepne. :wink:
Ubdejcik 2:
Wlasnie sprawdzilem dysk w programie Sisoftware Sandra i w opcji ATA/ATAPI Information na samym dole pisze:
Current Active Mode ––> UDMA–5
Juz nic nie rozumiem.
A sposobu ktory podał mi Krecik juz prubowalem, nie przynioslo to zadnych rezultatow.
I Jeszcze maly ubdejcik.
Po zainstalowaniu najnowszych VIA 4in1 windows wogule niechcial sie odpalic dochodzil tylko do tej planszy z przesuwajaca sie kreska pod logo XP i na tym zostawalo kreska w nieskonczonosc sie przesuwala (przynajmniej przestala tak rwac jak dotad). Musialem uruchomic windowsa z ostatnia poprawna konfiguracja.
Dzieki za odpowiedzi czekam na nastepne. :wink:
Ubdejcik 2:
Wlasnie sprawdzilem dysk w programie Sisoftware Sandra i w opcji ATA/ATAPI Information na samym dole pisze:
Current Active Mode ––> UDMA–5
Juz nic nie rozumiem.
Nawet przy 40–źyłowej taśmie powinno być ATA66.
Dr4gO usuń kontroler IDE. Po zrestartowaniu komp sam go wykryje i powinien włączyć DMA.
Dr4gO usuń kontroler IDE. Po zrestartowaniu komp sam go wykryje i powinien włączyć DMA.
A jaką taśmą masz podłączony dysk do płyty 40 czy 80 źyłową???
Strona 1 / 1