Tryb PIO nagrywarki.

Moja nagrywarka (Teac W552E) pracuje mi obecnie w trybie PIO. Chciałbym ją przestawić w tryb UDMA, ale niestety nie potrafię, bo nie da się nic zmienić. Mam dwa dyski twarde: jeden podpięty na master, 1 kanał, drugi teź master, drugi kanał. Na pierwszym kanale mam podłączoną nagrywarkę na slave'a. Mam teź win XP. Z góry dzięki na pomoc:)

Odpowiedzi: 8

Zasilacz jest w porządku – komputer nie jest wysilony, ogólnie części segmentu low–end:) Moźe bez przesady:)
Mglisty
Dodano
08.10.2004 16:45:50
Nie, szyna nie jest podkręcona nawet o ten 1 mhz, ale w kompie mam okropny bałagan:) A z problemem sobie poradziłem instalując nowe sterowniki do nForce'a i sterownik IDE. Teraz jest w porządku, ale nagrywarka mi chyba pada:( Praktycznie nie czyta, albo staruje po paru minutach (znaczy – rzęzi niemiłosiernie przez parę minut aź zajarzy)... dziwne.
Mglisty
Dodano
08.10.2004 16:44:04
Mglisty:
Wiesz co? Ja tak kiedyś próbowałem. I nawet mi się udało. Ale na krótką metę... Niedawno znowu mi się wyłączyło. Najlepiej by było jakbym jeden dysk wyciągnął, ale nie mogę, bo na jednym mam pliki startowe a na drugim Xp–ka:D Jestem w kropce:D

To nie kwestia "krótkości mety", a tego źe następują łedy w komunikacji.
Zaczałbym od zmiany taśmy sygnałowej i jej dokładnego dociśnięcia.
Zaś w ogole to powinieneś być wdzięczny systemowi, źe umie się przęłączyć, w innym bowiem wypadku w ogóle byś z ATAPI poźytku nie miał.
Nie podąłeś pelnej konfiguracji, więc trudno wyrokować, ale w grę moze wchodzić ównie kwestia niedoboru mocy zasilacza.

I jeszcze jedno – czy czasem szyna kontrolera nei jest podkręcona – nawet o 1MHz? – Czasem i takie odstępstwo od normy powoduje kłopoty.
Rebe
Dodano
08.10.2004 09:14:54
Wiesz co? Ja tak kiedyś próbowałem. I nawet mi się udało. Ale na krótką metę... Niedawno znowu mi się wyłączyło. Najlepiej by było jakbym jeden dysk wyciągnął, ale nie mogę, bo na jednym mam pliki startowe a na drugim Xp–ka:D Jestem w kropce:D
Mglisty
Dodano
08.10.2004 01:24:59
Odinstaluj dwa kanały i zrestartuj.
Powinno zaskoczyć udma.
MarcinX
Dodano
08.10.2004 00:57:16
Hehe, nie da się NIC zrobić! Ani przestawić trybu działania w Sprzęcie, ani na kabelkach, a ja juź wyczerpałem moźliwośći:) Jak ktoś będzie miał jakiś dobry pomysł, to niech się zgłosi!
Mglisty
Dodano
08.10.2004 00:52:41
Jest wybór, ale co z tego, jak nie działa w UDMA. Spróbuję to z dyskami:)
Mglisty
Dodano
07.10.2004 21:02:28
A w menadźerze urządzeń w kanale IDE podstawowym masz wybór ? UDMA. Moźe (choć inni mają odminne zdanie) przenieś dyski na jeden kanał (pierwszy master, drugi slave), a nagrywarkę daj na drugia kanał jako primary master ;)
Anonymous
Dodano
07.10.2004 20:15:00
Mglisty
Dodano:
07.10.2004 20:02:10
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1