temperaturka
XP pro+SP1 > AMD XP2000+ (1667MHz) > cooler master Silent > seti tekstowe.
gdy seti jest odpalone przez kilka godzin, temteratura według programu speedfan v4.13 to 80 stopni. po wyłączeniu seti spada w półtorej minuty do 34 stopni. WTF ???? czemu aź taka róźnica w temperaturach ? no i czy przy 80 st. procek moźe paść ? (ew. czy się szybciej zuźywa)
gdy seti jest odpalone przez kilka godzin, temteratura według programu speedfan v4.13 to 80 stopni. po wyłączeniu seti spada w półtorej minuty do 34 stopni. WTF ???? czemu aź taka róźnica w temperaturach ? no i czy przy 80 st. procek moźe paść ? (ew. czy się szybciej zuźywa)
Odpowiedzi: 7
Windolar:
Jake sa szanse ze ten program sie myli ???
50:50 , czyli albo się myli , albo nie :P .
Ale z doświadczenia napiszę , źe dane z BIOSu są dla mnie wierniejszym odzwierciedleniem czy się coś poli czy nie.
Dokładniej mógłbyś to zmierzyć IMO li tylko miernikiem temperatury – są mierniki uniwersalne które taki czujnik i opcję posiadają. Z tym źe ten pomiar równieź obarczony pewnym błędem będzie , bowiem pprzytykając czujnik (nawet najbliźej jak moźna) do radiatora otrzymasz temp .... radiatora lub raczej to co zostało po schłodzeniu.
By miec pomiar prawdziwy musiałbyś IMO dotykać samego procka
Nie chce mi sie zakładac nowego tematu.
Wiec napisze tu.
Bo mi wyswietla 69–68 *C
Wiec napisze tu.
Bo mi wyswietla 69–68 *C
:) eeee do dupy jest ten program :) przecieź w biosie mam autoshutdown na 65 stopniach. pokazywał 80 stopni, poleciał restart, szybkie wejście do biosu i miał 46st. :p zatem sorry za niepotrzebny topic i thx za pomoc ;)
Pawek:
Rebe, nie sądziłem, źe bawisz się w poszukiwanie kosmitów :mrgreen:
To juź Ci na Ziemi Ci nie wystarczają... Nowych chcesz sprowadzić :?: :P
Nie bawię się, a tylko przez sentyment dla SF od lat kilku mam w tle pracującą tę aplikację – nie przeszkadza mi :)
Poza tym dzięki niej nie mam problemu z "procesem bezczynności systemu" – jakoś nie wyświetla się przy nim inna wartość niź 00 :lol:
Rebe, nie sądziłem, źe bawisz się w poszukiwanie kosmitów :mrgreen:
Co do seti – program w 100% obciąźa i wykorzystuje procesor, więc ten się i trochę grzeje.
Jednak nie powinien aź tak – mam chodzace seti i róznica wynosi kilka stopni.
80 to duźo za duźo, ale jakoś nie bardzo w nie wierzę.
Do tego niepokojące są te inforamcje odnosnie zasilania – moze pora by sie nad zasilaczem zastanowić, bo jeźlei przyjąć, źe program prawdę mówi to do norm tym napięciom daleko.
Do tego warto pewnie zdjąć cooler i oczyściwszy procesor raz jeszcze pastę jaką nałoźyć.
Moźesz teź porównać informacje o temperaturze i zasilaniu podawane przez program z tym co BIOS wskazuje.
Do tego niepokojące są te inforamcje odnosnie zasilania – moze pora by sie nad zasilaczem zastanowić, bo jeźlei przyjąć, źe program prawdę mówi to do norm tym napięciom daleko.
Do tego warto pewnie zdjąć cooler i oczyściwszy procesor raz jeszcze pastę jaką nałoźyć.
Moźesz teź porównać informacje o temperaturze i zasilaniu podawane przez program z tym co BIOS wskazuje.
Co do seti – program w 100% obciąźa i wykorzystuje procesor, więc ten się i trochę grzeje.
Strona 1 / 1