temperatura procesora i płyty–programy

witam. pytanie mam: mam pc –płyta główna mint chipset via,bios AMI,procesor athlon 1700 XP.problem jest taki źe zaden z programów (aida, speed fan,matherboard monitor) nie wskazuje własciwej temperatury procesora, wszystkie wypróbowane programy wskazuja mniej wiecej to samo(inaczej niź w biosie)co moźe byc tego przyczyną, czy moze trzeba cos zmienić w biosie? dzieki z góry

Odpowiedzi: 13

elbe:

Mu chodzilo chyba o ten chlodny radiator... ze nie pobera ciepla z procka... ja przynajmie to tak rozkminilem 8)

Tak ale On napisął:
plusoko:
próbowałem metody dotykowej –radiator całkiem letni:)no dziś smigam cały dzień non stop i temperatura wskazywana przez aide =35stopni celsjusza wyglada na to źe mam niezła turbine do chłodzenia...niezłe...

Więc wnioskuje ze ma wydajne chłodzenie, bo gdyby tak nie było to temp by kompa zwieszała :wink:
MS
Dodano
09.02.2004 20:48:08
MS:
Pawek:

To w ogóle nie mam pojęcia jak Ty tam masz – gdzie całe ciepło wydzielane przez CPU się podziało skoro procek i radiator są letnie... Brakuje Ci pasty na procku wg mnie.

Jak by nie miałe pasty to chyba temp by miał wysoką, moze ma dobre chłodzenie.

Mu chodzilo chyba o ten chlodny radiator... ze nie pobera ciepla z procka... ja przynajmie to tak rozkminilem 8)
elbe
Dodano
09.02.2004 20:17:48
Pawek:

To w ogóle nie mam pojęcia jak Ty tam masz – gdzie całe ciepło wydzielane przez CPU się podziało skoro procek i radiator są letnie... Brakuje Ci pasty na procku wg mnie.

Jak by nie miałe pasty to chyba temp by miał wysoką, moze ma dobre chłodzenie.

plusoko:
35stopni celsjusza wyglada na to źe mam niezła turbine do chłodzenia...niezłe...

A jakie masz w ogóle chłodzenie??
MS
Dodano
09.02.2004 14:34:04
Ja z lipnym chlodzeniem bez oc mam 35–40*C idle wiec jego temperatura w calem nie jest taka bardzo nie realna. Chodz mimo wszystko w duzym stresie powinna byc troche wieksza...
elbe
Dodano
09.02.2004 09:40:14
plusoko:
próbowałem metody dotykowej –radiator całkiem letni:)no dziś smigam cały dzień non stop i temperatura wskazywana przez aide =35stopni celsjusza wyglada na to źe mam niezła turbine do chłodzenia...niezłe...

Pawek
Dodano
09.02.2004 02:11:17
plusoko
Dodano
09.02.2004 02:04:31
A spróbuj na "dotyk" czy temperatura z czujnika jest mniej więcej taka jak radiatora, a to źe np. aida czy inny program "świrują" z odczytem to się zdarza, u mojego kumpla na AMD 1600 temp z aidy wskazywała na 100* zaraz po włączeniu komputera, gdy w biosie miał ledwo 30* pomogło ściągnięcie nowszej wersji programu :)
MS
Dodano
06.02.2004 21:11:40
Ja bym się tam cieszył, źe mam taki chłód pod radiatorem :D Zakładam, źe te temperatury są prawidłowe, bo jeśli masz po dłuźszej pracy 40 stopni to jest to realne.
Pawek
Dodano
06.02.2004 18:55:28
z aida 32,speed fan, matherboard monitor,w aidzie to chyba nic nie moźa poprzestawiać, speed fan teź tak mi pokazuje a jak pomieszam bardziej to bywa i tak źe pokazuje zero(pewnie czujniki) :( wczoraj sprawdzałem po wypaleniu kilku płytek i chwili grania w nfs tak bez obciazeń zresetowałem go i wbiłem się w bios około 40 stopni...
plusoko
Dodano
06.02.2004 18:25:35
IMO, dlaczego tak się dzieje.
Programy diagnostyczne odczytują temperaturę podczas pracy systemu,
gdy zostają załadowane wszystkie sterowniki, programy, usługi działające w tle itp.
Logicznie rzecz biorąc zwiększa się zapotrzebowanie procesora na moc, jak równieź temperaturę pracy.
Dlatego temperatura jest o pare *C wysza niź ma to miejsce w Biosie.
McScr@by
Dodano
06.02.2004 18:02:56
To faktycznie jak na ten procek masz zabójczo.... niską temperaturę... Aby na pewno patrzysz na dobry odczyt :?:

Z czego to są pomiary :?:
Pawek
Dodano
06.02.2004 17:36:29
jak włączam kompa to temp startuje cos od 28 i później do 32 dziwne jest to źe taka temperatura utrzymuje sie cały czas nawet jak sobie podylam w nfs:underground–nie wiem moźe ta gra nie obciaźa az tak sprzęt.do tej pory sprawy temperatury mnie nie interesowały za bardzo(dopiero wciagam sie w pc–ty coraz głebiej)az do czasu gdy przycinałem w jedi:)i dwa razy automatycznie zamknęło mi kompa.mój kolega poradził mi sprawdzić temperatury i tak sie zaczeło...
szacuneczek i dzieki za info
plusoko
Dodano
06.02.2004 17:33:45
Jakbys poczytał na forum podobne topicy, to byś wiedział, źe to co piszesz jest niemoźliwe, gdyź te wszystkie programy czerpią dane z tego samego czujnika co BIOS. Poza tym ja nie mam pojęcia jak Wy to robicie, źe wiecie, źe w tym samym czasie w BIOSIE pokazuje inną temperaturę niź w programie. Przejście do BIOSA trochę zajmuje a przez ten czas temperatura moźe się zmienić. Podczas samego uruchamianmia Windowsa potrafi podskoczyć o 15 stopni Celsjusza.
Pawek
Dodano
06.02.2004 14:49:55
plusoko
Dodano:
06.02.2004 14:38:28
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1