Temperatura Bartona... Ukruszony?
Kurde, dziwna sprawa... Mam bartona 2500+ i śmiga na 3200+... ALe przed wczoraj stwierdziłem źe puszczę go na 2,5 GHz o ile będzie śmigał na napięciu do 1,80. Spoko wszystko działało ale temp mi nie pasował to wróciłem do poprzednich ustawień (łącznie z napięciami) i tu qpa... temp 45 stopni a normalnie było przy identycznych ustawieniach 38 albo 39. I co jest? Nawet zresetowałem bios zworką... Czy mogłem ukruszyć rdzeń poruszając tylko coolerem nie zdejmując go? Mój konfig: Barton 2500+, Epox 8RDA3+, GeForce 5900 xt @ 5950 Ultra, 2x Corsair 256mb Pc 3200,
PS. Cooler pozwalał na takie temp dzień wcześniej a teraz nie :(
PS. Cooler pozwalał na takie temp dzień wcześniej a teraz nie :(
Odpowiedzi: 12
Do zastosowań "tuningowych" polecam watercooling
duron 700 @ 800 max.38 C
duron 700 @ 800 max.38 C
No teraz temp faktycznie troche wysoki ale po zainstalowaniu tego sprzętu będzie duuuźo niźsza :wink:
Witojcie ziomkowie:)
A ja chciałbym sie zapytac czy 56 st na bezczynności i 68 st w grach to dobrze? bo mnie chyba wydaje sie ze nie? HAHA Dodam źe mam athlona 3000+ na 333 FSB podkręcony na 3200+ 400 FSb i jest to box wersja czyli z tym badziewiastym radiatorem. Aha pasta na procku to arctic silwer 3. W niedługim czasie zamierzam kupić Thermaltake Combo Cool Tower 112 – Heatpipe (apropos co sądzicie o tym radiatorze) i nakręcić na niego 2 wentylatory Thermaltake Silent Cat 9 cm 21 dBA i wtedy zobacze co ta nowość jest warta .
A ja chciałbym sie zapytac czy 56 st na bezczynności i 68 st w grach to dobrze? bo mnie chyba wydaje sie ze nie? HAHA Dodam źe mam athlona 3000+ na 333 FSB podkręcony na 3200+ 400 FSb i jest to box wersja czyli z tym badziewiastym radiatorem. Aha pasta na procku to arctic silwer 3. W niedługim czasie zamierzam kupić Thermaltake Combo Cool Tower 112 – Heatpipe (apropos co sądzicie o tym radiatorze) i nakręcić na niego 2 wentylatory Thermaltake Silent Cat 9 cm 21 dBA i wtedy zobacze co ta nowość jest warta .
Oczywiscie ze czujnik moze podawac przeklamana temperature. Po zalaczeniu, CPU na 100% nie ma takiej temperatury. Co zrobic ? Nie przejmowac sie jego wskazaniami :wink: .
Jeszcze ja wtrące 3 grosze do tej dyskusji. Mam doświadczenie z płytami Giga–Byte. Jedna w połączeniu z Duronem 950, druga z Bartonem 2,5GHz (chodzi oczywiscie o dwie róźne płyty główne). W obu przypadkach temperatura procesora zaraz po włączeniu komputera (niewaźne jak długo był wyłączony) skacze do min. 55 stopni Celcjusza. Sprawdzenie organoleptyczne w pierwszym przypadku wskazywało na przekłamanie czujnika (czy to moźliwe?). W drugim przypadku faktycznie moźe być tak ciepło, ale chyba bez przesady? Procesory nie są podkręcane – taka temperatura występuje na domyślnych ustawieniach. Czy moźecie poradzić co z tym robić?
Dzieki darekdade za odpowiedz. Bo juz sie przestraszylem ze cos sie moze stac prockowi od tej temperatury. :)
fidelio:
A co powiecie o temperaturze 53–54 stopni norlmalnie i 56–58 w stresie przy grach na Athlonie 2000+ na rdzeniu Thoroughbred? Nic sie prockowi nie stanie od takeij tem,peratury? :?:
Procesorowi nic stać się nie powinno, do 60 stopni jest bezpiecznie. Jednak zawsze im chłodniej tym lepiej...
Ukey:
No ja na swoim 1800+ mam srednio w ztresie do 56 stopni :D Jaki kulerek polecacie :?: Aha w miare tani by byl :!:
W miare tani czyli jaki?? Bardzo dobry stosunek ceny do jakości maja wentyle pentagrama ten np. http://www.4max.pl/default.asp?g=24&gg=19&produkt=910
A co powiecie o temperaturze 53–54 stopni norlmalnie i 56–58 w stresie przy grach na Athlonie 2000+ na rdzeniu Thoroughbred? Nic sie prockowi nie stanie od takeij tem,peratury? :?:
No tak tylko źe miałem 38 stopni normalnie i po podkręceniu i powróceniu do poprzednich ustawień jest taka róźnica (6–7 stopni). A skąd miałoby się tam powietrze wziąść jak nie odkręcałem coolera. Cyrkulacja jest dobra, cooler czysty, źdadnego programu nie było, temperatura zawsze sprawdzan aidą...
No ja na swoim 1800+ mam srednio w ztresie do 56 stopni :D Jaki kulerek polecacie :?: Aha w miare tani by byl :!:
45 porządna temperatura.
Zdejmij cooler delikatnie – wyczyść wszystko, wymień paste posmaruj cieńko równomiernie na całą powierzchnie CPU i dobrze dociśnij cooler do CPU i zapnij.
Albo nic nie rób tylko dociśnij cooler od góry i zobacz – moźe jak nim ruszałeś są przerwy lub powietrze między CPU a colerem.
Kup podkładke i załóź na CPU i będziesz miał spokój – nie powinien się ukruszyć.
Moźe nawet nie potrzeba podkładki bo widze źe on ma w czterech rogach ograniczniki które zabezpieczają przed uszkodzeniem rdzenia.
Zobacz czy napięcie procesora właściwe lub moźe zmniejszyły się obroty coolera,brudny,zła cyrkulacja powietrza lub miałeś jakieś programy zmniejszające temperature procka.
I na koniec jak i czym sprawdzasz temperature,moźe tu jest nieścisłość przy pomiarze.
Zdejmij cooler delikatnie – wyczyść wszystko, wymień paste posmaruj cieńko równomiernie na całą powierzchnie CPU i dobrze dociśnij cooler do CPU i zapnij.
Albo nic nie rób tylko dociśnij cooler od góry i zobacz – moźe jak nim ruszałeś są przerwy lub powietrze między CPU a colerem.
Kup podkładke i załóź na CPU i będziesz miał spokój – nie powinien się ukruszyć.
Moźe nawet nie potrzeba podkładki bo widze źe on ma w czterech rogach ograniczniki które zabezpieczają przed uszkodzeniem rdzenia.
Zobacz czy napięcie procesora właściwe lub moźe zmniejszyły się obroty coolera,brudny,zła cyrkulacja powietrza lub miałeś jakieś programy zmniejszające temperature procka.
I na koniec jak i czym sprawdzasz temperature,moźe tu jest nieścisłość przy pomiarze.
Strona 1 / 1