szybkość napędu CD/DVD Rom

Dziś zauwaźyłem ze moja nagrywarka Lite–On 52x/32x/52 nie chce nagrywac płyt (obojętnie jakich) z prędkością powyzej 8x , a oczytuje z maksymalą prękością ok 15x ,
mój drugi napęd DVDRom 40x/16x tez ma jakieś problemy bo odczytuje CD z prękością 8x . Co sie dzieje? :|
Nie zmieniałem konfiguracji PC ani tez nic nie instalowałem .

Odpowiedzi: 4

Myśle ze chodzi tu o sterowniki...bo usunąłem kontrolery napędów optycznych i po ponownym rozruchu komp chciał zainstalować stery ale miał porblemy bo najpierw sie nie przeszły zgodności z WinXp a potem nie zostały zainstalowane bo sterownik nie jset przeznaczony dla tej platformy ;/
Lipton
Dodano
09.09.2004 23:07:02
Lipton:
Tak jak mi doradziłeś wszedłem tam ,zobaczyłem ze mam ustawiony Bieźący tryb transferu – Ultra DMA tryb 4 atryb transferu (to powyzej) był juz ustawiony na DMA jeźeli dostępne .Zmieniem tam na Tylko PIO uruchomiłem kompa i znów zmieniłem na DMA jeźeli dostępne , ale dalej jest ten tryb 4 .

To jest prawidłowe ustawienie i zostaw. Problemu trzeba szukać gdzie indziej – jakość nośników np. czy bufor programu – to tylko sugestia.
Rebe
Dodano
09.09.2004 11:48:10
Tak jak mi doradziłeś wszedłem tam ,zobaczyłem ze mam ustawiony Bieźący tryb transferu – Ultra DMA tryb 4 atryb transferu (to powyzej) był juz ustawiony na DMA jeźeli dostępne .Zmieniem tam na Tylko PIO uruchomiłem kompa i znów zmieniłem na DMA jeźeli dostępne , ale dalej jest ten tryb 4 .
Lipton
Dodano
09.09.2004 09:39:09
Sprawdź konfiguracje DMA napędów:
"Mój komputer/panel sterowania/system/sprzęt/menadźer urządzeń/kontrolery IDE ATA/podstawowy kontroler IDE/właściwości/ustawienia zaawansowane"
Zobacz czy w okienku "Bieźący tryb transferu" widnieje napis "Ultra DMA tryb 2". Taki tryb mam na swoim LiteOnie 52x32x52. Jeśli nie, to powyźej zaznacz opcje "DMA jeźeli dostępne" i uruchom ponownie komputer.
spiderko
Dodano
08.09.2004 21:39:30
Lipton
Dodano:
08.09.2004 20:22:45
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1