Szlaczki na ekranie przy wkładaniu CD,podczas wczytywania xp

Witam!!!

POsiadam karte graficzną geforce 2mx 32 mb, zdjąłem z niej wiatraczek a zostawiłem radiator– wiatraczek rozwalony– nie kręcił się wiec nie było chyba sensu go trzymac dłuzej na nim, znajomi powiedzieli ze radiator powinien starczyc. Płyta główna K7VTA3, zasilacz nówka 230V. Zastanawiam się czy to wina sterowników, ale raczej nie gdyź szlaczki pojawiają się nawet podczas startu komputera. Karta nie jest podczas startu nagrzana i dziwne zeby szlaczki praktycznie od razu sie pojawiały... Jak sie wgra system wszystko jest ok, jednak np po godzinie jak włoźę jakiekolwiek CD to szlaczki są całym ekranie, kolorowe linie i moźna juź tylko zrestartować (zwiecha). Czasem pojedyncze kwadraty czy linie pojawią się na ekranie podczas pracy,, nie wiem teź czy to złudzenie czy nie, ale jak patrzę się na monitor to jakby "pływał"– nie wydaje mi sie zeby to była jego wina, bo to w miare nowy LG Flatron F700B.

PS zapomniałem dodać ze bywały sytuacje ze podczas pracy monitor się wyłączał na kilka sekund i włączał..

pozdrawiam

Odpowiedzi: 16

Jedno juz wiem – karta nie jest uszkodzona, byłem z nią u kumpla, podłączyłem, uruchomiliśmy komputer– wszystko OK, niestety nie mogłem od niego karty poźyczyć źeby sprawdzić czy to wina mojego komputera (plyty głównej?!?! którą kupiłem miesiąc temu... ;)
W ciagu kilku dni jednak przyniose od kogoś poźyczoną kartę i juź powinny się wątpliwości rozwiać. Dziwiło mnie jednak – źe Linux Mandrake chodzi praktycznie idealnie i nic nie pływa – moźe to wina konfiguracji BIOSu, grzebałem juź w nim (bez skutków, własciwie jest to bardzo trudne gdy literki się mieszają :( lecz bez skutku

pozdrawiam
Alkazz
Dodano
26.09.2004 21:44:12
Widze źe piszesz źeby pisać nie słuchasz dobrych rad zawartych w postach powyźej, odinstaluj stery od tej karty – podmien karte, uruchom na systemowych, wgraj stery do nowej karty , na złączu karty mogą być pęknięcia scieźek i gołym okiem nie dojrzysz – lub coś z slotem AGP.
JNJN
Dodano
24.09.2004 13:59:14
Karta wygląda na całą i zdrową, zaczynam mieć podejrzenia źe jest źle wcisnięta w port AGP, jak przykręcę kartę śrubką to bios 2 razy piknie i nie włącza się obraz, jak zostawiłem kartę zwisającą lekko (bez przykręcania) to obraz był troche lepszy niz w wyzszej pozycji, gdy miałem włączony komputer ruszałem nim, stukałem itp– nie zawiesił się. Przy najbliźszej okazji wezmę kartę i odwiedzę jakiegoś kumpla źeby sprawdzić ją. Moze to mieć teź związek z BIOSEM który aktualizowałęm kilka razy oficjalnymi łatami ze strony producenta a nie zmieniała się data aktualizacji podczas bootowania komputera..

pozdrawiam
Alkazz
Dodano
24.09.2004 13:36:21
hmmm jest jeszcze jedna mozliwosc............

przebadaj bardzo dokladnie wszystkie kondensatory... wszystkie patrzac pod Lupa czy przy ruszaniu nim gdzies sie nie oderwala nozka (odpadl LUT) badz powstalo pekniecie na lucie )

podczas drgan (wkladanie Cd a nawet czytanie z dysku tez drgania) owa szczelina moze powstawac badz zwierac.. na jakis czas co moze powodowac pelzanie obrazu

dzisiaj spedzilem 3 Godziny nad moja karta Graf.. ktora wlasnie miala objawy przegrzewania sie.... stosowalem najzajebistsze pasty srebrne , silikonowe wkladki, pasty wszystko Cuda na kiju a Ona raz pelzala a raz nie (gdy nie pelzala – mowa o obrazie– to wtedy wszystkie testy d3d przechodzila pomyslnie gdy pelzala d3d zawieszalo system) kiedys udalo mi sie ja doprowadzic do stanu bez pelzania poruszeniem jej delikatnie w slocie podczas pracy KOmpa.... co dalo mi juz do myslenia..... zaczauem wiec szukac po laminacie karty i znalazlem heh az 2 luzne kondenastorki :) jeden przylutowalem bez efektu
TzaR
Dodano
21.09.2004 23:48:33
najlepiej : pozycz od kogos karte i sprawdz to, bo nie ma co sie zabawiac w zgadywanki tutaj dopoki sam tego nie sprawdzisz...
B3T0N
Dodano
21.09.2004 02:40:12
B3T0N:
spowalniac tak lipna (za przeproszeneim) karte ? :shock:

monitor "plywa" ? oddal wszystkie urzadzenia ktore generuja pole magnetyczne – rozwiaze to problem

Wlasciwie przy monitorze nie ma zadnych urządzeń, dotychczas nie pływał w tym miejscu, właściwie coraz bardziej odchodze od wersji źe to wina wiatraczka, poniewaź te rzeczy dzieją się od momentu (nie wspomniałem o tym na początku – mój błąd) od kiedy zmieniłem płytę główną na nowszą – teraz mam ECS K7VTA3, pamiec ram ddr + nowy procek. Z ramem i prockiem to nie ma związku, ale moźe mieć związek z kompatybilnością karty do płyty (albo odwrotnie;). Wiatraczek nie zatrzymał się raczej tak nagle, a ekran pływa nawet jak karta jest nienagrzana, czasem sie obraz poprawia sam, czasem pływa niemiłosiernie, mam podejrzenia źe to moźe mieć związek z portem AGP, albo niedokłądne przyciśnięcie karty (chociaz przyciskałem kilkukrotnie i wyjmowałem) albo niekompatybilne są albo... zła konfiguracja w biosie ??? Jak ktoś ma koncepcje proszę napisac, wiatraczek sobie sprawię niebawem, chociaz zaczynam dochodzic do wniosku ze problem nie w nim tkwi (skoro ekran "plywa" nawet jak nie zdąźył się radiator nagrzać)

pozdrawiam
Alkazz
Dodano
21.09.2004 02:36:40
spowalniac tak lipna (za przeproszeneim) karte ? :shock:

monitor "plywa" ? oddal wszystkie urzadzenia ktore generuja pole magnetyczne – rozwiaze to problem
B3T0N
Dodano
21.09.2004 02:22:41
To temperatura na 100% zrob zTYm porzadek.... Kup wentylator konicznie albo wieskzy radiator zamontuj np BLUE ORB.... Takie podobne ida na allegro ok 30 zetow nio 35 tez Kupisz TITANA fajnego.... zamontuj i TYle bo jak nie zamontujesz to predzej czy pozniej bedzie Klapa i bedziesz musial wydac duzo wiecej na nowa Grafike
TzaR
Dodano
21.09.2004 01:49:16
Kabelek audio nie jest podpięty do cd–romu (ani nie był:)
pozdrawiam
Alkazz
Dodano
19.09.2004 19:48:12
Alkazzwypnij kabelek audio z tego CDROMU – nie dziw się tylko tak zrób i uruchom komputer.
Seeker
Dodano
19.09.2004 19:38:27
Kolego nie ma co kombinować trzeba załóźyć wentylator i tyle, chyba źe radiator nie jet klejony załoźyć większy,posmarować GPU pastą i będzie hulać, a tak to spalisz karte moź ecoś jeszcze.
JNJN
Dodano
19.09.2004 16:04:02
Nie pomoglo spowolnienie (nie wiem czy to subiektywne odczucie ale nawet bardziej "ekran pływał") wiec przywróciłem do wartosci początkowych konfiguracje. Rozejrze sie chyba za radiatorem/wiatraczkiem po sklepach hardware'owych. pozdrówka
Alkazz
Dodano
19.09.2004 14:16:27
RIVA TUNER TYm programem mozesz spowolnic karte... w pewnym zakresie rzecz jasna....
TzaR
Dodano
14.09.2004 10:46:52
Hmm... w tej chwili nie mam totaline kasy na wiatraczek nowy, moze programem Power Strip spowolnic kartę? Zmniejszyć szybkość zegara, mam teź radiator od procesora... wiem źe to śmiesznie i desperacko brzmi, ale jak znacie jakies "domowe" sposoby nie pochłaniające pieniedzy to dajcie znac:):)
Alkazz
Dodano
14.09.2004 00:13:46
Tak to jest GPU tak tez sie dzieje jak podkrecisz za pardzo grafe te same obiawy wiec albo scianka z obudowy wypad albo wentylatorek jak najszybciej. Aha i tak na przyszloc to jak do jakiegos sprzetu masz wentylatro to niech tam bedzie znaczy ze bez beda wystepowac tzw. ARTEFAKTY (tak chyba to sie nazywa)
Ukey
Dodano
13.09.2004 22:48:08
niemal na pewno przegrzewa Ci sie GPU jesli na ekranie pojawiaja Ci sie szlaczki Litery i Ikony Faluja (bardzo delikatnie) znikaja Ikonki lub inne szczegoly z PULPITY zaopatrz sie KOniecznie w wentylator albo radiat0or nowy Badz sprawdz czy pasta nie wyciekla spod niego albo cokolwiek....
TzaR
Dodano
13.09.2004 22:39:45
Alkazz
Dodano:
13.09.2004 17:45:04
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1