szeregowanie plików w eksploratorze windows
Przesiadłem się niedawno z 98 na XP. Pojawił mi się problem z uszeregowaniem plików w oknie eksploratora i trochę mi utrudnia źycie przy starych katalogach przeniesionych z poprzedniego kompa.
Normalnie dawniej, czyli w 98, była po nazwach taka np. kolejność:
0010 , 0019 , 001A , 001B , 001K i tak dalej.
Czyli najpierw ustawiały się na tym samym miejscu (np. czwartym) kolejne cyfry a potem alfabetycznie litery.
W XP się ustawiają inaczej, sekwencja wygląda tak:
001A , 001B , 001K , 0010 , 0019 – tak jakby XP najpierw szeregował po literach, a dopiero potem po cyfrach.
Ma ktoś pojęcie jak to w XP zmienić, źeby było po staremu?
Normalnie dawniej, czyli w 98, była po nazwach taka np. kolejność:
0010 , 0019 , 001A , 001B , 001K i tak dalej.
Czyli najpierw ustawiały się na tym samym miejscu (np. czwartym) kolejne cyfry a potem alfabetycznie litery.
W XP się ustawiają inaczej, sekwencja wygląda tak:
001A , 001B , 001K , 0010 , 0019 – tak jakby XP najpierw szeregował po literach, a dopiero potem po cyfrach.
Ma ktoś pojęcie jak to w XP zmienić, źeby było po staremu?
Odpowiedzi: 3
ciesze się źe mogłem pomóc
Dzięki ERROR. Pomogło :–)
Nie powiem, źe mi źycie uratowałeś, ale będzie znacznie prostsze.
Będę wszystkim polecał twoją stronę, naprawdę masa tam ciekawych pomysłów "na pogrzebanie w rejestrze" i ułatwienie sobie współźycia z XP ;–)
Nie powiem, źe mi źycie uratowałeś, ale będzie znacznie prostsze.
Będę wszystkim polecał twoją stronę, naprawdę masa tam ciekawych pomysłów "na pogrzebanie w rejestrze" i ułatwienie sobie współźycia z XP ;–)
start –> uruchom –> regedit –> OK
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer zmieniasz dane wartości NoStrCmpLogical na 1 (jeśli jej nie ma tworzysz ją
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer zmieniasz dane wartości NoStrCmpLogical na 1 (jeśli jej nie ma tworzysz ją
Strona 1 / 1