System zwalnia z duźego dysku. Proszę o rade.
Problem wygląda następująco:
Gdy xp chodzi z dysku 6 GB – wszystko jest wporządku, natomiast gdy chodzi z dysku 80 GB – chodzi wolniej, stronki w necie w czasie przesuwania lekko skaczą itd.
Komp – athlon 2.2 GHz, 256 DDR , plyta Asrock.
W sklepie komp. nikt nie potrafi powiedzieć w czym problem, moźe ktoś tu coś podpowie.
Z góry dziękuje.
PS. 6 GB chodzi na fat32 , partycja C na 80 GB takze jest na fat32, dyski nie są podłączone taśmą wraz z cdromem.
Gdy xp chodzi z dysku 6 GB – wszystko jest wporządku, natomiast gdy chodzi z dysku 80 GB – chodzi wolniej, stronki w necie w czasie przesuwania lekko skaczą itd.
Komp – athlon 2.2 GHz, 256 DDR , plyta Asrock.
W sklepie komp. nikt nie potrafi powiedzieć w czym problem, moźe ktoś tu coś podpowie.
Z góry dziękuje.
PS. 6 GB chodzi na fat32 , partycja C na 80 GB takze jest na fat32, dyski nie są podłączone taśmą wraz z cdromem.
Odpowiedzi: 3
Dzieki za odpowiedzi.
Jak znajde chwile to sprawdze wasze porady i dam znać .
Jak znajde chwile to sprawdze wasze porady i dam znać .
–– moze po prostu masz zle dobrane parametry , np dysk wymiany jest na koncu partycji a przegladarka zpiuje dane na poaczzzatku partycji –– i glowica mui skakac .
sprawdz czy np nie ma ciagle transferu miedzy ramem a swapem .
––moze teraz te dwa dyski fizyczne sa podbpiete na jedenym kablu i transfer spadl z np 66 do 33 bo dyski .
–– stara aida miala opcjie testowania wydajnosci dysku( jeszcze przed zmian nazwy na everest ) , testowal transfer ciagly , zapis , transfer sekwencyjny , zapis sekwencyjny
http://download.freenet.de/download.php?file_id=5067&download=AIDA32%20Enterprise%20System%20Information
potestuj ten swoj dysk .
ja mam takie parmetry
dysk 4 gb transfer 4 zapis 2
dysk 10gb transfer 6 zapis 3
oczywiscie liczby w MB
ty powniniees miec przynajmniej 3 razy lepsze wyniki .
dyski sa stare i pracuja an tasmie 33 ( 40 zylowej ) .
sprawdz czy np nie ma ciagle transferu miedzy ramem a swapem .
––moze teraz te dwa dyski fizyczne sa podbpiete na jedenym kablu i transfer spadl z np 66 do 33 bo dyski .
–– stara aida miala opcjie testowania wydajnosci dysku( jeszcze przed zmian nazwy na everest ) , testowal transfer ciagly , zapis , transfer sekwencyjny , zapis sekwencyjny
http://download.freenet.de/download.php?file_id=5067&download=AIDA32%20Enterprise%20System%20Information
potestuj ten swoj dysk .
ja mam takie parmetry
dysk 4 gb transfer 4 zapis 2
dysk 10gb transfer 6 zapis 3
oczywiscie liczby w MB
ty powniniees miec przynajmniej 3 razy lepsze wyniki .
dyski sa stare i pracuja an tasmie 33 ( 40 zylowej ) .
Moze wypadałoby ten większy dysk zdefragmentować ? Wkoncu na FAT32 stoi.
Chodzi o dyski fizycznie czy partycje załoźone na jednym HDD?
Jesli to pierwsze to moze przezworkowac trzeba, pewnie ta 80 bedzie miała wiecej RPM niź dośc zabytkowa 6, system opłaca się mieć zainstalowany na szybszym dysku.
Chodzi o dyski fizycznie czy partycje załoźone na jednym HDD?
Jesli to pierwsze to moze przezworkowac trzeba, pewnie ta 80 bedzie miała wiecej RPM niź dośc zabytkowa 6, system opłaca się mieć zainstalowany na szybszym dysku.
Strona 1 / 1