System tylko do odczytu...

Witam, chciałbym mieć system tylko do odczytu, czyli coś w stylu: instaluje system i jakieś wybrane programy (Paint.NET, itp) "przełączam" go w trym read only i żadne zmiany nie są zapisywane. Myślałem żeby zrobić to sprzętowo - zainstalować system na karcie SDHC i zablokować zapis, nie wiem tylko jak sobie poradzi z tym sam system - bo przecież musi gdzieś zapisywać sobie konfiguracje itp. Jakieś pomysły jak to rozwiązać? Pozdrawiam

Odpowiedzi: 5

Tak jak powiedział Veers możesz to zrobić poprzez polisy GPO. Zablokować dostęp do panelu sterowania, zmian pulpitu itp. Pamiętaj tylko że Musi to być Windows XP Proffesional. W wersji Home nie ma GPO
pawkrol
Dodano
10.09.2009 00:17:36
To o czym piszesz Razorek jest osiągalne przez GPO tudzież poprzez użycie sprzętowych metod typu karty Goliath. To ostatnie też jest jakimś rozwiązaniem, ale w podobnej cenie można zakupić Acronisa ze świetnie działającym trybem Try&Decide ... Tak więc - dużo zależy od konkretnych potrzeb.
Veers
Dodano
08.09.2009 22:19:04
Za starych dobrych czasów jak chodziłem do szkoły to tam komputery miały w bliżej nie znany mi sposób po blokowane poszczególne lokalizacje na dysku i tylko z poziomu administratora można było w nie ingerować. Wszystko jest sztuką odpowiedniego wyedytowania rejestru. Zapisanie obrazu z systemem na dysk też do końca nie rozwiąże problemu bo pracujący system potrzebuje pamięci na pliki tymczasowe stronnicowanie itp.
Razorek
Dodano
08.09.2009 22:12:31
Nie wiem czy jest możliwe zablokowanie wszelkiego rodzaju zmian ale możesz je znacznie ograniczyć ustawiając konto na ograniczone.
lukasz_z
Dodano
08.09.2009 20:41:53
O ile mnie pamięć nie myli - to jest taka sztuka żeby zrobić coś w stylu XP Live na pendrive - ale ma to dwie zasadnicze wady: system musi być uruchamiany na kompie z poziomu już uruchomionego XP - i druga: cała ta operacja nie jest zgodna z EULA. Wydaje mi się że prostszym rozwiązaniem byłoby użycie maszyny wirtualnej.
Veers
Dodano
08.09.2009 17:45:32
yarns
Dodano:
08.09.2009 17:31:49
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1