System tylko do odczytu...
Witam,
chciałbym mieć system tylko do odczytu, czyli coś w stylu: instaluje system i jakieś wybrane programy (Paint.NET, itp) "przełączam" go w trym read only i żadne zmiany nie są zapisywane.
Myślałem żeby zrobić to sprzętowo - zainstalować system na karcie SDHC i zablokować zapis, nie wiem tylko jak sobie poradzi z tym sam system - bo przecież musi gdzieś zapisywać sobie konfiguracje itp.
Jakieś pomysły jak to rozwiązać?
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 5
Tak jak powiedział Veers możesz to zrobić poprzez polisy GPO.
Zablokować dostęp do panelu sterowania, zmian pulpitu itp.
Pamiętaj tylko że Musi to być Windows XP Proffesional. W wersji Home nie ma GPO
To o czym piszesz Razorek jest osiągalne przez GPO tudzież poprzez użycie sprzętowych metod typu karty Goliath. To ostatnie też jest jakimś rozwiązaniem, ale w podobnej cenie można zakupić Acronisa ze świetnie działającym trybem Try&Decide ... Tak więc - dużo zależy od konkretnych potrzeb.
Za starych dobrych czasów jak chodziłem do szkoły to tam komputery miały w bliżej nie znany mi sposób po blokowane poszczególne lokalizacje na dysku i tylko z poziomu administratora można było w nie ingerować. Wszystko jest sztuką odpowiedniego wyedytowania rejestru.
Zapisanie obrazu z systemem na dysk też do końca nie rozwiąże problemu bo pracujący system potrzebuje pamięci na pliki tymczasowe stronnicowanie itp.
Nie wiem czy jest możliwe zablokowanie wszelkiego rodzaju zmian ale możesz je znacznie ograniczyć ustawiając konto na ograniczone.
O ile mnie pamięć nie myli - to jest taka sztuka żeby zrobić coś w stylu XP Live na pendrive - ale ma to dwie zasadnicze wady: system musi być uruchamiany na kompie z poziomu już uruchomionego XP - i druga: cała ta operacja nie jest zgodna z EULA.
Wydaje mi się że prostszym rozwiązaniem byłoby użycie maszyny wirtualnej.
Strona 1 / 1