System się zawiesza po usunięciu wirusa
Witam, mam mały problem. Otóż pare dni temu zainfekował mnie pewien trojan, próbowałem go usunąć wszelkimi najpopularniejszymi antywirusami oraz odreklamiarzami. Dopiero pomógł Avast (przynajmniej tak mi się wydaje). Wszystko działało znośnie do póki nie zainstalowałem drugiego antywirusa. Od tej pory uruchamiały sie obydwa przy starcie systemu i to spowodowało problem. Po kilkunastu sekundach windows sie wieszał. Dodam tylko że menedżer zadań został zainfekowany i po komendzie ctrl+ alt+ del wyskakuje komunikat 'menedżer zadań został wyłączony przez administratora'. Sprobowałem więc komendy 'msconfig'- usunąłem uruchamianie sie obydwu antywirów ale problem nie zniknął. W trybie awaryjnym nie ma tego problemu, wszystko chodzi normalnie (jak na tryb awaryjny).
System: Windows XP + service pack2
Celeron 3500+
Ram- 512
Hdd- 256.
Moze ktoś cos poradzi. Pozdrawiam.
PS. jeśli była już o tym mowa to przepraszam za śmietnik i poprosze o link do topicu.
Odpowiedzi: 4
Niestety, po uruchomieniu normalnego trybu, menedżer faktycznie działa al procesy nie chcą sie zamykać. Próbowałem naprawiać winde ale to też nic nie pomogło.
Chciałbym wiedzieć czy można odinstalować jakąś aplikacje z poziomu innego niż tryb normalny. Może jest jakieś obejście?
Jeżeli masz już "sprawnego" managera to wystarczy ubić procesy i ew. usługi ( w services.msc ) AV i przejść do deinstalacji ( Tak sobie to wymyśliłem - czy dobrze? Nie mam pojęcia, bom nigdy nie eksperymentował z dwoma AV ).
Dzięki serdeczne za rozwiązanie problemu menadżera :)
Pozostaje problem odinstalowania antywira w trybie awaryjnym bo niestety nie da rady. Wyskakuje komunikat że w trybie aw. nie mozna tego zrobić. A może można inaczej? :)
Wywal jednego AV - tego, który był instalowany jako drugi i sprawdź efekt ( być moze usunąć trzeba w awaryjnym ).
To na początek - msconfig niewiele w takich wypadkach daje, bo programy tego typu zwykle i tak zostawiają swoje procesy w tle działające.
Jeżeli kłopot z managerem zadań zostanie to rzuć okiem do FAQ, w tym dziale przyklenonego, autorstwa Bobiego - tam powinno coś być, a jeżlei nie będzie to na forum.infojama.pl w dziale xp też jest FAQ i w nim taki temat jest na pewno.
Strona 1 / 1