System pyta o sterowniki?

Witam. Mam takie małe szybkie pytanie do użytkowników systemu Windows XP SP2 PL. Używam tego systemu ładnych parę lat i nigdy nie miałem takiej sytuacji. Mianowicie wczoraj postawiłem sobie świeży system, wszystko sobie ustawiłem i skonfigurowałem tak jak należy. No i postanowiłem zainstalować aparat cyfrowy Canon. Wpinam go do portu USB, zaczyna go wykrywać i wywala mi informacja systemowa, żebym włożył płytę z systemem i wcisnął OK, żeby zainstalował sobie sterownik "Aparaty cyfrowe i skanery". Dziwi mnie to, bo wiem, że zawsze sobie automatycznie z dysku to instalował i o nic nigdy nie pytał. Tak samo później podpiąłem telefon Sony Ericsson, wskazałem sterownik, zaczęło się instalować wszystko ładnie, aż wywaliło mi też prośbę o włożenie płyty z systemem, bo chce zainstalować sterownik do "Masowe urządzenie...", wrzuciłem płytę, dograło i po sprawie. No, ale teraz moje pytanie. Dlaczego tak mi się dzieje, że za każdym razem muszę wkładać płytę z systemem, zazwyczaj takie rzeczy instalowało sobie bezpośrednio z dysku, a teraz mi żąda CD. Może ktoś wie o co w tym chodzi, będę wdzięczny za wszelkie rady. Pozdrawiam, Wonters

Odpowiedzi: 1

Być może masz pusty lub usunięty katalog [i]C:\WINDOWS\Driver Cache\i386[/i] jeżeli tak jest to skopiuj plik [i]driver.cab[/i] do tego katalogu lub cały katalog i386, gdyż: [color=indigo]w folderze i386 windows przechowuje kopie sterowników z płyty i jeżeli potrzebuje któregoś do instalacji to najpierw próbuje znaleźć go w tym folderze a dopiero potem na płycie.[/color] Jeżeli masz folder i386 zgrany z płyty na dysk to może trzeba jeszcze zmienić ścieżkę podczas istalacji plików tzn: kiedy wyświetla się komunikat o włożenie płyty windowsa należy kliknąć przycisk przeglądaj i wskazać plik sterownika na dysku.
winhelp
Dodano
25.02.2008 00:38:26
Wonters
Dodano:
20.01.2008 23:55:58
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1