System macierzy RAID 5 i inne pod XP

Witam wszystkich Mam pytanie czy Windows XP 64bit Profesional jest wstanie obsłużyć RAID 5 lub Raid 1+0 lub Raid 0+1- na stronach Microsoftu znalazłem sprzeczne informacje wg których wynika iż w jednym wypadku Windows HOME nie poradzi sobie a Profesional już tak. Jednak w innych tekstach już pisze że tylko Windows 2003 Serwer. Chciał bym poznać ocenę wynikającą z doświadczenia i praktyki. Drugą sprawą to sam system RAID. Zależ mi na przyśpieszeniu i zapisu i odczytu danych więc RAID 0 już był by odpowiedni jednak boje się jego awaryjności i ewentualnej utraty danych. Jakiego systemu macierzy używacie najczęściej dla poprawy odczytu i zapisu pamiętając o bezpieczeństwie.

Odpowiedzi: 2

Bardzo dziękuje za odpowiedź, na komputerze tym mam bardzo ważną bazę danych i jednak nie będę modyfikował Systemu. Poprzednia odpowiedź potwierdziła moje informacje co do Raid 5 i 0 oraz 1 a co do łączonych systemów konkretnie 1+0 tzw Raid 10 czy windows ten XP nie będzie miał problemów ??
BlackPuma
Dodano
26.07.2007 00:40:04
Z 0/1 nie ma problemu - to nie system, a kontroler + odpowiedni zasób dysków. W wypadku 5 jest przy Xp pewien problem dotyczący konieczności ... naruszenia licencji - grzebania w paru plikach. Za przewodnika w szczegółach może Ci posłużyć, a w konsekwencji ocenić czy warto isę w to bawić ten link: http://www.tomshardware.com/2004/11/19/using_windowsxp_to_make_raid_5_happen/ PS. znam Użytkownika, który tej przeróbki dokonał i sobie ją chwalił, ale czasowo jest niechchwytny.
Rebe
Dodano
24.07.2007 11:51:03
BlackPuma
Dodano:
24.07.2007 11:45:57
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1