Subwoofer – wymiana głośnika (PILNE !!!)
Mam subwoofer, w którym głośnik niskotonowy umieszczony jest w środku, a w obudowie jest tylko bass reflex.
Chcę wymienić głośnik na lepszy, ale umieścić go na ściance obudowy i zostawić teź bass reflex (tak jak np. w subwooferze Creativa Inspire P380).
Czy to nie pogorszy jakości dźwięku????
Chcę wymienić głośnik na lepszy, ale umieścić go na ściance obudowy i zostawić teź bass reflex (tak jak np. w subwooferze Creativa Inspire P380).
Odpowiedzi: 3
no widzisz masz odpowiedz na pytanie:) ja sie na tym nieznam tylko wiem ze tyle źe (jak juź wcześnienj napisałem)niemoźna wkładac wyle czego w byle co:D
Mam subwoofer, w którym głośnik niskotonowy umieszczony jest w środku, a w obudowie jest tylko bass reflex.
To obudowa typu band–pass, charakteryzuje się tym źe bez specjalnego układu elektrycznego odtwarza tylko wąski zakres częstotliwości.
Na pewno pogorszy – nie z racji tego źe dasz go na wierzchu, ale dlatego źe głośnik musi być dopasowany do obudowy, a dokładnie obudowa jak i porty bass–reflex muszą być obliczone na podstawie parametrów głośnika i wymaganego efektu.
To jest jakoś obliczane tzn jeźeli taki głośnik o takiej mocy to obudowa powinna mieć takie wymiary
Nic z tych rzeczy, moc ma w tym przypadku najmniejsze znaczenie. Obudowe (jej objętość) dobiera się (oblicza) na podstawie głównie trzech podstawowych parametrów głośnika: fs– częstotliwość rezonansowa, Vas– objętość ekwiwalentna i Qts– dobroć głośnika. To są parametry Thiele'a–Smalla.
Osobiście radziłbym zrobić drugi sub od podstaw i zastąpić oryginalny, bo takie wsadzanie jakiegoś głośnika do jakiejś obudowy moźe dać opłakane rezultaty. Na tej stronie jest wszystko co potrzeba: http://www.akustyka.tk/
nie pogorszyć niepowinno tylko sobie poszukaj w necie jaki ten głosnik kupić poniewac niemoźesz wpakować o zbyt duźej mocy tego głośnika.To jest jakoś obliczane tzn jeźeli taki głośnik o takiej mocy to obudowa powinna mieć takie wymiary.Musisz sobie gdzieś na jakimś forum zagadac źeby ktoś ci to obliczył bądz szukaj w necie
Strona 1 / 1