Stracony system ???!!!
Witam !!
Wiem źe to juź na pewno było ale .... szukałem kopałem i nie znalazłem:(
Tak więc!! : Miałem zainstalowany win XP Pro + SP2 ale musiałem doinstalować windows 2000 Pro i.... Ekran logowania do systemów odpala się OK ale nie mogę odpalić widows XP. Kiedy próbuję go odpalić wygląda to tak jakby próbował odpalać windows 2000 ale zawiesza się i wisi. Jedyny czynny system to 2000 odpalany z menu startowego. Teraz zaleźy mi na obydwu systemach i nie wiem jak odzyskać Win XP?? Niechciałbym stracić danych ani systemu (któregokolwiek) bo na obu są waźne dla mnie dane i programy których nie mam skąd wziąć)
Proszę o Pomoc !!!!
Wiem źe to juź na pewno było ale .... szukałem kopałem i nie znalazłem:(
Tak więc!! : Miałem zainstalowany win XP Pro + SP2 ale musiałem doinstalować windows 2000 Pro i.... Ekran logowania do systemów odpala się OK ale nie mogę odpalić widows XP. Kiedy próbuję go odpalić wygląda to tak jakby próbował odpalać windows 2000 ale zawiesza się i wisi. Jedyny czynny system to 2000 odpalany z menu startowego. Teraz zaleźy mi na obydwu systemach i nie wiem jak odzyskać Win XP?? Niechciałbym stracić danych ani systemu (któregokolwiek) bo na obu są waźne dla mnie dane i programy których nie mam skąd wziąć)
Proszę o Pomoc !!!!
Odpowiedzi: 6
Stuknij Tu
lub tu http://search.microsoft.com/search/results.aspx?st=b&na=88&View=pl–pl&qu=boot+ini+windows+2000
Pytasz jak moźna zainstalować obok systemu młodszego starszy
Spróbój coś takiego po zainstalowaniu windowsa 2000 obok windowsa xp
zgrać z Cd instalacyjnego windows xp lub teź wcześniej skopiowiać PLIK NTLDR. i samemu wyedotawć po zainstalowaniu plik boot.ini
Co jest dokładnie opisane przez podane linki
POzdrawiam
lub tu http://search.microsoft.com/search/results.aspx?st=b&na=88&View=pl–pl&qu=boot+ini+windows+2000
Pytasz jak moźna zainstalować obok systemu młodszego starszy
Spróbój coś takiego po zainstalowaniu windowsa 2000 obok windowsa xp
zgrać z Cd instalacyjnego windows xp lub teź wcześniej skopiowiać PLIK NTLDR. i samemu wyedotawć po zainstalowaniu plik boot.ini
Co jest dokładnie opisane przez podane linki
POzdrawiam
sdcom:
nastepny... wez sie zdecyduj na 1 system i po klopocie... a nie 500 systemow na 1 sprzecie...
sdcom – Za takie rady to

UPDATE
freefly – klikaj w link który podają to będzie git :) W linku który wrzucił gusioo są naprawdę przydatne rzeczy
Naprawa boot loadera Windows XP
1. Ustaw w BIOS–ie bootowanie z napędu CD–ROM
2. Włóź płytkę z Windows XP i wystartuj z niej komputer.
3. Parę plików się przekopiuje, po czym zostaniesz zapytany o to czy chcesz instalować, czy napiawiać system. Wybierz Napraw.
4. Zostaniesz zapytany do której instalacji chcesz się zalogować. Oczywiście wybierasz 1, poniewaź mamy tylko jedną instalację systemu (w niektorych przypadkach zdaźają sie dwie i więcej).
5. Podaj hasło Administratora i zaloguj się do komputera. Jeśli uźywasz wersji Home Windows XP to hasło jest puste !
6. Z konsoli wpisz polecenia:
FIXBOOT, odpowiedz Tak
CD
ATTRIB –H NTLDR
ATTRIB –S NTLDR
ATTRIB –R NTLDR
ATTRIB –H NTDETECT.COM
ATTRIB –S NTDETECT.COM
ATTRIB –R NTDETECT.COM
COPY X:I386NTLDR C:
COPY X:I386NTDETECT.COM C:
7. W 2 ostatnich krokach zamiast X: wpisz literę swojego napędu CD–ROM
8. Teraz wpisz EXIT i wyciągnij płytkę z napędu.
UWAGA: Nie ponosimy źadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody spowodowane uźytkowaniem powyźszego artykułu. Przed rozpoczęciem operacji powinieneś wykonać kopię zapasową swoich danych!
Wszelkie uwagi i ewentualne poprawki mile widziane.
nastepny... wez sie zdecyduj na 1 system i po klopocie... a nie 500 systemow na 1 sprzecie...
OK!! Problem jest tylko w tym źe ja widze menu startowe i jest moźliwy wybór systemu windows 2000 i w drugiej pozycji windows XP ale tylko 2000 moźe się odpalić. Poza tym w podesłanych topikach jest opisana sytuacja z dyskiem sformatowanym w FAT32 a ja mam NTFS. i zaleźy mi NIE NA TYM źeby się dowiedzieć jak zainstalować starszy system obok nowszego tylko jak odzyskać juź zainstalowany system nowszy, ale wcześniej zainstalowany bez jego neutralizacji :)
Zna ktoś sposób ??
Zna ktoś sposób ??
Strona 1 / 1