Sterowniki plyty glownej

Witam

Ostatnio borykam sie z problemami z nagrywaniem plyt CD pod winXP SP2 (przesiadlem sie z Win2000 Prof) (BlueScreen, wywalanie sie roznych programow (np. javy) podczas nagrywania, etc.). I tu mam pytanie. Poniewaz wiekszosc rad pojawiajacych sie w przypadku bledow u mnie wystepujacych wskazuje na sterowniki jakiegos (nie wiadomo jakiego) urzadzenia zaczalem sie zastanawiac nad nastepujaca sprawa. Czy po instalacji winXP trzeba instalowac sterowniki plyty glownej jesli jest ona juz naprawde wiekowa (EPOX 8KTA3)?? Windows rozopznaje wszystko (procz SB Live – ale ten instaluje sie z plytki bez zaklocen) bez problemu i laduje swoje sterowniki. System chodzi b. stabilnie do czasu nagrywania CD (Asus 5232AS, probowalem Nero i program wbudowany w WinXP) – nagrywa przez chwile i sie wywala.

Konfiguracja Epox 8KTA3, Athlon 1.2 GHz, Ram 256 MB DRAMCLK 133MHz, nVidia Geforce 2 MX 32 MB,HDD Segate Baracuda 80 GB, CDRW Asus 5232AS, SB Live! 5.1 Player, dodatkowa karta USB 2.0 (chipset VIA),Win XP SP2 (plus wszystkie uaktualnienia)

MAteo_e11

Odpowiedzi: 5

OK. Reinsatlka zrobiona, zaraz po instalacji wgrane stery do plyty glownej. Na poczatku kupa – dalej nie dziala.
Troche pomoglo wylaczenie ACPI oraz kontrolera stacji dyskietek w BIOSie – nagrywarka nagrywa plyty jesli uzywa sie oprogramowania zintegrowanego w Windowsie, Nero jednak caly czas wywala system – szybki reset i nie wiadomo o co chodzi (po restarcie jest tylko informacja o problemie ze sterownikami – mozna wyslac raport do Microsoftu)

Dodatkowo nagrywarka oferuje predkosc nagrywania 52x co jest raczej fizycznie niemozliwe (wg specyfikacji max to 32x). Czy da sie jakos zainstalowac inny driver???

Mateo_e11
mateo_e11
Dodano
25.01.2006 10:40:39
Tamsy nie da sie podlaczyc w inny sposob – poza tym problem pojawil sie zanim ja odlaczylem (wczesniej dzialala bez problemu)

Mateo_e11
mateo_e11
Dodano
24.01.2006 15:10:50
Spróbuj odwrócić taśme, byćmoźe jest odwrotnie podłączona do płyty głównej lub FDD.

Sterowniki do płyty głównej naleźy instalować niezaleźnie od jej wieku.
spiderko
Dodano
24.01.2006 15:06:20
Dzieki za blyskawiczna odpowiedz

Nawet do takiego starocia? Stery dostepne sa od bardzo dawna i jakeis egzotyczne nie sa (VIA_HyperionPro_V507A).

No nic. Sprobuje dzis reinstalacji...

Mateo_e11

PS. Dodatkowo po instalacji (chyba) wywalila mi sie stacja dyskietek (BIOS informuje "floppy disk(s) error (40)", lampka na FDD caly czas swieci, windows widzi niesformatowana dyskietke). Czy to moze wskazywac na padniety sterownik FDD na plycie czy raczej padla tylko stacja?
mateo_e11
Dodano
24.01.2006 14:30:21
Sterowniki płyty głównej to najwaźniejsza rzecz po instalacji Service Packa 2 na świeźym systemie.
spiderko
Dodano
24.01.2006 14:21:38
mateo_e11
Dodano:
24.01.2006 14:18:39
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1