Start systemu

Witam! Mam problem przy starcie systemu, otóź w moim kompie zmieniłem grafikę z GF MX 440 na Radeona 9600 SE. Po tej zmianie, podczas uruchamiania kompa pojawia się wąski ekran startowy, (jeszcze na etapie czarnego ekranu) tj. jest zawęźony zarówno w pionie jak i poziomie. Później juź jest wszystko O.K. Do karty tej posiadam podłączony odbiornik telewizyjny i co dziwne, gdy odłączę kabel łączący kartę graficzną z telewizorem wszystko jest w porządku, natomiast po podłączeniu, przy starcie znowu jest to samo. Ponadto, podczas startu systemu z podłączonym telewizorem nie jest moźliwe wywołanie biosu, przy próbie jego wywołania, po naciśnięciu przycisku "del" komp się zawiesza. Przy starej karcie nie było tego problemu. Myślałem, źe problem rozwiąźe reinstalacja systemu, co zrobiłem, ale problem pozostał. Nie wiem więc, czy jest to problem wynikający z błędów oprogramowania, ustawień czy teź być moźe jest to wadliwa karta graficzna. Co sądzicie na ten temat?

Odpowiedzi: 8

Witam.
Najpierw na temat rozmiaru ekranu startowego. Moim zdaniem to nie jest wina karty. Miałem wcześniej Radeona 9000 128 mb i miałem ten sam objaw. Po odłączeniu telewizora wszystko wracało do normy.(Chyba Radeony tak mają) Teraz posiadam Radeona 9600 PRO 128 i w tej wersji tego objawu juź nie widać. Na przyszłość chciałbym dodać (moźe to tylko umnie występuje ten problem ale myślę, źe Radeony tak mają), próbując oglądnąć film w telewizorze przy standardowych ustawieniach (monitor jest główny, telewizor podrzędny) film widzoczny jest tylko w monitorze. Natomista jeźeli wejdę w ustawienia karty potem zaawansowane, zakładka ekrany i zmienię ustawienia aby telewizor był główny a monitor podrzędny to film jest widoczny w telewizorze a w monitorze juź niestety go nie widać. Myślę, źe za duźo nie namieszałem :) Co do czarno białego wyświetlania to przyczyna moźe tkwić w kablu. W moim Radeonie jest wyjście S–video, które posiada wejście na osiem bolców. Kupiłem kabel z wejściem i wyjściem S–video ale miał tylko po cztery bolce i obraz był czarno biały. Zmieniłem kabel z końcówkami typu jack i kolorki są elefanckie. Pozdrawiam
marifo
Dodano
18.05.2004 00:17:44
Spróbuj zmienić typ wyjścia w tvtoolu z compisite na svideo lub na odwrót.
Noi format pal–b.
SLAY3R
Dodano
17.05.2004 17:52:06
TEDIUSS:
a ja mam pytanko ..co sie dzieje jeśli moja karte geforce 4 titanium 128 mb..podłańczam do telewizora i jest w telewizorze czarnobiały obraz

uzywam tv–tola 9.0 :wink:

Zmienic region, ale i sprawdzić jak jest na innych sterownikach – miałem kiedyś takie GF4 Ti od MSI, które kolor podawąło na bodaj 2 czy 3 wersjach detonatorów. Nawet niektóre MSI nie pozwalały na inny niź czarno–biały obraz.
Rebe
Dodano
17.05.2004 17:06:48
a ja mam pytanko ..co sie dzieje jeśli moja karte geforce 4 titanium 128 mb..podłańczam do telewizora i jest w telewizorze czarnobiały obraz

uzywam tv–tola 9.0 :wink:
TEDIUSS
Dodano
17.05.2004 16:46:05
Nie wiem, jak to jest a katrami Ati, miałęm keidys coś podobneo na swoim GF3, przeisntalowałem całe detonatory a następnie ustawiłęm telewizor na Ekran nr 1...a monitor na nr 2, po problemie, tylko podczas wideo lub gier pełnoekranowych obraz na monitorze zanikał, ale to chyab tak ma być..
Siemionides
Dodano
16.05.2004 20:31:45
Juź podaję dane mojego kompa:
AMD Athlon XP 2400, 2x256 DDR 333 Kingstone, pł. główna ECS K7VTA3v3, SB Live 5.1, HDD 60 GB Seagate Barracuda, Ati Radeon 9600SE, LiteOn 40x12x48, DVD Sony 16x48,Windows XP Professional SP1,
Anonymous
Dodano
16.05.2004 15:18:58
ja sadze źe wadliwa karta i cosik robi zwarcie.sprawdz kabel łaczący .....no i karte,,, :wink:
TEDIUSS
Dodano
16.05.2004 04:03:57
zapytam sie ciebie tak jak to robi większość kolegów
podaj dokładniejsze dane co u ciebie siedzi itp.itd............................
Xior
Dodano
15.05.2004 23:07:53
Anonymous
Dodano:
15.05.2004 20:40:02
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1