Standard dzieku przestrengo
Otoz mam pytanie, poisadam komputer z glosnikami Creative Inpise P580 i telewizor marki AIWA(nie taki shit). I tak wyjsice aduio z telewizora jest tylko jedno, a viedo posiadm Sharpa ale juz chyba z 10 letnie. z tylu ma 4 wyjscia . I teraz mam pytanie czy bez koniecznosci kupowania dvd jest mozliwosc uzyskania dzwikeu 5.1 ostatecznie z video'em w moim przypadku ?? jak ktos sie na tym dobrze zna to prosze o sugestie lub jakies artykuły.
Z gory dziekuje!
(p.s. to raczej dorby dzial)
Z gory dziekuje!
(p.s. to raczej dorby dzial)
Odpowiedzi: 17
Normalne wyjście stereo chinch,lub wyprowadzić z euro (są nawet takie gotowe kable).
Ale telewizor musi być stereo.
Ale telewizor musi być stereo.
odpowiednie wyjscie czyli jakie :P? hmm MarcinX a znasz moze jakies dobre artykuly na temat wlasnie podlaczania takiego czegos ? bo pisac to wszystko na forum to lekka przesada
Z stereo nie powinno być problemu,jeźeli telewizor jest stereo i ma odpowiednie wyjście ofkoz.
hmmm, czyli nie da sie nic zrobic zabym z slyszal dzwiek stero z glosnikow ;/ kleska ;/ a mam pytanko, czy gdybym mial wzmacniacz to by mozna bylo cos pokombinowac ??
hmmm, czyli nie da sie nic zrobic zabym z slyszal dzwiek stero z glosnikow ;/ kleska ;/ a mam pytanko, czy gdybym mial wzmacniacz to by mozna bylo cos pokombinowac ??
Line–out'em to na pewno nie,jak nazwa wskazuje to wyjście sygnału.
Sygnał wejściowy idzie przez line–in.
Moźna spróbować podpiąć do telewizora i próbować wymusić sygnał na wszystkich głośnikach.
Ale nie sądzę źeby to się udało.
Sygnał wejściowy idzie przez line–in.
Moźna spróbować podpiąć do telewizora i próbować wymusić sygnał na wszystkich głośnikach.
Ale nie sądzę źeby to się udało.
:P tak wogole to ja mam SoundBlastera Live! 5.1 ;D i do tego wedlug mnie dobre głosniki bo Creative Inpspire P580 (5+ subufer). Niezle daja jak slucham muzy na kompie :P ale chcialbym ta przyjemnosc miec rowzniez ogladajac telewizje :P
P.S. jest opcja zrobienia takiegos czego ze jak jest wloczony komputer to Line–out'em(zielym kabelkiem) podlaczyc do kompa i wtedy dzwiek by byl przestrzenny ? :P tylko komp musaoilby byc wlaczony jak by ogladal telwzije ??
P.S. jest opcja zrobienia takiegos czego ze jak jest wloczony komputer to Line–out'em(zielym kabelkiem) podlaczyc do kompa i wtedy dzwiek by byl przestrzenny ? :P tylko komp musaoilby byc wlaczony jak by ogladal telwzije ??
Amplituner to po prostu wzmacniacz z radiem.
Eqalizery,lub bardziej zawansowane procesory dzwięku,są w dzisiejszych czsach są juź mało uźywane w domowych zestawach Hi Fi.
Jak słusznie zauwaźyłeś miały podobne zadanie jak korektor w Winampie :P .
Nowoczesne wzmacniacze (amplitunery),mają moźliwość pewnej korekty juź w sobie i eqalizer nie jest potrzebny.
Ja radziłbym kupić SB Live 5.1,lub Audigy i podłączyć do kompa.
No i zacząć zbierać na jakiś fajny zestawik audio.
Eqalizery,lub bardziej zawansowane procesory dzwięku,są w dzisiejszych czsach są juź mało uźywane w domowych zestawach Hi Fi.
Jak słusznie zauwaźyłeś miały podobne zadanie jak korektor w Winampie :P .
Nowoczesne wzmacniacze (amplitunery),mają moźliwość pewnej korekty juź w sobie i eqalizer nie jest potrzebny.
Ja radziłbym kupić SB Live 5.1,lub Audigy i podłączyć do kompa.
No i zacząć zbierać na jakiś fajny zestawik audio.
hmm, amplituner, droga rzecz na moja kieszien. Ale mam pytanie czy to jest mniej wiecej takie cos jak Equalizer w Winampie ? bo ja widzialem w bliskeij rodzinie takie cos stoi od 10 lat. (ale to chyba nie to). Slyszlame tak, ze gosciu ma glosniki podloczne do wzmacniacza i jeszcze do jakiegos "korektora" –> dvd –> i telewizor.
P.S. Powiem tak, czy bez wydania zbyt duzej kasy nie podlacze sobie glosnikow ?
P.S. Powiem tak, czy bez wydania zbyt duzej kasy nie podlacze sobie glosnikow ?
Szymon Grabiński wyjaśnił pewną rzecz obrazkowo,no to moźe ja teź :P
Moźesz mieć zestaw głośników 5.1,7.1,a nawet podłączyć 10 ,ale urządzenie odtwarzające np.DVD,telewizor,video,karta dzwiękowa musi posiadać dekoder dzwięku przestrzennego (Dolby Digital,Pro Logoc,Dts).
Jeźeli DVD,Telewizor,lub inne urządzeniebędzie miał tylko dekoder surrond lub pracował tylko w stereo,to obojętnie jaki potem amplituner podłączysz i ile głośników będzie pracowało ,to dzwięk będzie tylko w tym formacie.
Poza tym tańsze DVD posiadają tylko ProLogic II,i tam teź nie uzyskasz 5.1,więc trzeba patrzeć źeby taki odtwarzacz posiadał DD i DTS
Moźesz mieć zestaw głośników 5.1,7.1,a nawet podłączyć 10 ,ale urządzenie odtwarzające np.DVD,telewizor,video,karta dzwiękowa musi posiadać dekoder dzwięku przestrzennego (Dolby Digital,Pro Logoc,Dts).
Jeźeli DVD,Telewizor,lub inne urządzeniebędzie miał tylko dekoder surrond lub pracował tylko w stereo,to obojętnie jaki potem amplituner podłączysz i ile głośników będzie pracowało ,to dzwięk będzie tylko w tym formacie.
Poza tym tańsze DVD posiadają tylko ProLogic II,i tam teź nie uzyskasz 5.1,więc trzeba patrzeć źeby taki odtwarzacz posiadał DD i DTS
posiadam Creative Inspire P580 i dalem za nie 250 wiec watpie ze jestem tam dolby prologic ale marcinX chyba zle zrozumiales jedna rzecz
Wszystko glosniki podlaczone sa do subuefara w ktorym sie znajduje byc moze jakis dekoder i wychoda z subufera 3 kable. Od glsonikow front– zielony, rear– czarny, i pomaranczowy – subbuefer + ceneter. I na tym rzecz polega. Bo jak podlaczam do kompa to wystarczy gdy tylko podlacze czarny i zielony nic wiecej i dzwiek jest chyba kwadrofoniczny. Ale wracajac do tego dzwiewku moze byc nawet do telewizora kwadrofoniczny, mi to zabardzo nie bedzie przeszkadza, bo moj telewizor ma slabe glosniki i jak podlacze te creative to mimo ze dziala mi tylk jeden glsonik i subufer to o niebo lepiej slychac.
Pytanie: Po krotkim referacie, czy jestescie pewnie ze sie nie da w takiej sytuacji, bez DVD nic zrobic ? Chodzi o to zeby to co leci w telewizorze bylo slychac we wszsytkich glosnikach a nie tylko w jednym. Z gory thx
MarcinX:
jak samo oznaczenie 5.1 wskazuje musisz mieć mozliwosc podłaczenia 5 głośników plus subboofera.
Wszystko glosniki podlaczone sa do subuefara w ktorym sie znajduje byc moze jakis dekoder i wychoda z subufera 3 kable. Od glsonikow front– zielony, rear– czarny, i pomaranczowy – subbuefer + ceneter. I na tym rzecz polega. Bo jak podlaczam do kompa to wystarczy gdy tylko podlacze czarny i zielony nic wiecej i dzwiek jest chyba kwadrofoniczny. Ale wracajac do tego dzwiewku moze byc nawet do telewizora kwadrofoniczny, mi to zabardzo nie bedzie przeszkadza, bo moj telewizor ma slabe glosniki i jak podlacze te creative to mimo ze dziala mi tylk jeden glsonik i subufer to o niebo lepiej slychac.
Pytanie: Po krotkim referacie, czy jestescie pewnie ze sie nie da w takiej sytuacji, bez DVD nic zrobic ? Chodzi o to zeby to co leci w telewizorze bylo slychac we wszsytkich glosnikach a nie tylko w jednym. Z gory thx
Nie ma moźliwości uzyskania dzwięku 5.1 z telewizji naziemnej,tak jak w przypadku wideo tylko surrond.
Do tego musisz mieć telewizor z NICAM i amplituner z surrondem.
Jest moźliwość uzyska uzyskania 5.1 z satelity.
Musisz posiadać dobry tuner satelitarny (tj. z dekoderami 5.1),no i jak wcześniej amplituner obsługujący ten format.
Do tego musisz mieć telewizor z NICAM i amplituner z surrondem.
Jest moźliwość uzyska uzyskania 5.1 z satelity.
Musisz posiadać dobry tuner satelitarny (tj. z dekoderami 5.1),no i jak wcześniej amplituner obsługujący ten format.
Lucky:
o wlasnie, widze ze sie mniej wiecej orientujesz, to look:
1. to powinno dzialac tak glosniki do dvd –> a dvd do telewizora ?
2. hmm, patrzylem u sasiada na dvd, chlopak ma cztery wyjscia audia z tylu, Jedne "L" a durige "R" (chodzi chyba o strony) no i teraz jakby podlaczyc te glosniki przez chinche ? czy co ?
tak mozna tak zrobic tylko raczej nie bedziesz miał wpływu na głosnośc dzwieku chyba ze dvd posiada potencjometr dzwieku ( w co wątpie)
czery wyjscia dwa L i dwa R to bardziej mi pasuje na kwadrostereo daje to efekt zblizony ale to nie to samo co 5.1 jak kolega wyzej napisał nie da sie tego uzyskać bez amplitunera a czy podłaczyć przez chinche to zalezy jakie gniazda są na wyjściach
lub tez takie oznaczenie wyjśc oznaczaja dwa oddzielne kanały stereo dla dwuch oddzielnych wzmacniaczy. Tak czy siak jesli sprzęt nie posiada modułu prologic to efektu 5.1 nie osiagniesz, jak samo oznaczenie 5.1 wskazuje musisz mieć mozliwosc podłaczenia 5 głośników plus subboofera.
o wlasnie, widze ze sie mniej wiecej orientujesz, to look:
2. hmm, patrzylem u sasiada na dvd, chlopak ma cztery wyjscia audia z tylu, Jedne "L" a durige "R" (chodzi chyba o strony) no i teraz jakby podlaczyc te glosniki przez chinche ? czy co ?
Nie ma moźliwości uzyskania dzwięku 5.1 bez uźycia amplitunera. Moźe to być wieźa z dźwiękiem 5.1 lub odtwarzacz DvD
Pozdrawiam
Pozdrawiam
powiem tak,nie chodzi mi o to zeby odtwarzac kasety z dziekwime przestrzenym. chcialbym w jakis sposub podlaczyc te glosniki to telewizora i np wlaczyc se TVN (oni tam czesto maja Dolby Digital). Mam trzy wyjscia audio z telewizora [1. Video 2. Audio](do kamery chyba) + wyjscie na sluchawki. i w to wlasnie wejscie jak wkladam jakis kabelek od glsonikiow (a mam ich 3, kazdy za 2 glsoniki odpowiada) =to dzeiwk slychac tylkko z subbuefrea i jednego tylniego. Chodzi o to czy jest opcja "sclenia" tego syganlu jakos w jeden kabele? Lub czego potrzeba aby ogladac to co leci w telewizji z tymi glosnikami?
P.S.dokoncze to jzu w tym dziale
P.S.dokoncze to jzu w tym dziale
Nie.
Karieda dzwięku przestrzennego na kasetach zakończyła se z tego co pamiętam na sorroundzie.
Poza tym dzwięk z kasety nie jest zbyt czysty.
Reasumując.
Wideo i tak musiało by mięć dekoder surround,5.1 z tego nie wyciągniesz.
A dział nienajlepszy :wink:
Karieda dzwięku przestrzennego na kasetach zakończyła se z tego co pamiętam na sorroundzie.
Poza tym dzwięk z kasety nie jest zbyt czysty.
Reasumując.
Wideo i tak musiało by mięć dekoder surround,5.1 z tego nie wyciągniesz.
A dział nienajlepszy :wink:
Strona 1 / 1