sprawdzanie poprawnosci dysku

hmm mam taki problem ... a wiec przy kazdym uruchomieniu wlącza mi sie sprawdzanie jednej z partycji ... strasznie mnie to denerwuj ... czy idzie to jakos wylaczyc ?? nawet po wgraniu swiezej kopi systemu dalej sie wyswietla ? wspomne jeszcze ze sprawdza partycje na ktorej nie ma systemu tylko zwykle dane ... idzie sie tego pozbyc ?

Odpowiedzi: 5

hmmm, domyślam się, że posłuchałeś Rebe i oprócz usunięcia skanowania z rejestru spróbowałeś skanowania z tymi parametrami. Spróbuj ściągnąć ze strony producenta dysku jakiś soft testujący, może on coś zadziała (nawet gdyby nie usunął błędu to może coś wykaże). Nie wspomniałeś, czy windowsowy skaner wykazał jakieś błędy, uszkodzone sektory itp.
domin45670
Dodano
21.02.2008 00:02:59
najprostszym (i chyba najpewniejszym) rozwiązaniem byłoby wyzerowanie całego dysku (po uprzednim skopiowaniu ważnych plików np. na dysk kolegi) chociażby takim programem jak wdclear i ustawienie partycji z instalką win'a od nowa
domin45670
Dodano
20.02.2008 19:58:53
  • xvid 20.02.2008 20:47:13

[quote=domin45670]najprostszym (i chyba najpewniejszym) rozwiązaniem byłoby wyzerowanie całego dysku (po uprzednim skopiowaniu ważnych plików np. na dysk kolegi) chociażby takim programem jak wdclear i ustawienie partycji z instalką win'a od nowa[/quote] oj to ja wiem ze najlepiej by było tak zrobic ale za duzo mam danych na dysku zeby koledze to dawac ehhe .... dlatego tak ewentualnosc nie wchodzi w gre ...

Ta.... czego oczy nie widzą teog sercu nie żal. Tyle, że dalej nie wiesz czy i co na dysku, a przynajmniej tej partycji było ( i jest ) skopane.
Rebe
Dodano
20.02.2008 17:36:32
pewnie, że nie pomogła, bo napisłąem bzdurę - miało być autochk* - tu: http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&t=97623 masz przykład. Nie baw się z robieniem tego pod windowsem, bo i tka - wyraźnie trzeba z jakimś przełącznikiem /f robić, a dokonaj tej operacji z poziomu konsoli odzyskiwania ( jakoś mam wieksze zauwafnie do takiego rodzaju sprawdzania ) - polecenie chkdsk /p /r ( dla c: ) i chkdsk ( litera partycji ) /p /r dla każdej nastepnej - te operacje trzeba wykonywac kolejno zmieniajac litery po zakończeniu poprzedniego sprawdzenia.
Rebe
Dodano
20.02.2008 17:20:01
  • xvid 20.02.2008 17:34:06

[quote=Rebe]pewnie, że nie pomogła, bo napisłąem bzdurę - miało być autochk* - tu: http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&t=97623 masz przykład. Nie baw się z robieniem tego pod windowsem, bo i tka - wyraźnie trzeba z jakimś przełącznikiem /f robić, a dokonaj tej operacji z poziomu konsoli odzyskiwania ( jakoś mam wieksze zauwafnie do takiego rodzaju sprawdzania ) - polecenie chkdsk /p /r ( dla c: ) i chkdsk ( litera partycji ) /p /r dla każdej nastepnej - te operacje trzeba wykonywac kolejno zmieniajac litery po zakończeniu poprzedniego sprawdzenia.[/quote] dzieki wielkie udalo sie ;] pomogl mi ten link ktory podales... zmieniłem tylko w rejestrze i działa ...

Można, idzie - szukajka i autocheck* ( z gwiazdką ) m.in Piotr P. pisał o tym parę razy.. Zacząć jednak wypada od wykonania chkdska dla wszystkich partycji, bo moze to być błąd znaczników np. Dopiero jeżeli po tej operacji nic sie nei zmieni możesz próbowac zmienić wpis w rejestrze
Rebe
Dodano
20.02.2008 17:01:58
  • xvid 20.02.2008 17:15:12

[quote=Rebe]Można, idzie - szukajka i autocheck* ( z gwiazdką ) m.in Piotr P. pisał o tym parę razy.. Zacząć jednak wypada od wykonania chkdska dla wszystkich partycji, bo moze to być błąd znaczników np. Dopiero jeżeli po tej operacji nic sie nei zmieni możesz próbowac zmienić wpis w rejestrze[/quote] szukajka nic nie pomogla ... co do sprawdzania wszytski partycji robilem sprawdzanie ale z pod windowsa nie chce sprawdzic wlasnie tej partycji F .... reszte partycji sprawdza normlanie ale to nic nie daje zeby tego nie było przy kolejnym starcie ... ?

xvid
Dodano:
20.02.2008 16:39:19
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1