Sprawdzanie dysku po załączeniu kompa

Cześć mam taki problem!
Kaźdorazowo po włączeniu kompa, system przed odpaleniem , sprawdza spójność plików, błędy na dysku i.t.d.
Nie wiem gdzie tą czynność wyłączyć – dzieje się tak od pierwszego momentu po instalacji XP.
Jeszcze jedno – za kaźdym razem system pokazuje, źe nie ma źadnych błędów i wszystko jest ok.
Odnoszę wraźenie, źe jest to czynność diagnostyczna – nie wiem jak to wyłączyć.

I jeszcze jedno – system zamyka się prawidłowo.

Proszę o pomoc w tej sprawie

Odpowiedzi: 12

Czy pomoze tego niewiem. Ale czemu nie zaryzykowac nic sie na tym nie traci. A mzoe cos z dyskiem jest nie dak gubi pliki i on musi sobie jakos przywrucic i zaczyna sprawdzac itp..
Ukey
Dodano
21.02.2005 14:32:26
Czy konwersja z FAT32 na NTFS, którą mam zamiar zrobić pomoźe mi w rozwiązaniu tego problemu?

Komp nie będzie juź za kaźdym razem po uruchomieniu skanowała dysku systemowego?

Aha zapomniałem dodać: skanowanie włącza się tylko wówczas, gdy komp całkowicie jest wyłączony i ponownie go włączam, w przypadku gdy załączam opcję uruchom ponownie – sprawdzanie dysku nie uruchamia się!!!
malisz
Dodano
21.02.2005 13:47:08
Uruchom kompa z plyty XP i dam jak dajesz gdzie chcesz zainstalowac windowsa wybierz dysk na kturym masz juz XP i tam jak dasz enter masz opcje formatowanie na FAT i NTFS a na samym dole Masz Konwertuj na NTFS
Ukey
Dodano
21.02.2005 13:35:48
Czy zamiana fat32 na ntfs pomoźe? – jak i gdzie uźyć polecenia convert?
malisz
Dodano
21.02.2005 13:32:40
Jesli to jakis uszkodzony sektor / plik na dysku to moze i naprawi. Ja tam jak mam podobny problem to dysk startowy z 98se i scandisk i juz niema (jakos tamten chyba leprzy)
Ukey
Dodano
21.02.2005 13:22:17
A system plików to pewnie FAT(32)?
Jeźeli tak to najprościej uźyć polecenia convert i zmienić na ntfs. :lol:
To tak ciut obok było. O tym jak wyłaczyć chkdsk – wymusić by dał sobie spokój – znajdziesz w archiwum, a moźe i w tych linkach, które EL NINO podawał ( jakoś nie chciało mi się w nie włazić ).
Przyczyn moze być wiele od programowych – coś jednak się przy zamykaniu dzieje ,do sprźetowych –skok napięcia przy wyłączaniu.
Trudno orzec gdzie przyczyna tkwi bez spojrzenai w logi itp.
Rebe
Dodano
21.02.2005 13:20:13
Dzięki Rebe za te wszystkie wskazówki ale mam jeszcze jedno pytanie:
Czy w sytuacji gdy nie mam źadnych konfliktów sprzętowych i wszystkie zainstalowane programy pracują bez źadnych problemów – jest szansa, źe za pomocą tego narzędzia (chkdsk) mój problem da się rozwiązać?
Przypominam sobie, źe jak instalowałem operę z Javą to system zgłosił mi, źe jest problem z zainstalowaniem Javy ( czy coś takiego – niepoprawnie zainstalowana ) – odinstalowałem całą operę wraz z javą i ponownie zainstalowałem i wszystko jest ok.
Nie wiem ale moźe to nasunie ci jeszcze jakąś wskazówkę dla mnie.
Dzięki za pomoc !
malisz
Dodano
21.02.2005 13:12:07
Nie z uruchom, a z wiersza polecenia – skórt w akcesoriach lub wpisanie w uruchom cmd i dopiero w oknie chkdsk /?
Z konsoli nie musisz.
Rebe
Dodano
21.02.2005 12:47:21
Mam Windows XP SP2 – czy chkdsk uruchomi się z polecenia uruchom chkdsk /? , czy muszę instalować konsolę odzyskiwania z płyty?
malisz
Dodano
21.02.2005 12:37:25
Jeźeli wpiszesz chkdsk w pomocy systemu lub chkdsk /? w wierszu polecenia czy konsoli odzyskiwania to znajdziesz wyjasnienia co te przełaczniki oznaczają.
Rebe
Dodano
21.02.2005 10:45:51
Dzięki za podpowiedź ale mam pytanie:
co oznaczają te literki : f ; p ; r ?
malisz
Dodano
21.02.2005 10:25:03
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=181568#181568
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=169952#169952
EL NINO
Dodano