Sprawa monitora...

1. Nie mam na monitorze zadnych oznaczen jego modeli, wersji. Jak to sprawdzic ??? Jakim programem ???
2. Jesli wlaczam komputer to musze rowniez wlaczac monitor. Czasami sam sie wlacza (od razu jest obraz) a czesto musze wlaczac monitor recznie przyciskiem. Jak zrobic, zeby sam sie wlaczal, automatycznie jak wlacze komputer ???

Prosze o praktyczne porady. Dziekuje.

Odpowiedzi: 13

No i dowcipasem(upsss, teź się wydało) :D
Dorszu
Dodano
28.12.2004 23:07:08
Dorszu:
Seeker, jesteś geniuszem,

No tak, – wiedziałem źe w końcu się wyda :wink: :P
Seeker
Dodano
28.12.2004 23:03:04
Seeker, jesteś geniuszem, więcej takich ludzi na forum proszę. Jakbym jeszcze co chciał to się odezwe.

Pozdrawiam!
Dorszu
Dodano
28.12.2004 22:39:38
@Dorszu
Pewnie źe moźna uciąć , ale trzeba mieć schemat wtyczki.
Schemat masz tu : http://www.hardwarebook.net/connector/av/vga15.html
Moźesz kupić w jakimś sklepie elektron. rozbieralną wtykę Vga i to wszystko połączyć.
Dla pewności ( bo to czsem róźnie bywa) rozpołowił bym tą starą ( po ucięciu kabla) i sprawdził czy kolory kabli pokrywają się z tymi na schemacie.
Co do rozmycia obrazu. Moźe być wiele przyczyn.
Np rozjechana zbieźność, utrata ostrości.
Przy powielaczu monitora ( musisz niestety zdjąc obudowę) występują 2 czarne pokrętła (małe) jeden od jaksności 0– a dokładnie od ustawiania prądu kineskopu , a drugi o nazwie "focus" i tym moźesz podregulować trochę ostrość.
Nie wiem jak stary jest ten monitor, ale jeśli leciwy to starzenie elementów , utrata przez to parametrów równieź moźe spowodować rozmycie obrazu.
Sciągnij sobie z netu ( musisz w Googlach poszukać) program Nokia Test monitor , czy teź podobny do testowania i sprawdź jak to wygląda . Na tym obrazie kontrolnym sprawdzisz jak to jest z tą ostrością.
Linie to mają być pojedyńcze cienkie kreski, a kropki nie mogą mieć odbicia .
Seeker
Dodano
28.12.2004 21:43:56
ja mam jeszcze przy okazji pytanko do Seekera: czy moźna wymienić kabel sygnałowy od monitora(17 cali) jeźeli ten jest na stałe zamontowany do środka monitora? rozkręciłem obudowę i wyjąłem wszystko. z jednej strony mojego kabla mam poszarpane igły(ta strona która idzie na kartę graficzną) a z drugiej tę co wchodzi do monitora do środka. Chciałbym taki sam kabelek tylko źeby nie była poszarpana ta część którą wkładam do karty graficznej. I jeszcze jedno: czy to źe mam rozmyty obraz na monitorze(słabo widoczne literki, wzrok się szybko męczy) moźe być spowodowane właśnie tym kablem?

Pozdrawiam!
Dorszu
Dodano
27.12.2004 23:45:05
Program ten poda pare danych monitora lub strona LG.

http://download.chip.pl/printversion/printversion_116385.html

http://www.lge.pl/

Sprawdz monitor na innym kompie,jak to samo to serwis.
JNJN
Dodano
27.12.2004 12:55:26
Monitor , bedący na tzw. czuwaniu musi się uruchomić wraz komputerem – po prostu łaski nie robi.
Jedyne co przychodzi mido głowy w wypadku monitora
Tomasso to to źe gdzies ma przełamany kabel z karty graf. do monitora, a konkretnie ten przewód który odpowiada za wysłanie sygnału uruchomienia.
Kabel najczęściej łamie się przy wtykach i tam szukał bym usterki IMO.
Seeker
Dodano
26.12.2004 20:45:58
jeźeli tak, to nie pozostaje mi nic innego jak tylko odwołać się do tego co napisał Ucho. Moźliwe źe jest coś skopane wewnątrz monitora i wymaga ingerencji w elektronike. Popytaj jeszcze w serwisie, albo poczekaj na forum. Jest tu duźo mądrych, tylko dziwię się źe jeszcze się nie zabrali za ten temat... :?
Dorszu
Dodano
26.12.2004 20:17:49
Mam monitor 17 calowy firmy LG. Mam karte graficzną Geforce 2 440MX. Nie wyłaczam monitora. Jak wylaczam komputer to sam sie monitor wylacza. Jak wlaczam komputer to zapala sie zielona lampka z pomaranczowej i nie widac obrazu. Dopiero jak szybko 2 krotnie szybko przycisne przycisk to pojawia sie obraz.

Jak to naprawic, zeby monitor wraz z uruchomieniem komputera wlaczam sie automatycznie ???
Tomasso
Dodano
26.12.2004 14:41:08
nie napisałeś ile cali ma monitor. Niestety, w niektórych 14 calowych monitorach trzeba po prostu wyłączać monitor razem z komputerem bo niema czegoś takiego jak "źółta kontrolka". Sam miałem ten problem, ale wymieniłem monitor na 17.
Dorszu
Dodano
26.12.2004 01:53:54
Nie wyłaczam, powaznie. I mimo tego potem musze właczac :?
Tomasso
Dodano
04.12.2004 10:35:10
Tomasso:
1. Jak zrobic, zeby sam sie wlaczal, automatycznie jak wlacze komputer ???

Prosze o praktyczne porady. Dziekuje.

Nie wyłączać przycisku "Power" na monitorze
Seeker
Dodano
03.12.2004 14:38:39
Jezeli z tylu kompa masz na zasilaczu dodatkowe gniazdo zasilajace, ale "zenskie" (niektore zasilacze maja takie) to zalatw kabel zasilajacy do monitora, ale z wtyczka "meska" i podlacz monitor bezposrednio do zasilacza kompa. I zostaw monitor z wlaczonym na stale przyciskiem zasilajacym.
Jezeli zasilacz nie ma drugiego gniazda to walnij kompa i monitor na wspolna listwe i po sprawie
Ucho
Dodano
02.12.2004 23:10:03
Tomasso
Dodano:
02.12.2004 01:00:58
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1