Spowolniony system
Mam problem ze swoim kompem... Otoz mam go rok czasu jest to Athlon 2500, 512 DDR 333 w dualnym, Radeon 9200 128/128, Plytka Abit NF7. Od jakiegos czasu ( ok 3–4) miesiace komp jest tak wolny, ze nieraz uruchomienie okna Moj komputer trwa ok 5 minut. Co prawda dysk twardy mam prawie w calosci zapelniony ale czy to moze byc problemem?? Przeskanowalem kompa w strone wirusow mksem, kasperskim, avastem i nie wykryl ani jednego... Prawdopodobnie utworzyly mi sie Boot sektory, poniewaz przy defragmentacji dysku mam miejsce, ktorego nie da sie zdefragmentowac... W tym momencie wyskakuje mi informacja o malej ilosci pamieci wirtualnej, co z tym moge zrobic?? gdzie ja zwiekszyc? Kiedys gdy mialem problem z jakims wirusem albo komputer szwankowal w jakis powazniejszy sposob, nie szukalem jakiegos rozwiazania, tylko robilem format... Srednio raz na 2–3 dni... Czy moglo sie przez to cos zepsuc? jesli tak to co i jak to naprawic... Prosze pisac prostym jezykiem :) Rowniez bardzo czesto wieszaja mi sie aplikacje, nie chca sie uruchamiac, albo sa jakies bledy.. rowniez czesto ostatnio jest wyskakiwanie niebieskiej planszy o jakims krytycznym bledzie.. restart wtedy nie pomaga, a ze nie potrafie nic z tym zrobic – to robie format... Prosze o pomoc, lub wyjasnienie przyczyny
Odpowiedzi: 4
Windows XP Pro potrzebuje min 200MB lub 250MB (wedlug Microsoftu) wolnego dla SWAP'a aby system był stabilny, wiec wystarczy ze uruchomisz aplikacje ktora wymaga duzo pamieci SWAP i system pada :)
Są takie sprytne programy:
"Ad–Aware SE Personal" i "Spybot – Search & Destroy" ktore wykrywaja i usuwaja programy szpiegujace i inne smieci :) to tez pomaga.
Są takie sprytne programy:
"Ad–Aware SE Personal" i "Spybot – Search & Destroy" ktore wykrywaja i usuwaja programy szpiegujace i inne smieci :) to tez pomaga.
No tak zapomnialem.. Uzywam Win XP Professional English version z service packiem 2. Defragmentator ten z akcesorii w Windowsie :)
SDI – albo mam zaćmę, albo nie podałeś ..jaki to system ?
Brak moźliwości defragmentacji jakiegoś obszaru nie musi oznaczać i najczęściej nie oznacza błednych sektorów na dysku, a tylko ułomność defragmentatora –nie podałeś jakiego uźywasz – jeźeli do tego dodać "za mało swapa i prawie całkowite zapełnienie hdd" to raczej nic z tym nie zrobisz – powiększenie swapa nie będzie mozliwe.
Przykład – film ,jako plik do przeniesienia ( na tym defragmentacja polega m.in.)ma 600 MB na dysku jest 500 MB wolnego – nie ma jak takiego pliku przemieścić do swapa – nie zmieści się – by go przesunąć .
Zrekapituluję – w Twoim poscie informacje dotyczą praktycznie wszystkiego poza tym co istotne – system, defragmentator, dysk.
Brak moźliwości defragmentacji jakiegoś obszaru nie musi oznaczać i najczęściej nie oznacza błednych sektorów na dysku, a tylko ułomność defragmentatora –nie podałeś jakiego uźywasz – jeźeli do tego dodać "za mało swapa i prawie całkowite zapełnienie hdd" to raczej nic z tym nie zrobisz – powiększenie swapa nie będzie mozliwe.
Przykład – film ,jako plik do przeniesienia ( na tym defragmentacja polega m.in.)ma 600 MB na dysku jest 500 MB wolnego – nie ma jak takiego pliku przemieścić do swapa – nie zmieści się – by go przesunąć .
Zrekapituluję – w Twoim poscie informacje dotyczą praktycznie wszystkiego poza tym co istotne – system, defragmentator, dysk.
Jak pokazuje się plansza z błędem, to spisz wszelkie informacje ukazującej się na niej.
Ponadto jeźeli masz cały dysk zapełniony, to się nie dziw, źe wszystko wolno działa.
musi być choćby trochę miejsca wolnego na dysku, by dobrze on działał.
Ponadto jeźeli masz cały dysk zapełniony, to się nie dziw, źe wszystko wolno działa.
musi być choćby trochę miejsca wolnego na dysku, by dobrze on działał.
Strona 1 / 1