Spowolniony komputer.

Cześć od pewnego czasu dzieje mi sie cos dziwnego.
Mój komputer teraz bardzo wolno chodzi. Kiedyś było tak samo ale zrobiłem format zainstalowałem wszystkie programy jakie mialem zawsze i co chodziły (nie było znimi problemu) no i po pewnym czasie (mineły 2 tygodnie ) znowu zaczą komputer wolno chodzić. Najlepiej widać to przy nagrywaniu płyt CD gdzie 700MB ma nagrywać w niecałe 3 minuty teraz nagrywa w 12 albo i więcej. Nowe sprzęty jakie mam to nagrywarka DVD i kamera (mam takze zwyczajną nagrywarke). Tak samo przy starcie komputera Windows XP Pro SP2 ładuje się jak źółw a później pasek zatrzymuje sie na chwile i po chwili idzie dalej. Tak samo wykonuje wolno inne czynności kopiowanie przenoszenie itd. Mam windowsa XP SP2 , Avasta antivirus home edition, XPantispy, iprogram na którym często siedze to DC++ (ja ściągałem na tym programie od zawszei chodziło wszystko dobrze).
Dodaje takźe dodatkowo moje screeny z podgląd zdarzeń: Bardzo proszę o pomoc poniewaź ide do elektronika i komputer bedzie mi brdzo potrzbny pliss. (ja teź próbuje sam rozwiązać ten problem)

Prosze o pomoc bo juź nie wiem co robić!!
(jeśli chcecie coś jeszcze wiedzieć to prosze pytać)

Odpowiedzi: 9

dziękuje bardzo za wytłumaczenie przyda mi się.
mogę wam coś o tym powiedzieć jak urzywałem DC++ to
po pewnym czasie wyskakiwał mi trójkąt na pasku zadań źe łąd lub uszkodzony plik na dysku D: i na to nie zwróciłem uwagi ja to widziałem tylko raz a siostry mi powiedziały źe ciągle się włącza jakiś błąd to właśnie ten uszkodzony plik to musiało się z kilkanaście razy pokazać bo one dłuźej czasem siedzą ode mnie :D no i sformatowałem partycje ale nic nie pomogło. Więc to nie mogła być kieszeń bo od zawsze mi chodziło dobrze. Ale teraz juź wiem o co chodzi i bardzo dziękuje
kamil132
Dodano
17.08.2005 11:44:15
W XP zastosowana jest metoda zabezpieczająca dysk przed awarią – utratą dostępu. Polega ona na tym, źe w wypadku, gdy kilka razy ( nie pomnę 6 czy 8 ) powtórzy się błąd w komunikacji z dyskiem/czytnikiem to automatycznie tryb transmisji jest przęłączany w PIO . Gdybyś spojrzął w logi systemowe – panel sterowania – narzędzia administracyjne – podgląd zdarzeń i pewnie zakładka system to znalazłbyś błędy dostepu do HDD.
Niestety coś za coś – przełączenie w tryb PIO powoduje takie objawy jak widziałeś – znaczne spowolnienie pracy sprźetu, bo – w uproszczeniu – komunikacja odbywa się poprzez moc procesora,a i sam transfer jest ograniczony w stosunku do UDMA kilkukrotnie ( 4 – 8x).
Problem moźe powodować taśma sygnałowa – jej uszkodzenie lub obluzowanie, ale teź dość często trafia się to z powodu uźywania kieszeni. Ich jakość pozostawia wiele do źyczenia – przynajmniej tych – subtelnie mówiąc – z nienajwyźszej półki cenowej.
Nie iwem czy i w Twoim wypadku to kieszeń, bo trudno wyczuć czy jest w niej ten dysk, czy została ona pusta, ale naleźy o niej pamiętać.

I na koniec – w wypadku, gdyby sytuacja się powtórzła to juź iwesz co robić.

PS.
Rozwaź zmianę "upięcia" dysku i czytników – to naprawdę jest bezpieczniejsze, a czasem i dające efekty w szybkości pracy, rozwiązanie.
Rebe
Dodano
17.08.2005 11:36:30
co do moich ustawiem sam je robiłe m i chodzi wszystko dobrze (amatorskie :D ) no i nawet kieszeń podpiołem

wiecie co źe to chyba pomogło komputer się włączył jak błyskawica no wielkie dzięki bo sam bym nigdy na to nie wpadł. a mam prośbe czy wytłumaczylibyście mi o co chpodziło tutaj z tym PIO bo chciałby bardzo wiedzieć co to jest i o co tu chodzilo ( jeśli nie chcecie mi wytłumaczyć OK zrozumiem)
kamil132
Dodano
17.08.2005 11:19:11
Wiem, źe w paintcie – juź sobie poradziłem – zmieniłem dearchiwizator, a TC nei uzywam, bo ...szkoda mi pieniędzy na niego.

Masz dziwną konfigurację urzadzeń – wygląda, źe na pierwszym kanale masz dysk i CD, a na drugim i to jako stlawe CD – chyba bardziej łaściwe błoby ustawienie obu ATAPI na tym drugim kanale jako master i slawe, a na pierwszym pozostawienie samego sysku.
Odinstaluj kanał podstawowy – ten z dyskiem i zrestartuj. Po ponownym uruchomieniu w tej zakładce powinna pojawić się – w miejscu PIO – informacja o UDMA.
Rebe
Dodano
17.08.2005 11:07:38
Nie wiem po co screeny w *.bmp zapisujesz, aby następnie je pakowac.
Odinstaluj oba kanały IDE, bo tryb transferu na PIO przeskoczył.
Bobi
Dodano
17.08.2005 11:06:19
a próbowałaś rozpakować total commanderem ??
zdjęcia w paincie to są w podsta wpodstawowym kanał ide pisze zaawansowane : Urządzenia główne : bierzący tryb transferu PIO ( au góry moźne zmienić na DMA) Urządzenia podrzędne : Bierzący tryb transferu Multi–World DMA tryb 2 (A u góry tryb transferu moźna zmienić na tylko PIO i DMA jeźeli dostępne)
kamil132
Dodano
17.08.2005 11:03:56
co prawda obeazka nie iwdzę ( jakoś nie chce sie otworzyć ), ale – kontroler/kontrolery odinstaluj.
Rebe
Dodano
17.08.2005 10:55:40
wiesz nie bardzo skapowałem dlatego dam ci screena

(a jeśli chodzi o odinstalowanie kontrolerów czyli odinstalowanie sterowników ?)
kamil132
Dodano
17.08.2005 10:45:02
Zacznij od sprawdzenia trybu pracy dysków/Cd – kanałów.
Mój komputer – własciwości – sprzet– menager urządzeń – kontrolery IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE – ustawienia zaawansowane – bieźący tryb transferu – powinno być UDMA z cyferką jakąś ( od 2 w górę ).
Jeźeli jest PIO to ten kontroler/kontrolery odinstaluj i zrestartuj komputer.
Rebe
Dodano
17.08.2005 10:35:23
kamil132
Dodano:
17.08.2005 10:20:13
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1