Spory problem z Windows XP, wielokrotna reinstalacja nie pomogła.
Witam,
Ostatkami nadziei piszę do Was tego posta, już chyba próbowałem wszystkiego, aby poradzić sobie z moim problemem, pytałem na różnych forach, pomocy nie uzyskałem, więc zarejestrowałem się tutaj... Zacznę od początku, kilka miesięcy temu zakupiłem sobie nowy dysk twardy sata, zainstalowałem go obok mojego staruszka w standardzie ata. Pomyślałem, że jeśli zainstaluje Windowsa na nowym hdd to praca systemu będzie bardziej efektywna w związku z większym transferem danych. Tak też zrobiłem, instalacja się powiodła, od tamtej pory miałem dwa Win XP i boot menu, w którym mogłem wybrać odpowiadający mi system. Z czasem chciałem się pozbyć os-a z dysku ata. Na początku usunąłem go z bootcfg, okazało się, że Windows z nowego dysku nie chce mi się włączyć, mimo że mogłem go wygrać z boot menu... Na szczęściej moja płyta główna ma coś takiego jak asus boot menu. Dzięki tej opcji mogłem wybrać partycje, z której chcę startować, wybrałem tą z nowego hdd, okazało się, że Win się nie włącza (występował jakiś błąd), postanowiłem że spróbuję odpalić Windowsa ze starej partycji i powiodło się, jednak włączył się system z nowej, nie mam zielonego pojęcia jak to jest możliwe... Od tamtej pory sformatowałem dysk, na którym stał mój pierwszy XP, mimo to nie mogłem w żaden inny sposób odpalić Windowsa z nowej partycji jak poprzez asus boot menu i wybranie z niego startu ze starego dysku. Czy ktoś z Was jest w stanie mi pomóc z tym problemem? Probowałem już formatowania wszystkich hdd, na których miałem XP-ka, oraz różnych wersji tegoż Windowsa, jednak problem się ponawia, gdy nie korzystam z asus boot menu to w biosie pojawia mi się informacja, że nie powiodło się zainicjowanie odpalenia systemu.
Odpowiedzi: 1
Hmm dziwna sprawa...
1. Czy w biosie masz włączone w Hard Disk Boot Priority - > boot add-on cards (SCSI, RAID) To odpowiada za bootowanie dysków między innymi SATA
2. Czy przestawiłeś zworke na dysku ATA w tryb SLAVE
<p>Szczerze mówiąc nie miałem pojęcia, że przestawienie zworki (nie wiem, gdzie się znajduje, na pewno nie przy gniazdach z tyłu hdd) na dysku może w czymś pomóc. Nie widząc, gdzie ją mogę znaleźć, postanowiłem że po prostu odłącze dysk ata i spróbuję instalacji na sata ponownie, problem się powtarza. Pomyślałem, że nadam najwyższy priorytet funkcji boot add-on cards (nie mam w biosie opcji włączenia, wyłączenia tejże funkcji, jedynie zmiane priorytetu, ale zakładam, że to jedne buty), nic nie pomogło. Podłączyłem starty dysk i spróbowałem ponownie instalacji, nadal ten sam problem. Zdezorietnowany sytuacją zainstalowałem os-a na ata, co ciekawe nie mogłem odpalić windowsa i z tego dysku... Jedyna możliwość włączenia XP-ka to asus boot menu i rozruch ze starszego dysku ata, przy instalacji Windowsa na dysku sata... Zastanawiam się, czy mój problem nie ma podstawy w bootcfg.ini, w którym trochę mieszałem (ale wydawało mi się, że wszystko zrobiłem jak trzeba), może dałoby się przywrócić pierwotną formę tego pliku? Chociaż po reinstalacji os-a bootcfg powinno powrócić do pierwotnej formy? </p><p> </p><p><br><br>UPDATE:</p><p> </p><p>małe podsumowanko po oględzinach.</p><p> </p><p><b>"Fixboot </b> — zapisuje nowy sektor rozruchowy na partycji systemowej."</p><p><br>Po wpisaniu powyższej komendy wyskakuje mi komunikat, że sektor ten zapisuje się ponownie na partycji c: (part. na starym hdd, tam też zainstalowała się konsola odzyskiwania Win XP)</p><p>W Biosie w opcji Hard Disk Drives najwyższy priorytet dałem dyskowi ATA i automatycznie włącza mi się Windows na partycji I:, która znajduje się na nowym dysku.</p><p> Bootcfg wykrywa tylko jednego os-a, na partycji I:</p><p> </p><p>Teraz, gdy rozjaśniło mi się w głowie, spróbuje znaleźć pomocne informacje w już utworzonych tematach, jednak jeśli ktoś mógłby mi pomóc tutaj to byłbym wdzięczny. </p>