Spory problem z kartą graficzną

Witam. Otóź mam bardzo dziwny problem i potrzebuje pomocy. Po krótce postaram się opisać mój problem. Wszystko zaczęło sie od formatu mojego dysku. Po próbie instalacji sterów pojawiły się pierwsze problemy. Mam Geforce 2 MX 400. Najpierw próbowałem zainstalować najnowsze detonatory ze stajni Nvidia, ale poczytałem na forum i przesiadłem się na 30.82 (oczywiście po wcześniejszym dokładnym przeczyszczeniu systemu ze sterowników). Teraz sterowniki niby się zainstalowały, ale nie mam dostępu do wszelkiego rodzaju właściwości karty graficznej. Biore Właściwości––> Ustawienia, a tam tylko cztery zakładki. Nie ma źadnych dokładniejszych funkcji klonowania etc. W panelu sterowania pokazuje się błąd i komunikat przy karcie graficznej: "Nie moźna uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)"– tak jakby komputer w ogóle nie widział grafiki. Sprawdzałem na dwóch innych kartach– Geforce 2 MX200 32MB i Savage4– i taki sam problem.

Pozdrawiam.
Zdesperowany Dexter.

Odpowiedzi: 8

Jest taka opcja,a jakźe tylko, źe niewiele daje ustawienie jej na Enabled, bo XP z jakiegopś powodu zupełnie ignoruje manipulowanie akurat tą opcją. Poradę znalazłem w innym poście – jak tylko go znowu odnajdę to będę kombinował :wink:

Pozdroofki
CartmanPLG
Dodano
10.08.2004 10:54:48
w plytach glownych najczesniej jest Opcja ASSIGN IRQ for VGA.. i masz do wyboru Enable or Disable... czyli przydzielasz IRQ grafice albo niee..
TzaR
Dodano
10.08.2004 00:21:59
Witam. JA mam podobny problem z komputerem kumpla, tzn. po zainstalowaniu samego xp wszystko jest ok, ale w po zainstalowaniu detonatorów (jakichkolwiek)wyskakuje w menedźerze wykrzyknik i info, źe nie moźna włączyć urządzenia (kod 10). Od jednego kolegi dowiedziałem się, źe jest to problem z przerwaniami tj. win xp przydziela za wysoki numer przerwania (powyźej 10) i powoduje w ten sposób konflikt. Powiedział teź, źe trzeba w Biosie pozmieniać ustawienia i przydzielić inne przerwanie dla karty nvidia. Tylko mam jeden problem – gdzie i jak to zrobić??? :? Aha płyta główna w tym kompie jest na chipsecie VIA, procek Duron, bios award a więcej nie pamiętam. :wink:

Pozdrawiam
CartmanPLG
Dodano
09.08.2004 13:12:56
Poza tym co SLAY3R i Rebe zaproponowali dodam źe Vcore jest zawysokie.
Dziwne źe się jeszcze CPU nie skopcił.
McScr@by
Dodano
05.08.2004 00:51:34
Więc tak.. Napięcia te sprawdzałem w programie SiSoftware Sandra.
Konfiguracja mojego kompa:
Płyta główna P6BAT–Me
Intel Pentium 3 600MHz
nVIDIA Geforce 2MX 400 64MB
256 MB RAM
Zasilacz Deafaultowy; Model: JS–200A AC–INPUT: 200–240V, 60Hz, 4A

Mam jeszcze kolejną sugestię. Czy to nie jest czasem wina dysku? Być moźe jest na nim tyle bad sectorów źe system sobie z nimi nie radzi. Dzisiaj spróbuje zainstalować system na czystym dysku i zobaczymy co z tego wyniknie.. Co wy na to?
dexters
Dodano
04.08.2004 19:40:52
dexters:
CPU Voltage– 2.09V
+3,3V Voltage– 2,34V
+5V Voltage – 4.78V
+12V Voltage – 12.03V

A moźe coś z zasilaczem?

Z zasilaczem to nawet niem oze, a na pewno.
Tyle, źe jakoś to się ma nijak do "ilości zakładek" w opcjach karty.

Sterowniki chipsetu – sterowniki karty – DX – źe powtórzę za SLAY3R–em.
Dobrze by było gdybyś "po drodze" usunął detonatory, kóre masz w tej chwili zainstalowane – jaki driver cleaner czy inny detonator r.i.p.
Rebe
Dodano
04.08.2004 13:28:51
CPU Voltage– 2.09V
+3,3V Voltage– 2,34V
+5V Voltage – 4.78V
+12V Voltage – 12.03V

A moźe coś z zasilaczem?
dexters
Dodano
04.08.2004 13:14:13
Jak wgrałeś te najnowsze to wszystko było ok, czy teź coś było nie tak?

Czy sterowniki do płyty głównej wgrałeś? Jak nie to czas najwyźszy.
A potem jeszcze raz stery do grafiki.
SLAY3R
Dodano
04.08.2004 01:10:54
dexters
Dodano:
04.08.2004 00:49:17
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1