Spersonalizowany Windows XP
Instaluje sobie Windowsa XP. I przy instalacji zakładam swoje konto na hasło (konto Administratora). Potem drugie konto teź Administratora. I co najgorsze mamy hasła, ale wspólne Menu Start i skróty na Pulpicie. Jak ja coś usune z Menu Start albo Pulpitu, to i drugi Admin tego nie ma. Programy robią skróty i mi i jemu. Jak zrobić, źebyśmy mogli z Menu Start i Pulpitem co chcemy i jednocześnie nie przeszkadzali sobie. Druga sprawa, to jak załoźe konta z ograniczeniami to jak je edytować, np.: co user moźe, a co nie. Moźecie dać linki.
Odpowiedzi: 3
niektore programy maja w instalacji opcje zainstalowania tylko dla biezacego uzytkownika lub dla wszystkich ale zazwyczaj wszystko trzeba przenosic recznie. niestety
Najpierw przy instalacji zakładam swoje konto o nazwie Mariusz, a potem jak pyta czy chce inne załoźyć to zakładam drugie o nazwie Kamil. Oba mają uprawnienia Administratora. W takim wypadku wszystko mam z tymi folderami robić ręcznie? Moźe da się zrobić, źeby programy przy instalacji automatycznie kopiowały nie do All Users, ale do Mariusz i Kamil. Bo tak to trochę dziwnie. Moźe ktoś zaproponuje sensowne rozwiązanie.
co do pierwszego pytania to rozwiazanie kryje sie w folderze Documents and Settings
znajduja sie tam foldery o nazwach podobnych lub identycznych z nazwami uzytkownikow oraz folder AllUsers
kazdy z tych folderow zawiera foldery Menu Start, Pulpit itp. Jeśli chcesz zeby element menu start byl dostepny dla wszystkich uzytkownikow to musi sie on znajdowac w Documents and settingsallusersmenu start. Jesli chcecie miec osobne pozycje to z powyzszego katalogu nalezy skopiowac je do katalogu Menu start w folderze uzytkownika
znajduja sie tam foldery o nazwach podobnych lub identycznych z nazwami uzytkownikow oraz folder AllUsers
kazdy z tych folderow zawiera foldery Menu Start, Pulpit itp. Jeśli chcesz zeby element menu start byl dostepny dla wszystkich uzytkownikow to musi sie on znajdowac w Documents and settingsallusersmenu start. Jesli chcecie miec osobne pozycje to z powyzszego katalogu nalezy skopiowac je do katalogu Menu start w folderze uzytkownika
Strona 1 / 1