Spalony procesor?

Witam
Mój komputer to P4 1,8Ghz, płyta – shuttle AV40 ,256 ddr (266),GF2 64mb
Problem polega na tym ,źe od pewnego czasu gry zaczeły mi wychodzic do windowsa (po pewnym czasie)
Zmieniałem winde wielokrotnie a problem pozostał,obecnie wystarczy 5 sekund gry i gra wychodzi do windy i czesto pojawia sie komunikat "dd help wykonł....blablabla"ewentual;nie komputer zawiesza sie bezjakiegokolwiek komunikatu.Zawieszka zdarza sie po kilak razy dziennie.Zauwaźyłem teź ze na procesorze (w biosie) panuje tempreatura od 65 przez 70 maksymalnie do 80 stopni.
Pytanie brzmi czy to jest wina radfiatora (boxowy;()?
Czy uszkodzony moźe byc procesor(kumpel dzisiaj mi powiedzial ze z kolei jego kumpel mial podobny przypadek i mial spalone cos w procesorze).
Czyspotkaliście sie z takim przypadkiem??CO mam zarobic źeby to naprawić ewentualnie co mam kupic zeby wydac jak najmniej piniedzy a uzyskac komputer o podobnych paramatreach
Prosze pomóźcie ;)

Odpowiedzi: 9

Mam takie male pytanko , bo zamówłem juź na allegro radiator mocowany na srubki do p4.A kumpel mi mówił źe P4 nie mozna mocowac na srubki bo ni ma takich radiatorów.Czy to prawda??I czy pod plyte gdzie ialem mocowanie na zatrzask da sie zalozyc taki radiator (troche sie pospieszylem hehe )

pomóźcie plizzz
Stahoo
Dodano
20.12.2003 12:49:20
albo czy mozna kupic gdzies na allegro od jakiejs plyty albo w sklepie taka podstawke pod raiator,albo czy da sie to wyciagnac i wstawic radiator na srubki pod p4
Stahoo
Dodano
19.12.2003 17:41:28
Przed chwila zrobilem kompa (tzn nie zrobilem)okazalao sie ze 1 z 4 mocowan radiatora jest pekniete i radiator nie dolega dobze do proceosra.Czy da sie skleic cos takiego czy plyta powinna pujsc do kosza?
Stahoo
Dodano
19.12.2003 15:03:36
Procesor z tego co wiem (kupiłem go od kumpla razem z płytą i wichrem) jest box.ale FSB to nie 533 tylko 400 Mhz
Anonymous
Dodano
17.12.2003 12:53:51
The_judge:
zobacz najpierw czy wiatrak jest dobrze załoźony na procesor.

sprawdź teź czy między procesorem a radiatorem jest pasta termoprzewodząca

no tutaj jest malusie pytanko, czy jest to procek boxowany, bo w tych nie uźywa się i nawet niewskazane jest uźywanie wspomnianej przez Ciebie pasty. Co do problemów, to moźe być niestety równiez padnięta płyta. Teraz tak jak masz procka na 533 to na próbe ściągnij magistrale płyty z 133 na 100, to dość częsta bolaczka płyt pod AMD, moźe i u Ciebie się tak stało.
koala1
Dodano
17.12.2003 00:35:49
60 – 70 stopni...hmm.. co sadzicie o tej temp. Dla mnie jakby ciut za wysoka. Moźe rzeczywiście juź go boli ta temperatura i się krzywi? Spróbuj z tym wentyletorem pokombinować i zbić trochę tempa.
Krzychooo
Dodano
16.12.2003 11:39:20
System – odrzucam dlatego źe zminiealem go juz ze 20 razy i jest top samo
Grafa albo stery – to tez zmieniłem i dalej jest to samo
Ram – testowalem u kumpla wszystko bylo w porzadku,postarm sie jeszcze zrobic jeden test ale wątpie w to...;(
Stahoo
Dodano
15.12.2003 22:42:15
prawdopodobieństwo spalenia P4 jest tak nikłe, źe raczej mozna narazie to odrzucic, faktycznie najpierw sprawdź wentylator, aczkolwiek temp. 60, 70 stopni to jeszcze nic strasznego. te kłopoty o których piszesz, moga być spowodowane, uszkodzonym systemem, uszkodzone pamięci (uźyj programiku DocMemory), albo padnięta grafa lub sterowniki do niej.
koala1
Dodano
15.12.2003 21:50:35
zobacz najpierw czy wiatrak jest dobrze załoźony na procesor.

sprawdź teź czy między procesorem a radiatorem jest pasta termoprzewodząca
The_judge
Dodano
15.12.2003 17:01:42
Stahoo
Dodano:
15.12.2003 15:00:06
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1